• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Zara naar Vietnam; duurzame investeringen Inditex beloond

Zara naar Vietnam; duurzame investeringen Inditex beloond

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Zara, het grootste merk van de Inditex Groep, opent een eerste winkel in Vietnam. De nieuwe winkel in het Ho Chi Mingh City's Vincom Center telt twee verdiepingen en heeft een verkoopvloer van 1800 vierkante meter. De winkel in Vietnam is er een die past in het duurzaamheidsbeleid van de modegroep, zo laat Inditex weten.

Inditex investeert al langer in duurzaamheid. Daarmee probeert het bedrijf het imago van verspilling en fast fashion van zich af te schudden. Jaarlijks worden miljoenen geïnvesteerd in winkelrenovaties waarbij duurzaamheid voorop staat. Doelstelling is dat in 2020 alle winkels van de groep duurzamer zijn. Volgens de eco-richtlijnen van het moederbedrijf moeten alle nieuw verbouwde winkels minimaal 30 procent minder engergie verbruiken door ledlampen te plaatsen en 's nachts het licht uit te doen. Ook wordt beter gelet op het waterverbruik, wat volgens Inditex 50 procent winst zou moeten opleveren.

Op dit moment zijn 54 procent van de winkels 'eco-efficient'. En dat bleef niet onopgemerkt. Inditex werd in de 2016 ranking van de Dow Jones Sustainibility Index (DJSI) gekroond tot'meest duurzame bedrijf in de retail industrie'. DJSI is een indexering van internationaal toonaangevende ondernemingen die duurzaamheid centraal hebben gesteld in hun beleid, dat bestaat sinds 1999. Inditex dankt de titel niet alleen aan de eco-richtlijnen met betrekking tot de winkels, maar ook de 'pioneershouding in mensenrechten in de supply chain'. Recycling wordt eveneens genoemd; het programma dat in 2015 16.000 ton aan gerecycled textiel heeft opgeleverd.

Inditex volgende stop: Nieuw Zeeland

Inditex is momenteel de grootste retailer wereldwijd. In 2015 overschreed de winkelteller de 7000, met 300 nieuwe openingen in dat jaar. De jaaromzet in 2015 van de groep kwam uit op 20,9 miljard euro, de nettowinst op 2,9 miljard euro.

Zara, het meest succesvolle trendmerk uit de portefeuille van Inditex, wordt vaak als eerste ingezet bij de betreding van een nieuwe markt. Na Vietnam is Zara's volgende stop Nieuw Zeeland. 6 oktober wordt de eerste winkel geopend in het grootste winkelcentrum van het land, namelijk Sylvia Park, gevestigd in Auckland.

De omzet van Inditex' paradepaardje Zara kwam in 2015 uit op 13,6 miljard euro. Het trendmerk heeft meer dan 2100 winkels in 88 landen, en is op dit moment het tiende populairste modemerk ter wereld.

En Zara is niet de enige die een titel claimt. Inditex is al enige tijd het grootste modebedrijf ter wereld . Op 7 september vierde het bedrijf een nieuwe mijlpaal, de nettowaarde van de groep kwam boven de 115 miljard dollar, ofwel 100 miljoen euro, uit.

Dat was ook de dag, dat Amancio Ortega, de oprichter van de Spaanse fast-fashion retailer Zara en grootaandeelhouder van Inditex, Bill Gates van zijn troon stootte als rijkste persoon ter wereld met zijn vermogen van 79,2 miljard dollar. Inmiddels is Ortega weer nummer 2. De grote man achter Inditex staat nog wel op nummer 1 in de lijst rijkste modemensen.

Foto 1: Zara Vietnam. Credit: Inditex

Foto 2 en 3: Zara Amsterdam. Credit: FashionUnited

Inditex
Zara