• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Verkoop Macintosh levert 51 miljoen op, helft personeel behouden

Verkoop Macintosh levert 51 miljoen op, helft personeel behouden

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De verkoop van de winkelformules van het failliete schoenenconcern Macintosh Retail Group heeft in totaal 51 miljoen euro opgeleverd. Daarnaast heeft bijna de helft van de werknemers nog een baan bij één van de nieuwe eigenaren van de failliete schoenketens. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat de curatoren van Macintosh eind vorige week publiceerden.

De twee curatoren, John Huppertz van Paulussen Advocaten en Ben Meijs van Thuis & Partners, hadden in totaal ruim 6.200 uren nodig om het Nederlandse schoenenbedrijf, dat op Oudejaarsdag 2015 failliet werd verklaard, te ontmantelen en te demonteren. Huppertz en Meijs wilden een zo groot mogelijk deel van de schoenenwinkels doorverkopen, om zo geld op te halen voor de schuldeisers en deze winkels een nieuw leven in te kunnen blazen. Dat gebeurde allemaal zonder contact met de media op het Macintosh-hoofdkantoor in Maastricht. Het faillissementsverslag, dat eind vorige week werd vrijgegeven, geeft voor de eerste keer inzicht in de ontmanteling van het bedrijf.

Winkelformules Macintosch leveren 51 miljoen euro op

Vorig jaar bestond al enige twijfel over het voortbestaan van Macintosh, zo schrijven de curatoren in het verslag. Het bestuur van de groep ging daarom onder de codenaam ‘Airfield’ al op zoek naar een eventuele koper, toen zonder succes. Na het faillissement was dat voor de curatoren echter wel voordelig, want er lag een lijstje van potentiële overnamekandidaten klaar die zij konden bellen. Zeven partijen deden een bod, echter alleen op Scapino en het Belgische Brantano, de enige formule die niet failliet ging. Deze schoenketens hebben ook meteen het meeste opgebracht, namelijk 42,5 miljoen euro. Henk Ziengs, die medio januari overeenstemming bereikte over de overname van 140 tot 180 van de 206 winkels van Scapino, legde daarvoor bijna 19 miljoen euro neer. Een combinatie van de FNG Group, Torfs en R&S Retail betaalde zo’n 25 miljoen euro voor de overname van 130 filialen van Brantano.

Voor de overige vijf winkelformules van Macintosh, Manfield, Invito, Steve Madden, Dolcis en Pro Sport, was minder interesse. In het project ‘Airfield 2’ hebben de curatoren daarom actief contact gezocht met potentiële overnamekandidaten die eerder door het Macintosh-bestuur waren aangedragen. Uiteindelijk lukte het Huppertz en Meijs om alle formules te verkopen. Branchegenoot Sacha heeft ruim 3 miljoen euro betaald voor de overname van 35 tot 40 van de 60 vestigingen van Manfield. Daarnaast maakte ook Dolcis een doorstart: Nelson Schoenen telde ongeveer 2 miljoen euro neer voor de overname van 26 van de 60 winkels van de schoenketen.

Ongeveer 57 winkels van de formules Invito en Steve Madden zijn voor respectievelijk 2 miljoen euro en 3 miljoen euro overgenomen door Highlands Holding BV. Pro Sport is voor 2 miljoen euro verkocht aan Pro Sports Holding, maar hoeveel filialen er daarvan open blijven, is nog niet bekend.

Bijna de helft van Macintosh-personeel kan baan houden

Van de 402 filialen die Macintosh had, worden er volgens de curatoren zeker 208 voortgezet. Bijna de helft van de werknemers die na de uitspraak van het faillissement in de winkels doorwerkten, 1.750 van de bijna 4.000 in totaal, heeft bovendien nog steeds een baan en kan aan de slag voor één van de nieuwe eigenaren. Bij Scapino en Manfield bleef het meeste personeel behouden, bij Invito vielen de meeste ontslagen.


Macintosh
Macintosh Retail Group