• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • De baan van... Floor van Eekeren – collectiemanager bij Jan Taminiau

De baan van... Floor van Eekeren – collectiemanager bij Jan Taminiau

Door Saraï van Well

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen |INTERVIEW

Een kijkje achter de schermen bij iemand zijn baan: Is het wel echt zo tof als het lijkt of zijn er een hoop verborgen aspecten? Welke skill set heb je er voor nodig en hoe kom je terecht bij een functie als deze? Onder het mom van het doorlopende thema ‘work in fashion’ bij FashionUnited bellen we met Floor van Eekeren collectiemanager van het Nederlandse modehuis Jan Taminiau, dat naast couture ook bruidsmode en ready-to-wear brengt.

Hoe ben je bij deze baan terechtgekomen?

“Ik heb gestudeerd aan TMO Fashion Business School in Doorn. Tijdens het zoeken naar een stage kwam ik bij Jan Taminiau terecht. Daar ben ik begonnen als stagiaire office en events. Ik heb tijdens mijn stage onder andere meegeholpen met het opzetten van de modeshow The Attic. Dat was mijn eerste modeshow, een hele speciale ervaring.”

“Ik wilde zoveel mogelijk uit mijn tijd bij Taminiau halen en ben, naast mijn stage, mee gaan kijken bij andere collega’s. Waaronder de couture developer, die ervoor zorgt dat de creaties van de ontwerper werkelijkheid worden. Drie jaar geleden besloot zij iets anders te gaan doen en heb ik haar baan overgenomen.”

Floor van Eekeren in het kort:
  • Leeftijd: 22 jaar
  • Opleiding: TMO Fashion Business School
  • Functie: Collectiemanager JANTAMINIAU
  • Baan: Werkt 3,5 jaar bij JANTAMINIAU in Baambrugge

Ben je altijd al met mode bezig geweest?

“Op mijn dertiende zag ik een expositie van een Nederlandse ontwerpster in het Rijksmuseum waar ik erg van onder de indruk was. Haar creaties waren kunst op zichzelf. Doordat ik zo nieuwsgierig was naar hoe zo’n creatie opgebouwd werd, wist ik dat ik daar iets mee wilde gaan doen. Daarnaast werkt mijn opa in de stoffen, met zijn eigen agentschap. Met hem ben ik meegegaan naar stoffenbeurzen in Parijs en hoorde ik verhalen over de modewereld. Inmiddels is hij boven de tachtig, maar werkt hij nog met veel plezier. Dat ik nu ook een baan in de mode heb bij een couturehuis waar ik met veel passie voor werk, maakt het wel heel leuk.

Hoe ziet een dag als collectiemanager eruit?

“Ik begin met het aansturen van de teams door middel van het beantwoorden van de emails. JANTAMINIAU produceert ook in het buitenland, ik draag zorg voor onder andere het contact met onze ateliers in Nederland en Spanje en heb contact met de leveranciers in Italië, Frankrijk en India. Andere werkzaamheden verschillen per week. Zo kan het zijn dat alle looks van een collectie gebriefd worden. Dan gaan het atelier en ik zitten met Jan (Taminiau red.) en bespreken we hoe hij de collectie voor zich ziet. Mijn taak is om de briefing te maken voor alle teams, zodat zij met het idee van Jan kunnen gaan werken. Ik ben een soort spin in het web.”

“Een andere verantwoordelijkheid is de budgetten opstellen en bewaken voor de collecties en de shows. Daar ben ik ook tijdens het proces van het ontwikkelen van de collectie mee bezig. Daarnaast help ik bij het opzetten van exposities en ben ik geregeld in het buitenland om daar met de teams te spreken of ateliers te bezoeken. Mijn baan is erg divers en gaat dag en nacht door, maar dat maakt het ook ontzettend uitdagend.”

Welke vaardigheden moet je hebben als collectiemanager?

“Het is niet per se een vaardigheid, maar ik vind het belangrijk dat ik fouten durf te maken zodat ik daar van kan leren. Daarnaast is een essentiële vaardigheid communiceren, zowel in woord als in beeld. Als je bezig bent met een look van de collectie dan is het belangrijk dat je duidelijk communiceert met de ateliers over hoe bijvoorbeeld iets eruit moet komen te zien. Het is een organisch proces waarbij iedere schakel belangrijk is en goed moet lopen. Teamwork is daarom erg belangrijk. Daarvoor zijn vaardigheden, zoals het lezen van een schets of patroon belangrijk. Als Jan iets intekent dan is het cruciaal om te kunnen volgen hoe hij bijvoorbeeld een borduursel voor zich ziet.”

Wat is het zwaarste en wat is het leukste aan de baan?

“Het communiceren is het belangrijkste maar ook het zwaarste of lastigste. We zijn een internationaal merk, actief in verschillende landen wat ook veel verschillende culturen met zich meebrengt. Nederlanders zijn recht voor zijn raap en dat kan in andere landen best intimiderend overkomen. Maar daarnaast is het leuk om zoveel mensen en culturen te leren kennen. Dat ik onderdeel uitmaak van het creëren van iets moois en meedenken over details, daar geniet ik iedere dag van. We werken bij Jan Taminiau met een jong, hecht team dat zin heeft om aan de slag te gaan. Dat maakt de baan inspirerend.”

Welk moment is het meest bijgebleven van de afgelopen 3,5 jaar in je baan?

“Een moment uit mijn stageperiode, tijdens de modeshow the Attic. Toen zangeres Sherry Dyanne het nummer ‘Feeling good’ bij het slotstuk ten gehore bracht, kreeg ik kippenvel. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Daarnaast heb ik er erg van genoten dat ik anderhalf jaar geleden naar Madrid mocht om mee te helpen met het opzetten van de wardrobe TAMINIAU ready-to-wear collectie. Ik vloog toen wekelijks op en neer naar Spanje voor overleg met de teams daar. De afwisseling tussen de teams gaf mij veel energie.”

Foto: sfeerbeeld The Attic © credit Reinier RVDA

collectiemanager
De baan van
Floor van Eekeren
Jan Taminiau
Jantaminiau
Workinfashion