• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Ferry Schiffelers wint Lichting 2018 tijdens Amsterdam Fashion Week 2018

Ferry Schiffelers wint Lichting 2018 tijdens Amsterdam Fashion Week 2018

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Ferry Schiffelers heeft de modeprijs Lichting 2018 gewonnen. De afgestudeerde ontwerper gaat naar huis met een geldprijs van 10.000 euro, beschikbaar gesteld door de Meester Koetsier Foundation.

In de Amsterdam Fashion Week-tent op het Museumplein in Amsterdam toonden 14 alumni van 7 Nederlandse academies op één centrale catwalk ten overstaan van genodigden en een vakjury vijf looks afkomstig uit hun afstudeercollecties.

Schiffelers won met zijn eindexamencollectie ‘Defile de deuil’, een collectie gebaseerd op rouwperiodes. Schiffelers vertelde voor aanvang van de show aan FashionUnited: “Ik heb vroeger veel mensen verloren en daardoor veel begrafenissen meegemaakt. Het fascineerde me destijds hoe mensen die emotie vormgeven. Kleding is een medium om elkaar te begrijpen. Dit gebeurde bijvoorbeeld wel in de Victoriaanse rouwperiodes.” De collectie is een uiting van een fascinatie voor deze rouwrituelen. “Ik heb de Victoriaanse rouwportretten, waar vrouwen gigantische jurken droegen, als uitgangspunt gepakt en een hedendaags groepsportret gemaakt waar verschillende generaties op te zien zijn.”

De jury bestond dit jaar uit Alvise Bullo (junior research manager creative talent bij modegroep LVMH) Christopher New (hoofddocent mode op Central Saint Martins), Filep Motwary (curator, auteur en editor bij Dapper Dan Magazine) en Gry Nissen (creatief directeur).

Update maandag 10 september
Lees hier de reportage: Lichting 2018: rouwverwerking en een protest tegen perfectie en hokjesdenken

Over Lichting 2018

Lichting is in het leven geroepen om een brug te slaan tussen de academies (en haar alumni) en de mode-industrie. Het doel van Lichting is om veelbelovend talent een springplank te bieden richting een levensvatbare carrière. Het is een initiatief van Amsterdam Fashion Week en HTNK Fashion recruitment & consultancy en wordt ondersteund door de Meester Koetsier Foundation en Park Plaza Victoria Amsterdam.

Een reportage van Lichting 2018 volgt. Meldt u aan voor de FashionUnited nieuwsbrief om automatisch op de hoogte te blijven.

Beeld: FashionUnited

Amsterdam Fashion Week
Ferry Schiffelers
LICHTING
Lichting 2018
modetalent