• Home
  • Nieuws
  • Business
  • MS Mode stopt retailactiviteiten in Frankrijk

MS Mode stopt retailactiviteiten in Frankrijk

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

MS Mode Frankrijk sluit 113 winkels. Het is niet gelukt om een doorstart voor de Franse tak van MS Mode te realiseren. Dat bevestigt een woordvoerder van MS Mode Frankrijk aan FashionUnited.

Volgens Fashionnetwork heeft de rechtbank het bod van het Nederlandse moederbedrijf om de winkels aan boord te houden afgewezen. Hierdoor verliezen 500 Franse medewerkers hun baan.

De Franse tak van MS Mode heeft 134 winkels en deze zullen allemaal gesloten worden. 21 winkels zullen apart verkocht worden. De ÏDKids Group zal er 19 overnemen en ombouwen tot Okaïdi- en Oxybul-winkels. Zeker 70 medewerkers van MS Mode Frankrijk worden meegenomen naar de nieuwe eigenaar. De laatste 2 winkels worden overgenomen voor vrouwenlabel Christine Laure. Met het verdwijnen van MS Mode Frankrijk gaan er 500 banen verloren.

In een persbericht laat MS Mode Frankrijk weten dat het Hof akkoord is gegaan met de overnames van ÏDKids Group en Christine Laure, maar niet met het voorstel van MS Mode Nederland. “Als gevolg daarvan stopt MS Mode met de fysieke verkoop operaties in Frankrijk en wordt het geconfronteerd met de noodzaak om zich af te scheiden van het winkelnetwerk met 114 vestigingen, die niet betrokken zijn bij de verkoop van de 19 winkels aan Okaïdi en de 2 winkels aan Christine Laure,” laat MS Mode Frankrijk weten.

Toch betekent dit niet dat het merk MS Mode uit Frankrijk zal verdwijnen. “Het merk MS Fashion zal met haar activiteiten in Frankrijk blijven, om door te gaan en om aan de hoge verwachtingen van de Franse klanten te voldoen. Een snelle heropening van winkels zal de eerste stap zijn om nieuwe kansen te verkennen in Frankrijk.”

Het bestuur van MS Mode Nederland en het team van MS Mode Frankrijk zeggen ‘de beslissing te betreuren’. In het persbericht loven zij ‘de mobilisatie en buitengewone moed van de medewerkers in Frankrijk, tijdens de laatste moeilijke maanden’.

MS Mode Frankrijk sluit alle winkels; 500 banen verloren

In de afgelopen maanden is er nog hard gewerkt aan een doorstart. Na de doorstart van MS Mode Nederland is er een Europees herstelplan opgesteld voor de buitenlandse winkels van de keten. Eerder wist MS Mode al een doorstart in België, Luxemburg en Spanje te realiseren. Duitsland en Frankrijk waren ook betrokken het plan, maar werden niet meegenomen in de doorstart, die gerealiseerd werd door MS Mode Nederland en GA Europe. Op 5 december kondigde MS Mode Duitsland al aan de winkels te sluiten.

Er blijven 95 winkels in Nederland bestaan, tegenover 24 winkels in België. Luxemburg houdt 5 vestigingen en in Spanje maken 32 winkels een doorstart. Frankrijk is na thuisland Nederland de grootste markt voor de keten. Roland Kahn vertelde aan RetailTrends dat het grootste deel van de winst uit Frankrijk afkomstig was. Recentelijk daalde de omzet van MS Mode Frankrijk nog licht, maar in 2014 was het nog goed voor een omzet van circa 90 miljoen euro.

MS Mode vroeg begin augustus uitstel van betaling aan, wat op 11 augustus werd omgezet in een faillissement. In september werd bekend dat MS Mode Nederland een doorstart zou maken onder oud-eigenaar Coolinvestments en GA Europe.

Beeld: Facebook MS Mode

MS Mode