• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • 'Mode-ondernemer Martijn N. veroordeeld tot 1,5 jaar cel'

'Mode-ondernemer Martijn N. veroordeeld tot 1,5 jaar cel'

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Iemand in handboeien. Beeld ter illustratie via Pexels

De rechtszaak tegen mode-ondernemer Martijn N. is op een einde. De mode-ondernemer is veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor ontucht met minderjarigen en aanranding, zo melden diverse media waaronder Het Parool.

Samenvatting
  • Mode-ondernemer Martijn N. veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor ontucht met minderjarigen.
  • Andere aanklachten, waaronder seksueel geweld, vielen af wegens gebrek aan bewijs.
  • Veroordeling volgt op beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag tussen 2010 en 2020, naar aanleiding van een onderzoek door NRC en Het Parool.

N. hoorde in september een eis van acht jaar cel. Hij werd verdacht van ontucht, seksueel geweld en een poging tot zware mishandeling. Uiteindelijk is hij alleen veroordeeld voor ontucht met minderjarigen - de andere aanklachten hebben vanwege gebrek aan bewijs niet tot een veroordeling geleid. “In dwang van de juridische zin van het woord is geen sprake, maar we benadrukken dat we op geen enkele manier afbreuk willen doen aan de gevolgen,” aldus de rechter volgens Het Parool.

Modeondernemer N. raakte in opspraak door een onderzoeksartikel van het NRC en Het Parool in 2021. In dit artikel, dat op basis van gesprekken met 146 betrokkenen, meerdere documenten en getuigenverklaringen tot stand kwam, werd hij beschuldigd van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De beschuldigingen dateren uit de periode tussen 2010 en 2020. Vanwege de dateringen van de beschuldigingen is het oude toetsingskader voor verkrachting gebruikt door de rechter.

N. studeerde aan modeschool AMFI en richtte later zijn eigen modestichting op genaamd MOAM. Deze stichting is inmiddels opgehouden te bestaan. De onthullingen over N. zetten meerdere onderzoeken in gang. Zo komt er een spotlight te staan op AMFI doordat (oud)studenten aangeven dat de cultuur op de school onveilig is. Dit komt later ook uit een onafhankelijk onderzoeksrapport. De school belooft op dat moment verbeteringen.

MOAM