• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Van schets tot AFW-catwalk: In het atelier bij ontwerper Ferry Schiffelers

Van schets tot AFW-catwalk: In het atelier bij ontwerper Ferry Schiffelers

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen |PREVIEW

Honderden gouden versiersels glitteren tegemoet. Rechts is een zee van bloemen ontstaan en in de hoek hangt een tutu. Het is het kersverse atelier van ontwerper Ferry Schiffelers in Amsterdam-West. De ontwerper werkt aan zijn collectie waarmee hij na een jaar terugkeert op het podium van Amsterdam Fashion Week. Vorige keer stond hij er als onderdeel van de Lichting-show, waar hij met de prijs er vandoor ging, en dit keer zijn alle ogen op alleen hem gericht. De diverse kleuren garen op een plank verklappen de kleuren de collectie waar hij aan werkt. Het is een maand voor de aanvang van Amsterdam Fashion Week wanneer we zijn atelier bezoeken en duiken daar in het werk van de opkomende ontwerper.

“Ik ben in maart begonnen met dit stuk en ik ben nog steeds bezig,” vertelt Schiffelers. Het wijst naar een korset jurk met breisels van gouden linten en daar bovenop nog ruim tweeduizend gouden versiersels zoals hangertjes, kralen en schelpjes, die voor hem ligt. Links van hem staat nog een doos met gouden items op tafel die ook nog op de jurk moeten. Schiffelers is een perfectionist en heeft een aandacht voor details, zoveel is wel duidelijk. Voor een van de tops heeft hij twaalf pasmodellen gemaakt voordat hij tevreden was, maar eerlijk is eerlijk, de vorm die hij wilde is dan ook geen gemakkelijke. Zijn aandacht voor detail was al te zien in zijn winnende Lichting-collectie die hij geheel in zwart uitvoerde. Mede daardoor was alle ambacht nog beter te zien en de technieken werden het focuspunt van de collectie. De nieuwe collectie wordt gemaakt door middel van onder andere haken, breien en borduren, maar dat is nog maar het topje van de ijsberg zo blijkt in de studio. Zijn geliefde zwart komt weer terug, maar minder. Denk aan goud, bruin, zwart en wit. “Zwart maakt meteen een statement, zonder dat je daar iets bij hoeft te vertellen. Bij zwart kun je doen wat je wil, kort, lang, een strik of juist iets ronds. Door één kleur te gebruiken trek je toch alles weer naar elkaar toe. Maar desalniettemin komen er zwarte looks hoor,” vertelt hij geruststellend.

Preview: Ontwerper Ferry Schiffelers vertelt over zijn nieuwe collectie ‘Ladies who lunch’

Sinds het winnen van de Lichting 2018 Award - de prijs voor de beste mode afgestudeerde van dat jaar - iets dat de altijd bescheiden ontwerper echt niet aan zag komen, heeft hij geholpen bij het maken van de collectie van goede vriendin Marlou Breuls en heeft hij vijf looks ontworpen voor Opera Zuid in Maastricht. “Toen Danie zei dat ze hoopte dat de Lichting winnaar nog een keer terug zou keren bij Amsterdam Fashion Week, dacht ik: ‘Daar gaan we weer.’ Maar ik vind het wel echt heel leuk hoor,” zegt hij snel. Schiffelers borduurt, no pun intended verder op zijn collectie van de Lichting. De vrouwen uit het verhaal staan centraal en gaan nu vanuit de rouwperiode voor het eerst weer weg van de koffietafel en gaan op pad. ‘Ladies who lunch’ is dan ook de naam van de collectie. “Ik ontwerp eigenlijk altijd voor een gelegenheid. De collectie nog voor mijn afstudeercollectie [in zijn derde jaar, red.] was een bridal collectie.” Schiffelers is fan van klassieke mode, maar geeft hier dan een twist aan door het juist comfortabel te maken om te dragen. “Bijvoorbeeld de bustierjurk van vorig jaar, die was helemaal zonder baleinen, dus het zat gewoon comfortabel. Dat is iets wat ik wil volhouden.” Ook de top waar hij twaalf pasmodellen voor heeft gemaakt, ziet er super gestructureerd uit, maar er is geen balein aan te pas gekomen.

Schiffelers liet zich voor ‘Ladies who lunch’ onder andere inspireren door de documentaire ‘The Secret world of Haute Couture’. “Het zijn allemaal welvarende vrouwen die het geld, maar ook de gelegenheid, hebben om de ontwerpen te dragen. Ze ontbijten in Chanel en lunchen in Dior.” De haute couture modehuizen passen bij de visie van de ontwerper. “Ik ben niet heel erg bezig met moderne technieken en technologieën, maar meer met het respect voor couture zoals het in de jaren vijftig en zestig was.” Voor ‘Ladies who lunch’ heeft Schiffelers dan ook gekeken naar welke technieken hij belangrijk vindt om echt zijn handtekening mee neer te zetten. “Ik heb vooral het verschil in silhouetten gezocht qua vorm en stoffige technieken zoals haken, breien en borduren, gebruikt.”

Ferry Schiffelers over zijn collectie voor Amsterdam Fashion Week

Schiffelers staat op 6 september met zijn nieuwe collectie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Een droomlocatie, aldus de ontwerper. Ook de kleuren van de collectie passen perfect bij de showlocatie. “Die gouden poorten, de bloemen, het bruin en het zwart. De kleuren van de stukken komen overeen met de kerk en mijn sfeer is ook best dramatisch en enigszins kerkelijk, als je kijkt naar de vorige collectie.” Al met al belooft het een groots spektakel te worden en iedere look moet op zichzelf staan.

Met de show hoopt de ontwerper een nieuwe opdracht binnen te slepen. Schiffelers werkt op dit moment heel erg in het hier en nu. Hij wil het meeste halen uit wat er nu is. “Ik denk dat als je dat doet, er wel weer een vervolgopdracht komt.” Een opdracht voor het ballet lijkt hem fantastisch en daar heeft hij ook al allemaal ideeën voor. Ook vindt hij ontwerpen voor specifieke personen of klanten leuk. Welke personen nog op zijn verlanglijstje staan? Lady Gaga, Sia en Florence Welsh van Florence and the Machine. “Ik heb niet de behoefte om een groot modehuis te zijn. Als ik met twee of drie mensen opdrachten kan doen, dan is dat goed. Maar als ik uiteindelijk ergens een designbaan heb, ben ik ook helemaal tevreden.”

Sneak peek: Ontwerper Ferry Schiffelers over zijn Amsterdam Fashion Week-collectie

Voor de nieuwe Lichting-kandidaten, die na de show van Schiffelers op het programma staan op de vrijdag, heeft hij het advies om vooral te genieten. De ontwerper zelf was destijds hartstikke nerveus, maar uiteindelijk was iedereen hartstikke aardig. “Geniet ervan, want je weet niet wat er na Lichting nog komt. Als je zelfverzekerd bent van je verhaal, dan komt het goed. Het hoeft niet altijd een heel ingewikkeld, diepgaand concept te zijn. De kleding moet gewoon heel goed zijn en je moet er plezier in hebben. Want mode is ook een vorm van plezier en vermaak, en dat mag het ook wel uitstralen.”

De Lichting is de reden dat Schiffelers zo snel terugkeert op het podium van Amsterdam Fashion Week. Hij heeft nog genoeg ideeën voor heel veel meer, zo blijkt die middag in zijn atelier. “Ik zit hier pas net. Ik heb nog wel leuke ideeën. Het is ook belangrijk dat in nu geniet, want voordat je het weet is het weer voorbij. Ik heb van die realisatie momenten van: Waarom zit ik in die jurk te janken, hij ziet er prima uit. Het is hartstikke mooi dat ik dit mag doen,” aldus de ontwerper. “En misschien wordt het wel booming business.”

Ferry Schiffelers toont op vrijdag 6 september zijn collectie ‘Ladies who lunch’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De show vangt aan om 1 uur ‘s middags. Invite only.

Beeld: FashionUnited
Portretfoto: via Ferry Schiffelers

AFW
Amsterdam Fashion Week
Ferry Schiffelers
Lichting 2018