• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Jaaroverzicht: deze mensen zijn de mode industrie ontvallen in 2018

Jaaroverzicht: deze mensen zijn de mode industrie ontvallen in 2018

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Mensen

De modewereld moet sinds dit jaar meerdere mensen missen. Hubert de Givenchy, twee Benetton broers, maar ook dichter bij huis ontvielen bekende namen de modewereld. FashionUnited gedenkt hen en anderen die het afgelopen jaar zijn overleden.

LVMH-bestuurder Pierre Godé

Pierre Godé overlijdt in februari op 73-jarige leeftijd. Godé werkte bij LVMH als bestuurder en was adviseur en rechterhand van CEO Bernard Arnault. Het luxe concern laat destijds weten dat Godé al geruime tijd ziek was. Ondanks zijn ziekte was hij nog altijd betrokken bij het bedrijf waar hij vice-voorzitter was van de Raad van Bestuur.

"Aan de zijde van mijn vader, Jean Arnault, en later aan mijn zijde, was Pierre Godé belangrijk in het opzetten en ontwikkelen van de LVMH-groep. Zijn intelligentie en gezond verstand zullen gemist worden door ieder die hem heeft leren kennen en waarderen,” aldus Bernard Arnault in het persbericht van LVMH.

Piet van der Lans, oprichter van de Skihut

Sport ondernemer Piet van der Lans overlijdt in februari op 77-jarige leeftijd. In 1975 begon de voormalige wielrenner samen met zijn vrouw de sportspeciaalzaak de Skihut in Scheveningen. De zaak stond bekend om het uitgebreide aanbod aan exclusieve ski- en wintermodemerken. Van der Lans verkocht het bedrijf in 2006 aan de familie schaling. De ondernemer is na een kort ziekbed overleden.

Ontwerper Hubert de Givenchy

Modeontwerper Hubert de Givenchy, zijn ontwerpen werden geregeld gedragen door Audrey Hepburn en Jackie Kennedy blaast in maart zijn laatste adem uit. Zijn overlijden wordt bevestigd door zijn partner Philippe Venet. De Givenchy is op dat moment 91 jaar.

Givenchy was verantwoordelijk voor de ladylike chic-look die in de jaren vijftig en zestig erg populair was bij beroemdheden en leden van koninklijke huizen. De bekende little black dress van Audrey Hepburn uit Breakfast at Tiffany’s is ook van de hand van Givenchy.

Ontwerper Kate Spade

Een van de schokkende overlijdens van 2018 is die van modeontwerper Kate Spade. Spade wordt in juni dood aangetroffen in haar appartement. De ontwerper is op dat moment 55 jaar oud.

Spade richtte in 1993 samen met haar man en Elyce Arons het merk Kate Spade op. Het merk staat vooral bekend om de handtassen en accessoires, maar verkoopt ook kleurrijke jurken. Spade is de perfecte vertegenwoordiging van haar merk aangezien ze bekend staat om haar optimistische en kleurrijke uitstraling. In 2007 nemen de oprichters afscheid van het merk dat een jaar daarvoor gekocht werd door de Neiman Marcus Group. In 2015 richt Spade een nieuwe merk op, vernoemd naar haar dochter: Frances Valentine.

Mede-oprichter Gerry Weber, Udo Hardieck

Na een periode van ernstige ziekte overlijdt Udo Hardieck, mede-oprichter van Gerry Weber International AG. Hardieck is op dat moment 74 jaar. “We herinneren Udo Hardieck als onze oprichter, investeerder en een exceptionele zakenman. Tot het einde steunde hij ons als een wijze adviseur, een betrouwbare partner en een oude vriend,” aldus Gerhard Weber (mede-oprichter) en Ralf Weber (CEO) van Gerry Weber International AG destijds. In 1973 richtte hij Hatex KG op, dat later werd omgedoopt tot Gerry Weber. Hardieck was verantwoordelijk voor de productie, IT en logistiek.

Carlo en Gilberto Benetton

Benetton raakte niet één maar twee van de oorspronkelijke oprichters kwijt. In juli overlijdt Carlo Benetton op 74-jarige leeftijd na een geruime tijd van ziekte. Oudere broer Gilberto volgt in oktober na eveneens een ziektebed, op 77-jarige leeftijd. Samen met Luciano en Giuliana richtten de twee United Colors of Benetton op. Het merk staat bekend om de kleurrijke truien en de campagnes die diversiteit promoten. Het merk was voornamelijk populair in de jaren ‘90.

Oprichter State of Art, Albert Westerman

Albert Westerman, oprichter van het kledingmerk State of Art, overlijdt op 75-jarige leeftijd in oktober. Dit blijkt uit een overlijdensadvertentie in het Financieele Dagblad. De uit een textielfamilie afkomstige Westerman richt in 1986 het merk State of Art op. Het merk staat bekend om de casual stijl en de link met klassieke sportauto’s, een voorliefde van de oprichter.

Mede-oprichter LVMH Alain Chevalier

Voormalig eigenaar van modehuis Balmain en mede-oprichter van de LVMH-groep, Alain Chevalier overlijdt in november. De zakenman werd 87 jaar. Chevalier richtte in 1987 samen met Henri Recamier de LVMH-groep op. Twee jaar later verlaat hij de groep en is hij voor korte tijd eigenaar van het Franse modehuis Balmain. Franse president Emmanuel Macron betuigt via een officiële verklaring zijn medeleven en dankt Chevalier voor zijn vastberadenheid om Frankrijk nummer een te maken op het gebied van luxe mode.

Albert Frère, ‘rijkste man van België’

Albert Frère overlijdt in december op 92-jarige leeftijd. Frère heeft met zijn financiële holding Groep Brussel Lambert geïnvesteerd in onder andere Adidas. De miljardair nam in 2017 een belang van 3,02 procent in modehuis Burberry.

Beeld:Hubert de Givenchy, Oscar Gonzalez / NurPhoto / AFP

albert westerman
Carlo Benetton
Gilberto Benetton
Hubert De Givenchy
Kate Spade
overleden
overlijden
Scroll down to read more