• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tassenmuseum Amsterdam denkt ‘out of the bag’ met nieuwe koers

Tassenmuseum Amsterdam denkt ‘out of the bag’ met nieuwe koers

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |INTERVIEW

Tassenmuseum Amsterdam (voormalig Tassenmuseum Hendrikje) vaart een nieuwe koers dankzij de komst van nieuwe museumdirecteur Manon Schaap. Met haar komst werd aangekondigd dat het museum letterlijk ‘out of the bag’ en ‘out of the box’ gaat denken en andere disciplines én items in het voormalige woonhuis verwelkomd. Wie bang is dat tassen ondergeschikt worden in het museum, wordt al snel door Schaap gerustgesteld. “De collectie die we hebben biedt zoveel mogelijkheden om er meer mee te doen.”

“We gaan meer communiceren in plaats van collectioneren,” zo vertelt Schaap terwijl de nieuwe tentoonstelling ‘Talent Invasion’ wordt opgebouwd in de ruimte voor haar. “De collectie geeft handvatten voor verhalen die we kunnen vertellen.” Zo noemt Schaap de ‘trunkshow’ die op het programma staat met reiskoffers waarbij het museum echt in de geschiedenis duikt van reizen. Ook werkt het team van het museum aan een tentoonstelling over ‘bags in movies’. Het voorbeeld van een Hitchcock film wordt genoemd, waar de tas een eigen karakter en rol krijgt in een scene en met een ‘suggestieve vorm’ verwijst naar de vrouw. “We gaan voor meer diepgang”.

In het gesprek met Schaap blijkt dat aan spreekwijze rondom de tas geen einde komt. Schaap is al helemaal getraind in de taal van het museum waar ze sinds maart 2019 aan het hoofd staat. “We zien de diepgang ook meer als een kennisoverdracht. We willen mensen bagage meenemen. In plaats van dat ze denken ‘Oh die tas had mijn moeder ook’, dat ze in gesprek gaan over het onderwerp waar de tentoonstelling over gaat.” Op die manier gaat het museum meer in op de maatschappelijke gesprekken die gaande zijn. “We gaan meer deelnemen aan de samenleving,” aldus Schaap.

Beeld: Manon Schaap via Tassenmuseum Amsterdam

Tassenmuseum Amsterdam verwelkomt 21 jonge talenten met ‘Talent Invasion’

Onderdeel van de nieuwe koers is het letterlijk openzetten van de deuren en ramen voor de wereld. Zo zijn voor de nieuwe tentoonstelling, die op zondag 8 september voor het publiek opent, 21 jonge talenten uitgenodigd uit meerdere disciplines. Gastcurator Martien Mellema is verantwoordelijk voor de selectie en keek naar ontwerpers uit de mode, maar ook kunst en design hoek. Alle 21 talenten, sommigen nemen vrijdag ook deel aan de Lichting show op het Amsterdam Fashion Week programma, geven met hun werk commentaar op de tijdgeest en dagen de status quo uit. Schaap wil Talent Invasion een vast onderdeel maken van het programma bij het Tassenmuseum Amsterdam. Ook zullen er meerdere exposities zijn dan in het oude programma. Eerst was er twee keer per jaar een langdurige tentoonstelling en nu zullen tussendoor in andere ruimtes ook exposities zijn die maar zes weken duren.

“Er is meer beweging in het huis. We willen echt een community bouwen,” aldus Schaap. Als dit lukt met de 60.000 tot 70.000 bezoekers die het museum jaarlijks trekt, dan is er al sprake van een flinke gemeenschap. Groei van de bezoekersaantallen is geen doel op zich, benadrukt Schaap. Ze wil vooral de bezoekers echt betrekken bij het museum. De tas wordt een vehikel om verhalen te vertellen over en uit de maatschappij. “We gaan van een museum naar een huis. In plaats van de museum waardes hebben we nu de waardes van een huis; gastvrij, maar ook eigenzinnig.”

Beeld: Collage van deelnemers Talent Invasion - Tassenmuseum Amsterdam

LICHTING
Manon Schaap
Talent Invasion
Tassenmuseum
tassenmuseum amsterdam
Tassenmuseum Hendrikje