Hunkemöller is verkocht aan Carlyle

Na lang onderhandelen is de deal rond: lingerieketen Hunkemöller heeft een nieuwe eigenaar. De Franse eigenaar Paribas Affaires Industrielles (PAI) heeft de keten verkocht aan het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle. Het bericht werd vrijdag nabeurs bekendgemaakt.

De overnamesom is niet bekendgemaakt, maar volgens Reuters zou er zo’n 440 miljoen euro zijn betaald, zo’n acht keer de EBITDA. Dat zou iets onder het bedrag zijn dat de afgelopen maanden de ronde deed, namelijk 550 miljoen euro.

CEO van Hunkemöller Philip Mountford laat weten: “Hunkemöller heeft een substantiële groei doorgemaakt in de afgelopen vijf jaar, waarbij het zich ontwikkelde van een fysieke retailer tot een van de toonaangevende omnichannel lingeriemerken in Europa. Samen met The Carlyle Group zullen we verder gaan met het versterken van onze strategische visie en de groei van onze zaken, waarbij we profiteren van Carlyle’s mondiale netwerk, uitgebreide ervaring en expertise in de detailhandel.”

Hunkemöller is verkocht aan Carlyle

Marco De Benedetti, algemeen directeur van The Carlyle Europe Partners zegt in een reactie: “We bewonderen Hunkemöller al lange tijd. We hebben het op een indrukwekkende manier zien groeien van een retailer met wortels in de Benelux naar een groot Europees lingeriemerk dat actief is via meerdere verkoopkanalen.” Aan Reuters licht hij verder toe: “Lingerie is een heel aantrekkelijk segment voor de retailindustrie. Het is minder druk dan andere categorieën.”

PAI verkoopt Hunkemöller aan Carlyle

PAI is een voormalige investeringstak van BNP Paribas en kocht de lingerieketen in 2010 van de Maxeda Retail Group, die het in 2006 had gekocht van het ouder Vendex KBB. PAI betaalde voor de overname 265 miljoen euro. Eerder liet een bron aan Reuters weten dat de verkoop elk jaar met 10 procent is gegroeid sinds de overname. Sinds Hunkemöller in Franse handen viel, is het aantal winkels uitgebreid van 133 naar 700 vestigingen. De winkels zijn onder meer te vinden in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Zweden, Griekenland, Oekraïne, Marokko, Panama, Aruba, Curaçao, Saudi-Arabië, Egypte en Bahrein. Ook wordt er binnenkort een Hunkemöller-winkel in India geopend.

Hoewel het merk is gevestigd in Nederland komt ongeveer de helft van de omzet uit Duitsland, waar het met 185 winkels de grootste lingerieketen is. Hunkemöller heeft een pole position in de Benelux, en zijn er plannen om de aanwezigheid in Frankrijk, Spanje en Scandinavië te vergroten.

Hunkemöller is verkocht aan Carlyle

Carlyle is de nieuwe eigenaar van Hunkemöller

De overname van Hunkemöller speelt al sinds het voorjaar. In april 2015 werd bekend dat de lingerieketen in de etalage stond voor een half miljard euro. De Franse eigenaar Paribas Affaires Industrielles (PAI) zou de zakenbank JPMorgan ingehuurd hebben voor de overname. In maart werd al bekend dat PAI de interesse had gepolst over een eventuele beursgang of begeleiding van verkoop bij bankiers. In het begin waren er nog elf potentiële kopers voor de keten, waaronder de nieuwe eigenaar Apax. Veel partijen haakten echter af, omdat de groei van Hunkemöller achter bleef.

In juli bleek dat er nog twee partijen in de race waren om Hunkemöller over te nemen: de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Sycamore en Carlyle. Een maand later meldden bronnen aan Bloomberg dat investeringsmaatschappij Sycamore in vergevorderde onderhandelingen was. CEO Mountford maakte echter een einde aan de geruchten-nog tijdens de onderhandelingen-: er waren nog drie partijen die onderhandelden over een overname, maar Sycamore zat daar niet bij. Uiteindelijk blijkt de deal dus gesloten te zijn met Carlyle. De nieuwe eigenaar Carlyle heeft overigens al vaker geïnvesteerd in kledingketens, waaronder Moncler en Twin Set.

De lingerieketen werd in 1886 opgericht door Wilhelm Hunkemöller en zijn vrouw Josephina Lexis. In het begin produceerde het bedrijf enkel korsetten, in een fabriekje in Amsterdam. Later kwamen er winkels in Utrecht en Amsterdam bij. Inmiddels is Hunkemöller uitgegroeid tot een van de grootste lingerieketens in Europa, en is het marktleider in de Benelux en Duitsland. Het bedrijf heeft inmiddels 2.700 medewerkers.


 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN