• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Steeds meer animo voor Fashion & Design Festival Arnhem

Steeds meer animo voor Fashion & Design Festival Arnhem

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |REPORTAGE

“Er zouden 200 mensen op de opening komen, maar het zijn er nu al 400.” Riëlle Schoeman, coördinator van Fashion & Design Festival Arnhem kijkt stralend om zich heen tijdens de opening. Voor de openingsavond van het Arnhemse festival is de oude bibliotheek, Building026 aan de Koningstraat -die voor de gelegenheid Plint26 wordt genoemd-, gevuld met een gemêleerd gezelschap. Van wethouder tot student, van journalist tot Artez-bestuurder en vrienden van het festival. Terwijl de genodigden aan een gin tonic nippen, opent het bestuur de derde editie van het het Fashion & Design Festival Arnhem (FDFA), dat voorheen nog Fashion Festival Arnhem heette.

Een maand lang viert de stad Arnhem mode en design met exposities, evenementen, shows, voorstellingen, lezingen en workshops. Nieuw bij de derde editie is de hoofdlocatie, gevestigd in de oude bibliotheek aan de Koningsstraat. “We wilden graag een hoofdlocatie, een informatiepunt. Dit jaar hebben we deze bijzondere hoofdlocatie, Building26, die voor de gelegenheid tot Plint26 is gedoopt. De bezoeker in de stad gaat echt merken dat dit het centrale punt is waar ook van alles te doen is,” vertelt coördinator en gezicht van het festival Riëlle Schoeman opgetogen. Daarnaast is er hard gewerkt aan de aankleding. “Overal in de stad hangen nu banners met het logo.”

“Bij eerdere edities ging het om ‘alle leuke dingen waar we iets mee kunnen doen’ en deze derde editie staat in het teken van deze dingen uitbouwen. Hierdoor denkt iedereen ‘leuk, dan doen we ook mee’,” licht Schoeman toe. “Bijvoorbeeld zoals State of Fashion, die van dit podium gebruik maakt om het evenement aan te kondigen en de nieuwe curator bekend te maken. De derde editie is veel groter en veel meer partijen.” Wie eenmaal heeft meegedaan met het festival, blijft terug komen. “Eigenlijk hebben we een heel aantal mensen die ieder jaar weer meedoen, van de Arnhemse Stockdagen tot de Nacht van de Mode,” vertelt de coördinator. “We proberen iedereen wel te linken aan Arnhem die meedoet; of je hebt er gestudeerd of je hebt er een expositie, zoiets. Met dit fesitval zorgen we voor de verbinding en ontwikkeling in de stad.”

FDFA verwacht meer bezoekers dan vorig jaar

Een van de grootste highlights is de tentoonstelling van Bas Kosters in Museum Arnhem. FDFA heeft daarnaast een buitenexpositie geïnitieerd in samenwerking met Museum Arnhem. Schoeman: “Toen wij het plan aan Bas voorlegden, was hij meteen dolenthousiast. Hij omhelsde het idee meteen.” Welke dag is het leukste om te bezoeken in de maand juni? “Dat ligt aan je interesse. Als je het leuk vindt om lekker door de straten te slenteren en te shoppen, dan moet je naar de Nacht van de Mode komen. Als je wilt shoppen en op designeritems wilt jagen, dan zijn de Arnhemse Stockdagen echt perfect. Wil je meer exposities bekijken, kom dan naar de Artez Finals,” aldus de coördinator. Voor modeprofessionals raadt ze de Artez Finals aan. “Ik zou bijna zeggen elk weekend, maar Artez Finals is het leukste. Dat zijn wel alle disciplines, maar het biedt veel inspiratie. Daarnaast natuurlijk de afstudeershows van Artez, die vond ik ook te tof. Als modeprofessional wil je daar bij zijn.” Zelf keek ze bij deze editie het meeste uit naar de nieuwe hoofdlocatie. “Je ziet alle logo’s van onze samenwerkingspartners. Eigenlijk werken we met bijna iedereen samen en dat is ook zo leuk aan dit festival. De eigenaar heeft ons dit pand geboden en we hoeven alleen gas, water en licht te betalen. Complimenten hoor.”

De verwachting is dat het festival meer bezoekers zal trekken dan de vorige edities. “Gezien de drukte op de opening zijn we al heel blij. Vorig jaar hadden we gedurende de hele maand 45.000 bezoekers. Nu merk ik al dat er een enorme buzz hangt rond de Arnhemse Stockdagen; het aantal deelnemers is verdubbeld. Het is moeilijk om het van tevoren in te schatten, maar ik verwacht dat we zeker over het aantal bezoekers van vorig jaar heen gaan,” zegt Schoeman. Toch zijn aantallen niet het belangrijkste. “Het gaat erom dat mensen naar de stad Arnhem komen. Hoeveel er uiteindelijk komen, maakt niet zoveel uit voor ons. We merken wel dat de ondernemers enthousiaster worden.”

”Mode zit in het DNA van Arnhem”

Saskia Bak, voorzitter Museum Arnhem, is trots op de derde editie. "We zien dat veel partijen intensief met elkaar samenwerken. Daar is hoofdlocatie Plint26 het voorbeeld van; Artez nam het initiatief voor deze plek en Museum Arnhem, Stichting Sonsbeek en de Arnhemse Stockdagen werkten allemaal mee,” vertelt ze. “Er ontstaat steeds meer buzz en synergie, en daardoor zijn er steeds meer activiteiten ontstaan. We hopen dat iedereen in Nederland straks dit festival in zijn agenda heeft staan.”

“Iedere editie van FDFA is weer leuker en wordt beter bezocht. We zien dat het festival groeit en dat de samenwerking met partners steeds breder wordt,” beaamt Gerrie Elfrink, wethouder van Cultuur in Arnhem. Mode is heel belangrijk voor de stad Arnhem, vooral dankzij de Hogeschool voor de Kunsten. Wethouder: “Artez geeft kleur aan Arnhem en zorgt ervoor dat er honderden creatieve mensen naar de stad komen, die hier een opleiding genieten. Daardoor is er een creatieve industrie ontstaan in Arnhem. We proberen de mode en creativiteit te omarmen en zichtbaar te maken in de stad.” De gemeente legt de focus op jong en creatief talent. “Arnhem heeft een kleinere schaal in vergelijking met grote creatieve steden, maar daardoor heb je wel meer ruimte om je te ontwikkelen,” aldus de wethouder. “Mode is heel belangrijk voor Arnhem. Natuurlijk is Artez de bron, veel ontwerpers komen hier vandaan,” knikt Schoeman bevestigend. “Mode zit gewoon in het DNA van Arnhem.”

Derde editie Fashion & Design Festival Arnhem van start

Na het verdwijnen van de Modebiënnale is er hard gewerkt aan een nieuw kunst-/modebeleid in de gemeente Arnhem. Elfrink: “De mode wordt in de gemeente gestimuleerd volgens een zogeheten piramide: eens in de 4 jaar hebben we State of Fashion, de opvolger van de Mode Biënale. Daarnaast hebben we om de twee jaar een grote modetentoonstelling in Museum Arnhem en jaarlijks het Fashion & Design Festival Arnhem. Op deze manier overkoepelen we alle mode en creativiteit in de stad en bieden we een goede fundering voor anderen die samenwerkingen kunnen starten.”

Saskia Bak is blij dat de derde editie een nieuwe naam heeft gekregen. “Vorig jaar was er kritiek op het festival; het leek alsof Fashion Festival Arnhem de opvolger was van de Mode Biënnale. Het festival is echter bedoeld als evenement om alles wat er op modegebied is in Arnhem bij elkaar te krijgen. Zo behouden we alles wat er met de Modebiënale is opgebouwd en zetten we Arnhem neer als modestad en creatieve stad. Daarom heet het nu ook Fashion & Design Festival, waarmee de breedte van het festival wordt aangegeven. Het gaat over design, mode en Arnhem als creatieve stad,” zegt de voorzitter van Museum Arnhem.

Het FDFA duurt de hele maand juni en er is van alles te doen. Het meest bekend en populair zijn ongetwijfeld de afstudeershows van de modeopleidingen, waarin modestudenten hun eindwerk presenteren. Maar ook de MBO-studenten van het Rijn IJssel laten hun eindexamenwerk zien in een modeshow.

Andere evenementen zijn onder meer de Nacht van de Mode in het Modekwartier, Men’s Saturday en de Arnhem Fashion Night in de Eusebuiskerk. Verder kunnen bezoekers onder meer de tentoonstelling van Bas Kosters bekijken in het Museum Arnhem en is er in de binnenstad een expositie met kostuums van Introdans, met onder meer ontwerpen van Hedi Slimane, Mattijs en Corné Gabriëls. Verder verkopen ontwerpers hun oude collecties en stoffen tijdens de Arnhemse Stockdagen en is ook de beeldententoonstelling Sonsbeek 2016 in park Sonsbeek van start gegaan; in het eerste weekend kwamen er al ruim 10.000 bezoekers.

Beeld: Olya Oleinic, Kevin Rijnders

Arnhem
ArtEZ
Fashion design festival arnhem
FDFA
mode biënale