• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Overzicht: Deze bedrijven ontvielen de modeindustrie in 2016

Overzicht: Deze bedrijven ontvielen de modeindustrie in 2016

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Ruim 5.000 bedrijven gingen het afgelopen jaar in Nederland failliet. Dat komt neer op een afname van 15 procent ten opzichte van 2015, zo blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau. Met faillissementen van modebedrijven als MS Mode, Brova en McGregor kan 2016 echter toch een turbulent jaar in de retail worden genoemd. Een aantal ketens ging over de kop, terwijl andere bedrijven een doorstart maakten en verder gingen met nieuwe concepten. FashionUnited zet de belangrijkste faillissementen van 2016 op een rij.

Januari - Kennedy en Dolcis, Manfield, Invito en Steve Madden

Voor veel Nederlandse retailers kende het afgelopen jaar geen goede start. Zo werd op de vooravond van 2016 het faillissement van V&D aangekondigd, nieuws dat de rest van het jaar nog gevolgen zou hebben voor zo’n 10.000 werknemers. Ook Kennedy-Au Bon Marché BV, moederbedrijf van 22 dameskledingwinkels in Zuid-Holland en Zeeland, werd failliet verklaard. Later werd bekend dat er geen doorstart voor het bedrijf komt.

Bovendien werd in januari het faillissement aangevraagd voor de Macintosh Retail Group, moederbedrijf van de ketens Dolcis, Invito, Steve Madden, Manfield, Pro Sport, Scapino en het Belgische Brantano. De formules Scapino en Brantano werden al snel overgenomen, terwijl er voor de vijf overige ketens minder interesse was. Uiteindelijk konden deze wel worden verkocht aan diverse branchegenoten. Deze gingen door met ongeveer de helft van het personeel. Bij Scapino en Manfield bleef het meeste personeel behouden, terwijl bij Invito de meeste ontslagen vielen.

Februari - USG, Perry Sport en Aktiesport

Het jaar begon tevens niet goed voor Unlimited Sports Group (USG), het moederbedrijf van sportketens Perry Sport en Aktiesport dat op 23 februari failliet werd verklaard. Later werden ook andere dochterbedrijven van USG, waaronder sportketens Primo en Tenson. Perry Sport en Aktiesport werden al snel overgenomen door het Britse JD Sports, dat echter met niet veel winkels zou doorgaan. Inmiddels is Perry Sport voorzien van een geheel nieuw winkelconcept en de shop-in-shops van Aktiesport zijn overgenomen door Scapino.

Maart - Brandkids

Het jaar begon ook niet goed voor Brandkids, dat failliet werd verklaard door de rechtbank van Haarlem. Een aantal maanden daarvoor trok partner Sanoma de stekker uit de investeringen, waardoor de kindermoderetailer uitstel van betaling moest aanvragen. Nog dezelfde maand maakte Brandkids een doorstart onder een groep Nederlandse particuliere investeerders.

April - V&D, Boots Shoes en Houtbrox, Duthler en Purdey

Aan de vooravond van 2016 werd V&D officieel failliet verklaard. Partijen als Cool Investments en Hudson’s Bay hadden interesse in de warenhuisketen, maar uiteindelijk kon geen doorstart worden gerealiseerd. Na een korte uitverkoop gingen de deuren van alle vestigingen in april definitief dicht. De merknaam V&D werd overgenomen door retailondernemers Ronald Zetten, Roland Kahn en Jaco Scheffers, zij willen het merk online nieuw leven inblazen. Een aantal lege V&D-panden is inmiddels weer ingevuld, onder andere met pop-up shops en nieuwe winkels van ketens als Decathlon en Topshelf.

Ook Boots Shoes ging in april ten onder. Het bedrijf moest zijn winkels in Amsterdam en Arnhem sluiten en ook de webshop ging offline. Voor zover bekend is er geen doorstart gerealiseerd.

In april werd ook Brova, het moederbedrijf van Houtbrox en eerder ook van Purdey, failliet verklaard. In mei maakten beide winkelketens een doorstart onder het Limburgse familiebedrijf Berden Mode & Wonen. Een aantal weken daarna gingen twaalf Houtbrox-winkels echter naar Van Uffelen Mode uit Delft. Purdey vond naast de familie Berden onderdak bij de oprichters van het damesmodebedrijf. De verkoop leverde zo’n 3,3 miljoen euro op.

Mei - Stills Atelier

De rechtbank van Amsterdam sprak begin mei het faillissement uit over Stills Atelier. De drie eigen winkels in Amsterdam, Den Haag en Antwerpen werden gesloten en de bijna twintig medewerkers verloren hun baan. Een doorstart kwam er niet.

Juni - McGregor Fashion Group, Front Runner en Cora Kemperman

In juni gingen nog eens drie modebedrijven ten onder, te beginnen met de McGregor Fashion Group, die na financiële problemen op 28 juni failliet werd verklaard. Hoewel de toekomst van het modehuis en merken McGregor, Gaastra en Adam Menswear aanvankelijk onzeker was, maakte het bedrijf een maand later een doorstart als de Doniger Fashion Group. Bijna 400 werknemers behielden hun baan.

Op de dag van het officiële faillissement van McGregor Fashion Group, ging ook Front Runner ten onder. De schoenenketen kreeg een jaar daarvoor al te maken met tegenslagen, wat leidde tot een faillissement. In augustus werden acht van de veertien Front Runner-filialen overgenomen door mede-oprichter Jaap van Treijen, waarbij ongeveer de helft van het personeel zijn baan behield. De andere vestigingen zijn gesloten.

Ook het bekende modemerk Cora Kemperman moest in juni faillissement aanvragen vanwege financiële problemen. Hoewel al snel bleek dat er geen doorstart kon worden gerealiseerd, werd in november bekend dat het merk alsnog nieuw leven wordt ingeblazen. Nicole Groeneveld Consultancy gaat het merk opnieuw lanceren.

Juli - Britain Group Nederland en Superstar en Promiss

Op 26 juli is de Britain Group Nederland failliet verklaard vanwege de moeilijke omstandigheden waarin de retail verkeerde. De vijf winkels van streetwearshop Go Britain werden gesloten.

Begin 2015 ging Etam Groep Retail ten onder. Hoewel Miss Etam een nieuwe eigenaar vond in R&S Retail Group, verdwenen 70 winkels van de Promiss-formule. De merknaam bleef echter wel bestaan en op 14 juli werd de terugkeer van Promiss in de winkelstraat aangekondigd. Hoewel Superstar verdween, werd dit deels opgevuld door het nieuwe concept Friday. Op 19 juli werd de eerste flagshipstore van het ‘nieuwe’ Promiss geopend in Hoofddorp.

Augustus - MS Mode

Begin augustus viel de volgende grote modeketen om: MS Mode. Als gevolg van tegenvallende resultaten moest het bedrijf een week eerder al uitstel van betaling aanvragen. Een maand later maakte het damesmodebedrijf een doorstart onder oud-eigenaar Cool investments. In Nederland blijven 95 winkels open en in België 24. De activiteiten in Frankrijk zijn volledig stilgezet, terwijl de webshop onlangs weer online kwam.

September - Ilja Visser en Fashion Business Club

Eind september heeft de rechtbank van Zandvoort drie bedrijven van Ilja Visser failliet verklaard: Ilja Visser Holding BV, Silverfish Design BV en Bronzefish Design BV. Haar bedrijf Goldfish Design BV ging eerder ook ten onder en in maart 2016 stopte Visser al met haar ready-to-wear lijn Ready to Fish.

Ook werd het faillissement uitgesproken over Fashion Business Club. Het bedrijf is eigenaar van merken als Falabella, Maxim B en de kledinglijn van Johan Derksen. Voor zover bekend is er geen doorstart gerealiseerd.

December - Hier Mode, Neckermann.com en Turnover en Dept

Begin december werd kledingwinkelketen Hier Mode, samen met de negen Gelderse winkels van Willemsen Mode, failliet verklaard. Nog dezelfde week maakte curator Reinier Quint bekend dat er ‘flinke interesse’ was voor de overname van beide winkelketens.

Later in december gingen ook Readen BV, het zusterbedrijf van Neckermann.com, en de retailtak van Neckermann ten onder. Inmiddels is bekend dat de dertien Nederlandse en Belgische winkels officieel gesloten zijn en dat het bedrijf zich nu gaat richten op de webshop van Neckermann.com.

Nog een grote verandering bij een Nederlands modebedrijf: de VeldhovenGroup, eigenaar van de merken Sandwich, Turnover, Dept en Olsen, besloot eind december Turnover en Dept volledig op te heffen en zich in plaats daarvan te richten op Sandwich. Alleen voor Olsen betekent de nieuwe stap geen einde verhaal. Het merk wordt verkocht aan de Duitse investeringsmaatschappij Nord Holding.

Beeld: Turnover Facebook, Macintosh, Perry Sport Facebook, Houtbrox Facebook, McGregor Fashion Group Facebook, MS Mode Facebook, Sandwich Facebook

faillissementen
HoutBrox
Macintosh
McGregor
MS Mode
Perry Sport
Turnover