• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Dit was Milaan Fashion Week: Gucci, Prada, Marni en meer

Dit was Milaan Fashion Week: Gucci, Prada, Marni en meer

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Na New York en London was het de beurt aan Milaan. De modeweek, gewijd aan ready-to-wear damesmode voor herfst/winter 2017/18, nam de Italiaanse stad over van 22 tot en met 27 februari. FashionUnited presenteert een overzicht van Milaan Fashion Week.

Eclectische collectie bij Gucci’s gecombineerde show

Milaan Fashion Week werd geopend door Gucci. In de show op het nieuwe hoofdkantoor in Milaan worden dames- en herencollecties voor het eerst gecombineerd gepresenteerd. De herfst/winter 2017 collectie laat zich het best omschrijven als eclectisch en overdadig, twee stijlkenmerken die inmiddels synoniem zijn geworden aan creatief directeur Alessandro Michele. De honderd plus outfits zijn kleurrijk en barsten van decoraties. Hoofdbedekking en sieraden zijn belangrijke accessoires; modellen dragen bijvoorbeeld gebreide balaclava’s, semi-transparante met glitters beklede capuchons die het gezicht volledig bedekken, en grote zilveren neuspiercings.

Foto’s: Gucci

Prada

Prada’s herfst/winter 2017 damescollectie wordt gekenmerkt door knitwear: mohair “oma”-vesten en rokken, crochet-gebreide beha-tops en gebreide twin-suits met patchwork look. Ook zette Miuccia Prada in op het gebruik van getextureerde materialen als corduroy en bont. Met laatstgenoemde werden kragen, capuchons en riemen bekleed, maar ook zomen van mantels en rokken afgezet. Veren-details op rokken en sandalen met hak zagen we eerder terug bij Prada’s lente/zomer 2017 collectie.

Foto’s: Prada FW17. Credit: Catwalkpictures.com

Bottega Veneta

Net als Gucci sloeg Bottega Veneta, een ander merk uit het portfolio van Kering, de mannenmodeweken in januari over. Het label presenteerde een ‘mixed-gender’ show op de damesmodeweek, met als doel inkopers en consumenten een completer beeld te bieden. “De heren- en damescollectie complimenteren elkaar. Ze spreken dezelfde taal,” zo legt creatief directeur Tomas Maier uit in de shownotities. Bottega Veneta’s collectie grijpt terug op mode uit de jaren 40 en presenteert een silhouet met sterke schouders, een smalle taille en ronde heupen. We zien outfits die doen denken aan paardrijkleding, zoals de openingslook van model Eva Herzigova, maar ook nieuwe uitvoeringen van de tuxedo. Het kleurenpalet is herfstachtig met zwart, verschillende bruintinten, bordeauxrood, okergeel en oranje. Drie metallic avondjurken vormen de finalelooks.

Foto’s: Bottega Veneta

Marni debuut Franceso Risso

Het is de eerste damesmodecollectie van de hand van creatief directeur Francesco Risso, de ex-Prada werknemer die in oktober het stokje overnam van Marni’s oprichter en ontwerper Consuelo Castiglioni. Bij de eerste drie outfits springt het cocoon-silhouet in het oog; volume in de jassen wordt verkregen door losvallende pasvormen en verlaagde schoudernaden. Bloemenprints en geometrische patronen, twee stijlkenmerken die ook in Marni’s vorige collectie een rol speelden, sieren op jurken en rokken.

Foto's: Marni. Credit: Catwalkpictures.com

En als bonus: Winonah

De Nederlandse voetbalvrouw en modeontwerpster Winonah de Jong presenteerde haar nieuwe collectie off-schedule in het Palazzo Parigi. Voor de herfst/winter 2017 collectie ‘Into the glow’ haalde De Jong inspiratie uit de ‘Golden Eighties’, zo is te lezen in het persbericht. De kledingstukken moeten geschikt zijn voor overdag tot ‘s avonds, al laat de collectie met kant en bont-details zich toch het best omschrijven als glamoureuze Italiaanse mode. Zo is er een nauwsluitende fluwelen jumpsuit met laag uitgesneden rug en een metallic gecoat mini-jurkje met diep decolleté en sterke schouderpartij. De lamé goudkleurige cropped top gecombineerd met een wijd uitlopende giraffe-print rok doet denken aan de iconische New Look van Dior.

Foto's: Winonah.

Over Milaan Fashion Week FW17

Tussen 22 februari en 27 februari vonden zo’n 68 catwalkshows, verschillende presentaties, winkelopeningen en andere evenementen plaats in Milaan. Lingeriemerk La Perla opende tijdens de modeweek een nieuwe boetiek aan de Via Montenapoleone. Ook Coach opende een vestiging in de luxe winkelstraat, de eerste winkel van het New Yorkse mode- en accessoiremerk in Italië.

Volgens FashionUnited’s berekeningen genereert Milaan Fashion Week in 2017 in totaal 64 miljoen euro aan inkomsten per editie.

Meer weten? Lees het hele artikel: Wat verdient Milaan aan Milan Fashion Week FW17?

Na New York Fashion Week, London Fashion Week en Milaan Fashion Week wordt het stokje van de internationale damesmodeweken doorgegeven aan Paris Fashion Week. Vanaf 28 februari tot en met 7 maart zijn alle ogen gericht op de Franse stad voor de nieuwste trends op gebied van damesmode.

Foto: La Perla boetiek Milaan. Credit: La Perla Facebook

Homepagefoto: Gucci

Bottega Veneta
Fendi
Marni
Milan Fashion Week Gucci
Womenswear