• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • JLL: Daling huurprijzen winkelvastgoed vlakt af, Damrak stijgt met 33,3 procent

Retail

JLL: Daling huurprijzen winkelvastgoed vlakt af, Damrak stijgt met 33,3 procent

Door Caitlyn Terra

3 jan. 2018

In de Kalverstraat wordt opnieuw de hoogste huurprijs gevraagd voor winkelvastgoed, 2.950 euro per vierkante meter per jaar, zo blijkt uit de Huurprijzen Special 2018 van vastgoedbureau JLL. Volgens het bureau vlakt de daling van de huren die in de afgelopen jaren is ingezet echter af. Op 1 januari lag de gemiddelde huurprijs namelijk 1,32 procent lager dan op 1 januari 2017.

De daling van 1,3 procent het afgelopen jaar is een afgeslankte versie van de daling van 2016 op 2017, 2,7 procent. Voor de nieuwe special heeft JLL 189 winkelstraten- en centra onder de loep genomen. Uit het onderzoek bleek op maar 15 locaties de huurprijs gestegen, vorig jaar waren dit nog 17 locaties. Op 90 plaatsen bleef de prijs stabiel en op 84 plaatsen daalde de prijs. Het afgelopen jaar schoot de huurprijs op het Damrak in Amsterdam omhoog met 33,3 procent en de locatie staat daarmee op de eerste plaats van de top tien stijgers tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2018. In de top tien staan voor de rest Rokin in Amsterdam (14,3 procent), Markt in Gouda (7,1 procent), Ferdinand Bolstraat in Amsterdam (7,1 procent), Kinkerstraat in Amsterdam (6,3 procent), Hoogstraat in Rotterdam (5,9 procent), Nieuwendijk in Amsterdam (4,7 procent), Eindstraat in Breda (4,6 procent), P.C. Hooftstraat in Amsterdam (4,6 procent) en Hoog Catherijne in Utrecht (4,2 procent).

Stijgingen in grote steden worden volgens JLL voornamelijk veroorzaakt door een impuls in de winkelgebieden. In Breda is dit bijvoorbeeld door de heropening van het winkelcentrum De Barones, in Utrecht gaat het hier om het vernieuwde winkelcentrum Hoog Catherijne. Dalingen van de huurprijzen zijn volgens JLL voornamelijk het sterkst in provinciesteden met minder dan 100.000 inwoners. De huurprijzen daalden hier gemiddeld met 5,3 procent het afgelopen jaar.

Het aankomende jaar verwacht JLL dat de huurprijsdaling in kleine steden zal doorzetten, terwijl grotere steden een stabilisatie of stijging in prijs kunnen verwachten. Kansen voor steden liggen vooral de mogelijkheid van toerisme, waarmee de winkelgebieden kansrijker worden.

Beeld: Damrak door FashionUnited