• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Peter Dundas vertrekt bij Roberto Cavalli

Peter Dundas vertrekt bij Roberto Cavalli

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen |UPDATE

Creatief directeur Peter Dundas is vertrokken bij Robert Cavalli. Hij werkte slechts 19 maanden bij het Italiaanse modehuis. Roberto Cavalli heeft nog geen opvolger bekendgemaakt. Dat meldt Roberto Cavalli in een persbericht.

Update: Modehuis Robert Cavalli heeft een drastische reorganisatie aangekondigd, met als doel om weer winstgevend te worden in 2018. Dat heeft het bedrijf aan WWD laten weten.

Van de 672 banen wereldwijd gaat het modebedrijf 200 banen schrappen. De bedrijfsstructuur zal meer worden gestroomlijnd. Het corporate kantoor en de designkantoren in Milaan zullen daarom sluiten en alle divisies worden ondergebracht in Osmannoro, in Florence. De productie en de logistiek worden eveneens opnieuw bekeken en ook zal er een aantal winkels gesloten worden of een nieuwe locatie krijgen.

Volgens CEO Gian Giacomo Ferraris heeft de mode-industrie te maken met ‘unieke uitdagingen, met veranderende eisen van de consument, een aanzienlijke krimp op diverse belangrijke markten, en een fundamentele verandering in de dynamiek van de industrie’.

"In deze omgeving, kunnen alleen iconische merken met een samenhangend business model en een efficiënte organisatie overleven. Na mijn eerste onderzoek van het bedrijf denk ik dat het merk Cavalli heeft wat nodig is om te slagen. Maar de realiteit is dat de kosten van de onderneming in lijn moeten zijn met de omzet en dat is de taak die we nu aan moeten beginnen. "De reorganisatie zal in de komende dagen starten.

“Namens Roberto Caballi en de aandeelhouders danken wij Peter Dundas voor zijn bijdrage aan het merk en we wensen hem het beste in de toekomst,” laat CEO Gian Giacomo Ferraris in een statement weten. “Nu Roberto Cavalli door een periode van transitie gaat zal design team doorgaan, en de aanstelling van een nieuw creatief directeur zal ter zijner tijd bekend worden gemaakt.”

"Ik wil Roberto Cavalli en de Groep bedanken voor deze waardevolle ervaring en ik wens hen het beste in hun toekomstige inspanningen," vult Dundas aan. "Ik ben vooral dankbaar voor de ateliers en de teams die hebben deelgenomen aan dit avontuur."

Dundas kwam in maart 2015 aan boord bij het modehuis. Het was de tweede keer; van 2002 tot 2005 werkte hij ook al voor Roberto Cavalli. Tussendoor werkte de Noorse ontwerper als creatief directeur bij Emanuel Ungaro en was hij ook nog werkzaam bij Pucci, dat ook gevestigd is in Florence.

Creatief directeur Peter Dundas neemt afscheid van Roberto Cavalli

De reden van Dundas’ vertrek is niet bekend gemaakt. Zijn eerste collectie voor Cavalli, de lente-/zomercollectie SS16 die in september 2015 gepresenteerd werd in Milaan, werd wisselend ontvangen. Dundas wilde afscheid nemen van de jeugdige stijl, met streetstyle invloeden en jaren tachtig-elementen. In plaats daarvan wilde hij rijke bohemian ontwerpen presenteren op de catwalk.

Het vertrek van Dundas is waarschijnlijk het gevolg van de tegenvallende resultaten. Het Italiaanse private equity fonds Clessidra SGR, dat in 2014 een meerderheidsbelang nam in de Roberto Cavalli Group, zag de omzet van Roberto Cavalli in 2015 met 14,2 procent dalen. De groep sloot het boekjaar af met 179,7 miljoen euro. De nettowinst kwam echter wel uit op 32,7 miljoen euro, ten opzichte van een verlies van 9,7 miljoen in het jaar daarvoor. De stijging werd volgens het bedrijf aangedreven door de verkoop van het Rue Saint-Honoré-pand in Parijs, waarin de Roberto Cavalli flagshipstore was gevestigd. De EBITDA zag een flinke daling van 14,4 miljoen euro in 2014 naar 1,6 miljoen euro in de min in 2015.

Clessidra betaalde naar eigen zeggen 400 miljoen euro tegen de huidige wisselkoers voor het meerderheidsbelang van 90 procent. Oprichter Roberto Cavalli behield zelf 10 procent van de aandelen, maar is niet meer actief betrokken bij het modehuis. Hij verschijnt nooit bij modeshows van zijn label. In juli kwam de voormalig Versace-directeur Gian Giacomo Ferraris aan boord als nieuwe CEO. Hij verving Renato Semerari, die aftrad vanwege meningsverschillen over de strategie van Roberto Cavalli.

Beeld: Catwalkpictures, Roberto Cavalli

Peter Dundas
Roberto Cavalli