• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Fashion goes natuur: Zo doen outdoormerken aan klantenbinding

Fashion goes natuur: Zo doen outdoormerken aan klantenbinding

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |MODEFABRIEK TALKS REPORTAGE

De natuur en het milieu zijn de afgelopen jaren voor veel consumenten een belangrijke rol gaan spelen, zo stelt Jan Agelink, trendforecaster en eigenaar van trendforecastingbureau Buro Jantrendman in zijn MF Talk ‘Fashion goes outdoor’ op de zomereditie van de Modefabriek. Niet alleen maken consumenten bewustere en duurzamere keuzes en proberen zij door passend koopgedrag hun voetafdruk te verkleinen, de consumenten van nu willen letterlijk genieten van de natuur. Gevolg: de vraag naar outdoorkleding is toegenomen. Volgens Agelink is er nog een reden waarom outdoormerken hun klantenbestand zien groeien; deze merken weten namelijk precies in te spelen op ons verlangen naar het buitenleven zonder direct aan te zetten tot koop. Agelink gaf tijdens de lezing drie voorbeelden die aantonen dat outdoormerken goed zijn in het realiseren van klantenbinding - een strategie die het behoud van bestaande klanten en een verhoging van haar bestedingen stimuleert. FashionUnited deelt ze hier.

Rapha Clubhouse Amsterdam

Rapha Clubhouse Amsterdam, van het Britse fietskledingmerk Rapha, is in Nederland gevestigd in de Wolvenstraat in de Negen Straatjes in Amsterdam. De winkel verkoopt niet alleen wielrennersbenodigdheden maar is ook een toevluchtsoord van liefhebbers van de wielrennersport. Zo organiseert Rapha wekelijkse ‘clubhouse-ritten’ en worden in de winkel verschillende lezingen en workshops gegeven over de geliefde wielrennerssport. Volgens Agelink is Rapha Clubhouse een goed voorbeeld voor hoe je niet alleen producten maar een hele lifestyle verkoopt.

The North Face Mountain Festival

Laat het gewone leven even voor wat het is en geniet van een onvergetelijk weekend vol ontdekkingen en avontuur, zo kondigt The North Face zijn outdoorweekend aan dat van 27 tot en met 29 juli 2018 plaatsvindt. Tijdens het weekend, iedereen vanaf 18 jaar kan zich inschrijven, worden in Val San Nicolo - Trentino, Italië wandel-, hardloop- en klimtochten georganiseerd. Naast deze kernactiviteiten, begeleid door aan The North Face verbonden atleten en lokale gidsen, kan men ook deelnemen aan verschillende workshops waaronder avontuurlijk koken en fotograferen. In de avond wordt muziek gespeeld en voor eten wordt eveneens gezorgd. Een ticket voor het The North Face Mountain Festival kost maar 149 euro (exclusief vervoer). Volgens Agelink is dit een goed voorbeeld van hoe grote merken bereid zijn te investeren in hun klanten en hoe je als merk een relatie met je klant opbouwt. Zo bouw je als merk in plaats van een klantenbestand een echte community op. Uiteraard zijn alle benodigdheden voor de tochten tijdens het festival te koop.

Patagonia’s Worn Wear

Patagonia, Inc. is een Amerikaans outdoormerk dat bekend staat om haar maatschappelijke bewustzijn en zijn inzet voor duurzaamheid en natuurbescherming. De kleding van het merk is niet alleen duurzaam geproduceerd, maar gaat ook lang mee. Die levensduur wil Patagonia met zijn Patagonia-reparatiebusjes verlengen. Met een omgebouwde bus tourt Patagonia door de Verenigde Staten en verschillende Europese landen en biedt klanten reparaties aan voor al hun Patagonia-kledingstukken. Patagonia geeft door de tour zijn klanten de bevestiging dat een kledingstuk van het merk ‘voor altijd is’ en verspreid de kernwaarden van het merk, duurzaamheid en liefde voor mens en milieu, op een onconventionele manier met zijn kopers. Patagonia nodigt zijn klanten daarnaast ook uit hun ‘Patagonia-verhaal’ te delen, wat het merk vervolgens weer verspreid op zijn sociale mediakanalen en via de website. De Patagonia-tour is een uitstekend voorbeeld hoe idealen en commercie samengaan.

Rapha en Pantagonia werden door Jan Agelink al eerder als voorbeeld genoemd, het zijn twee namen uit: Vijf voorbeelden van storytelling done right

Beeld:Rapha Clubhouse Amsterdam

Buro Jantrendman
community
Duurzaamheid
Jan Agelink
klantbestedingen
Klantenbinding
MF Talks
Modefabriek
OutDoor
outdoormerken
Patagonia
Rapha
Rapha Clubhouse Amsterdam
The North Face Mountain Festival
trendforecasting