• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • INretail waarschuwt modebranche over het nalopen van de verplichte RI&E

INretail waarschuwt modebranche over het nalopen van de verplichte RI&E

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Een flink boete die op kan lopen in de duizenden euro’s, dat staat de kleding- en schoenenwinkels te wachten als deze niet aan de wettelijk verplichte RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voldoen.

De inspectie SZW (voorheen de arbeidsinspectie) zegt drieduizend winkels te gaan controleren op het naleven van de arbowetten. Een aantal ondernemingen heeft inmiddels al een waarschuwingsbrief van de SZW ontvangen. INretail roept daarom op om de RI&E uit te laten voeren en verbeterpunten aan te pakken.

Paul te Grotenhuis, persvoorlichter bij INretail, laat aan FashionUnited weten dat het soms lijkt te gaan om futiele zaken, maar dat het toch belangrijk is dat hier aandacht aan wordt besteed; brandblussers moeten bijvoorbeeld van goede kwaliteit zijn, de nooduitgang moet verlicht zijn en de vluchtroute moet zichtbaar zijn. Paul te Grotenhuis: “Ik ben wel eens mee geweest op inspectie. Een rubberen dopje dat niet op het handvat van een ladder aanwezig is, kan al problemen opleveren. Je kunt als ondernemer beter gewoon de verbeterpunten nagaan en aanpakken.”

Voor de ondernemer lijkt het soms een hele klus om de 120 vragen van de inspectie na te lopen. Daarom biedt INretail een service aan die de winkel op de naleving van de arbowetten controleert.

INretail waarschuwt ondernemers voor het inschakelen van zogenaamde RI&E-specialisten. Paul te Grotenhuis: “Het is een vrij beroep en iedereen mag zichzelf specialist noemen. Zij vragen vaak gigantische tarieven terwijl dit nodig is.”

INRetail
RI&E