• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Glazen gevel van Chanel-pand PC Hooftstraat is nu al gebarsten

Glazen gevel van Chanel-pand PC Hooftstraat is nu al gebarsten

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Het pand met glazen gevel aan de PC Hooftstraat, waar Chanel tijdelijk in is gevestigd, is nu al beschadigd. Er zijn scheuren ontdekt in de voegen van de gevel, meldt Bouwwereld.nl.

De glazen stenen van de gevel zijn verlijmd met zeer dunne lijm, waardoor de tolerantie ‘vrijwel nul is’, stelt Bouwwereld.nl. Mogelijk is de thermetische werking de oorzaak.

Architectenbureau MVRDV heeft de gevel ontworpen. Het pand, dat de naam ‘Crystal Houses’ draagt en tijdelijk wordt gehuurd door Chanel. Het klassieke gevelontwerp van de panden die voor dit pand moesten wijken is nagebootst, maar dan in massief glas. Zo bestaat de gevel uit glazen bakstenen, doorzichtig cement, glazen kozijnen en glazen deurklinken.

Jan Knikker, persvoorlichter van MVRDV, laat aan FashionUnited weten: "Het cement is tijdens het uitharden gescheurd. Het heeft geen consequenties voor de veiligheid van de gevel." Om deze reden wordt de gevel ook niet gerepareerd. "Jammer, vooral uit ethestisch oogpunt," vindt Knikker.

Al bij de ontwikkeling van de gevel is er rekening gehouden met de mogelijkheid dat er iets kon scheuren. Knikker: "Het is iets nieuws, een innovatief ontwerp, dus dat kan gebeuren." Opvallend genoeg is het zelfs ter sprake gekomen in de voorgesprekken. "De ingenieur wist er van en heeft de mogelijkheid dat het kon gebeuren geaccepteerd."

Voor de productie van de glazen bakstenen werd het in Venetië gevestigde Poesia aangetrokken. Het architectenbureau wilde oorspronkelijk de hele gevel in glas uitvoeren, maar daar was stadsdeel Amsterdam-Zuid niet voor in. Daarom is de bovenzijde van de gevel uitgevoerd in baksteen.

Het ontwerp heeft al prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Crystal Houses won de publieksprijs van de Dutch Design Awards en werd genomineerd voor de World Architecture Festival in de categorie ‘shopping’.

Beeld: MVRDV

Chanel
glazen gevel
MVRDV