• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Kledingverhuurbedrijf Spinning Closet maakt Nederlandse retailmarkt klaar voor nieuwe manier van winkelen

Kledingverhuurbedrijf Spinning Closet maakt Nederlandse retailmarkt klaar voor nieuwe manier van winkelen

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Lenen is het nieuwe kopen; leasen van kleding wordt steeds normaler. De consument koopt in de toekomst steeds meer contracten (diensten) en steeds minder producten. In Amerika zijn luxe retailers/ kledingverhuurbedrijven als Vince Unfold, Rent the Runway en Le Tote bekende fenomenen. In Nederland staat het concept ‘deeleconomie’ nog in de kinderschoenen. Hoewel er al wel geëxperimenteerd wordt, bestaan er naast kledingbibliotheek Lena en kinderkledingverhuurbedrijf Hulaaloop geen andere spelers die zich bezigen met de verhuur van verschillende luxe modemerken. Tot op heden. De lancering van het online ‘on demand’ platform Spinning Closet van eigenaren Ceyla Ruypers en Lilia Planjyan, die beiden een ‘corporate’ achtergrond hebben, is bijna een feit. FashionUnited sprak met Ruypers en noteerde de motivatie en visie van het nieuwe kledingverhuurbedrijf.

Spinning Closet is net als zijn Amerikaanse zusje Rent the Runway een modebedrijf dat zich specialiseert in de verhuur van luxe modemerken van onbekend tot bekend. En net als de Nederlandse kledingbibliotheek Lena doen zij dit vanuit de visie dat de (mode)wereld is gebaat bij een nieuwe vorm van consumeren: gebruiken in plaats van bezitten. Daarnaast maakt Spinning Closet de markt ook iets democratischer doordat exclusieve kledingstukken, die men anders niet direct zou kopen, nu binnen handbereik zijn. Voor de shopverslaafden is het ook een oplossing: zij kunnen naar hartenlust combineren en afnemen, terwijl tegelijkertijd hun ecologische footprint afneemt.

Spinning Closet specialiseert zich in kledingverhuur van luxe labels zoals Stella McCartney, Zimmermann, Roland Mouret, Yves Saint Laurent en Alexander McQueen

Kortom: mensen bewuster laten consumeren zonder in stijl in te boeten, is de grote drijfveer van Spinning Closet. Voor een gemiddelde prijs van 100 euro (afhankelijk van de retailprijs van het geleende) leent de Spinning Closet-klant vier tot acht dagen kleding van designers zoals Stella McCartney, Zimmermann, Roland Mouret, Yves Saint Laurent en Alexander McQueen. Momenteel kunnen klanten langs voor een pasafspraak bij de eigenaren op kantoor in Amsterdam. Zodra de website live is (de eigenaren vermoeden binnen een maand) zullen de kledingstukken direct gehuurd kunnen worden via de website.

In de Spinning Closet filter je, na livegang, de kledingstijl, kleur en maat. Wanneer de klant de gekozen kleding voor 12.00 uur besteld, heeft hij/zij de kleding de volgende dag al in huis. Reserveren voor een gelegenheid is ook mogelijk. Dit kan al maanden voorafgaand aan een evenement. Spinning Closet biedt tevens de mogelijkheid stijladvies te krijgen van stylisten. Wanneer de verhuur afloopt, kan de kleding voor 15.00 uur bij een PostNL afleverpunt afgegeven worden. Deze verzendkosten inclusief stomerijkosten zijn voor rekening van Spinning Closet.

Beeld: Spinning Closet

Ceyla Ruypers
deeleconomie
kleding leasen
kledingbibliotheek Lena
kledingverhuur
kledingverhuurbedrijf
Le Tote
Lilia Planjyan
Rent The Runway
Spinning Closet
Vince Unfold