• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Meeste schuldeisers USG zien geld niet meer terug

Meeste schuldeisers USG zien geld niet meer terug

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Unlimited Sports Group (USG), het failliete moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport, laat een schuld na van 166 miljoen euro . De meeste schuldeisers zullen het geld echter niet meer terug zien, alleen de Belastingdienst, het UWV en de banken krijgen een deel terug. Dat melden de curatoren in het derde faillissementsverslag.

Zeker 1.084 schuldeisers hebben een vordering ingediend met een totaalbedrag van 165,6 miljoen euro. De Belastingdienst vorderde een bedrag van 19,8 miljoen euro, het UWV diende een vordering van 3,7 miljoen euro in. De curatoren verwachten echter dat ‘alleen de boedelschulden en een deel van de preferente schulden op termijn kan worden voldaan’. “De verwachting is dus dat er geen uitkering zal kunnen worden gedaan aan de concurrente crediteuren,” schrijven ze in het verslag.

De banken die een pandrecht hadden kunnen echter nog wel een bedrag van 35 miljoen euro verdelen. Dat bedrag werd opgebracht door de verkoop van de failliete bedrijven van USG. De voorraden, die werden verkocht aan de nieuwe Britse eigenaar JD Sports, zijn echter nog steeds onderwerp van discussie. Er werd 7,2 miljoen euro opgehaald met de verkoop van voorraden, maar de curatoren en banken zijn het niet eens met de verdeling van dit bedrag. De voorraad werd destijds verkocht onder voorwaardelijk eigendomsrecht en verpand aan de banken, die stellen dat het eigendomsrecht onvoorwaardelijk is geworden en hen toekomt.

“Deze discussie is momenteel een van de primaire aandachtspunten in dit faillissement,” schrijven de curatoren. Ze hebben inmiddels ‘diverse telefoongesprekken’ gevoerd met de banken, om het geschil op te lossen. Aan FashionUnited laat curator Job van Hooff van Stibbe Advocaten weten: “Het is een serieus bedrag. De discussie hierover met de banken loopt nog.” Als het niet lukt om er samen uit te komen, zal hij, samen met curator Toni van Hees, naar de rechter stappen. Wanneer er meer duidelijkheid komt, weet hij niet. Er is geen deadline gesteld.

Volgens Van Hooff was het ‘ in een vroeg stadium moeilijk te overzien’ of schuldeisers überhaupt geld zouden terugkrijgen. “Het probleem was dat USG een hele grote schuld had bij de Belastingdienst.” Daarnaast gaan de eerste uitbetalingen van vorderingen naar de Belastingdienst en UWV. “Er waren geen verwachtingen,” aldus de curator.

Curatoren: 165,6 miljoen euro schuld USG

USG, het moederbedrijf van de sportketens Aktiesport en Perry Sport, is in februari 2016 failliet verklaard. Aktiesport had 180 zaken in Nederland, Perry Sport ruim 70. In totaal heeft USG, dat eigenaar is van 15 merken en 4 retailformules, meer dan 300 winkels in de Benelux. USG stelde dat de hoofdoorzaak voor de financiële problemen ligt bij de faillissementen van V&D en Macintosh Retail Group. “Deze twee partijen behoorden tot de grootste en meest belangrijke business partners van USG,” schreef het bedrijf in een brief aan het personeel.

Een maand later realiseerden de curatoren een doorstart voor Perry Sport en Aktiesport onder de Britse eigenaar JD Sports. Er werd 26,5 miljoen euro neergeteld voor de overname. De Britse winkelketen, dat onderdeel is van Pentland Group PLC, heeft meer dan 800 winkels. Het bedrijf heeft diverse winkelformules in sportkleding, schoenen en outdoor-artikelen, in zowel het Verenigd Koninkrijk, als in Frankrijk, Spanje, Ierland, Nederland, Italië en Duitsland. Het bedrijf had in 2015 een omzet van bijna 2 miljard euro en boekte een brutowinst van 115 miljoen euro. USG-dochter Tenson werd overgenomen voor 6,1 miljoen euro overgenomen door Nedvest Capital. De Britse keten Sports Direct heeft de winkels van de Belgische sportwinkelketen Primo, eveneens een USG-dochter, overgenomen.

beeld: FashionUnited

Aktiesport
Pentland Brands
Perry Sport
USG