• Home
  • Nieuws
  • Business
  • 'Hudson’s Bay Company beschuldigt vastgoedeigenaren van illegaal samenspannen’

'Hudson’s Bay Company beschuldigt vastgoedeigenaren van illegaal samenspannen’

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De strijd tussen Hudson’s Bay Company en Nederlandse vastgoedeigenaren over de huur van Nederlandse winkelpanden loopt op. Het Canadese bedrijf beschuldigt de verhuurders nu van kartelvorming, zo meldt Het Parool. Afspraken gemaakt in 2017 verplichten Hudson’s Bay Company tot het betalen van huur tot 2027, maar het bedrijf weigert dat. Het vertrok dit najaar uit Nederland en gebruikt de winkelpanden dus niet meer. Vastgoedeigenaren eisen dat Hudson’s Bay Company zich aan de huurverplichting houdt, maar Hudson’s Bay Company wijst op zijn beurt naar de vastgoedeigenaren: zij zouden illegaal samenspannen om het bedrijf tot betaling te dwingen.

Hudson’s Bay Company ziet ‘sterke aanwijzingen dat er onderlinge afspraken over de concerngarantie zijn gemaakt tussen de verhuurders’, die in strijd zouden zijn met de Nederlandse en Europese kartelregels, zo meldt Het Parool. Om bewijs te verzamelen wil Hudson’s Bay 25 partijen onder ede horen, waaronder vastgoedgiganten Kroonenberg Groep, Wereldhave en Unibail-Rodamco. Een aantal verhuurders zijn inmiddels bezwaarprocedures gestart tegen de oproep.

Bij de komst van Hudson’s Bay Company naar Nederland, in 2017, maakte het bedrijf huurafspraken met vastgoedeigenaren voor de loop van tien jaar. Die afspraken golden als een tegemoetkoming voor het feit dat de verhuurders gezamenlijk 176 miljoen euro investeerden om hun panden gebruiksklaar te maken voor het warenhuis. Nog geen drie jaar na aankomst ging de Nederlandse tak van het bedrijf echter al failliet. Voor de vijftien verlaten winkelpanden zijn hier en daar inmiddels nieuwe huurders gevonden. Een van de verhuurders, IEL Capital, trof daarop met Hudson’s Bay Company een schikking - maar de meeste vastgoedeigenaren eisen dat het Canadese moederbedrijf de huren - à 56,4 miljoen euro per jaar - doorbetaalt.

Een eventuele rechtszaak start volgens het Parool op zijn vroegst in de herfst. Mocht deze in het voordeel van Hudson’s Bay uitvallen, dan kunnen de vastgoedeigenaren door de Europese Commissie en de Autoriteit Consument & Markt worden beboet. Zoniet, dan kan de schade voor Hudson’s Bay oplopen tot 400 miljoen euro.

Beeld: FashionUnited

Hudson’s Bay
Hudson’s Bay Company