• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • ‘Druivenleer’ winnaar van H&M Global Change Award

‘Druivenleer’ winnaar van H&M Global Change Award

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Leer van druivenschillen en stengels bezorgde de Italiaanse Rossella Longobardo de eerste prijs tijdens de innovatiewedstrijd van de H&M Foundation. Met het idee sleept ze een geldprijs van 300.000 euro in de wacht.

“We zijn ontzettend trots dat een stichting van dit formaat de waarde van onze innovatie erkent en er sterk in gelooft,” aldus Rossella Longobardo. “Onze doelstelling is het overschakelen van een pilot naar een daadwerkelijke productie op industriële schaal en het opstarten van een groene en diervriendelijk revolutie binnen de leerindustrie. Zo kunnen we eindelijk de aanverwante kwesties en overexploitatie binnen deze industrie oplossen.”

De stichting heeft de prijsuitreiking in 2015 opgericht om ‘de verschuiving naar een circulaire en afvalvrije fashionindustrie te versnellen.’ Tussen 27 maart en 2 april kon gestemd worden met de vijf winnaars als gevolg. Alle ontwerpers gaan een eenjarig traject in waarbij ze ondersteund worden om hun ideeën verder uit te werken en te ontwikkelen.

Nederlandse wint derde prijs H&M Global Change Award

Nederlandse deelnemer Jalila Essaidi eindigde op de derde plaats en nam 150.000 in ontvangst. Zij deed mee aan de wedstrijd met haar idee voor ‘mest couture’. Ze maakt gebruik van stoffen die met mest verwerkt zijn tot bio-textiel.

“Ik feliciteer alle vijf de teams. Ze hebben de potentie om de mode industrie opnieuw uit te vinden en het mogelijk te maken dat producten en bronnen meer dan één leven hebben,” aldus Karl-Johan Persson, bestuurslid van de H&M Foundation en CEO van H&M Hennes en Mauritz AB. “Door het winnen van de Global Change Award krijgen ze een boost door geld, coaching, toegang tot de industrie en bevestiging die je waarschijnlijk nergens anders kunt vinden. Als je wilt meehelpen om een van de grootste industrieën opnieuw vorm te geven, is dit waar je moet zijn.”

Beeld: H&M Foundation

Global Change Award
H&M
Jalila Essaïdi