• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Expert advies op de Modefabriek: Video integreren in je modewebwinkel doe je zo

Expert advies op de Modefabriek: Video integreren in je modewebwinkel doe je zo

Door Marjorie van Elven

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Heb je een modewebshop zonder video kan dit het moment zijn daar verandering in te brengen. Video’s bieden bezoekers een rijkere winkelervaring, waardoor ze een effectief hulpmiddel zijn voor het verhogen van de omzetten, zeggen videomarketingexperts Moriam Hassan Balogun van Orangevine en Jelle Rood van Exposar. FashionUnited sprak met het duo op de Modefabriek in Amsterdam.

“Als je video’s aan je webwinkel toevoegt, zijn mensen 50 procent vaker geneigd iets te kopen, omdat ze kunnen zien hoe items daadwerkelijk staan. Ze kunnen beter inschatten hoe de kleding past en valt. Ook kan het aantal retouren met bijna 60 procent dalen,” stelt Rood. Luister meer (audiofragment in Engels)

Video lijkt essentieel voor ondernemers die met de tijd willen meegaan. Internet wordt momenteel gedomineerd door video en als we kijken naar de toekomst is deze waarschijnlijk te dynamisch om klanten tevreden te stellen met uitsluitend foto’s. 80 procent van de millennials gebruikt YouTube, in de VS zelfs 85 procent. Volgens marktonderzoeker Pernille Kok-Jansen, een andere op de modevakbeurs aanwezige expert, is YouTube voor jongeren de primaire zoekmachine, een trend die ze ‘youngling’ noemt. Het “Snapchat”-format (korte video’s die na 24 uur verdwijnen) is nu ook beschikbaar op Facebook, Instagram en YouTube. En als we kijken naar Instagram, is het sociale netwerk de afgelopen twee jaar meer geworden dan een virtueel fotoboek alleen. Eerder deze maand kondigde Instagram de lancering van IGTV aan. Waar Instagram Stories zelfvernietigende 15-seconden video’s zijn, is IGTV een functie waardoor gebruikers video’s kunnen plaatsen met een duur van maximaal 60 minuten. Ook de toenemende populariteit van virtual en augmented reality mag niet worden vergeten.

Als video zo groot is, waarom wordt dan niet door meer online modewinkels gebruikt? Volgens Balogun en Rood wordt gedacht dat video erg kostbaar is. Maar dat is niet langer het geval. Luister meer (audiofragment in Engels)

Echter, om de verkopen te verhogen en retouren te verlagen, moeten webwinkeliers video op de juiste manier gebruiken. FashionUnited vroeg Balogun en Rood naar de do’s and don’ts voor het toevoegen van video.

Hoe integreer je video’s in modewebwinkels: Do’s

1. Maak een overzichtsvideo voor de startpagina: Video’s tonen op de homepage kunnen de bezoeker een goed beeld geven van wat je te bieden hebt. Luister meer (audiofragment in Engels)

2. Licht populaire productcategorieën uit: Video’s die je op de homepage toont kun je ook gebruiken om aandacht te vestigen op populaire productcategorieën - ze zijn immers gewild om een reden. Als uit statistieken blijkt dat gebruikers jouw webwinkel vinden door in zoekmachines het woord ‘jurk’ in te typen, kan het een goed idee zijn een video te maken met verschillende jurken.

3. Maak het interactief: Video’s met klikbare linkjes maken het winkelen een stuk eenvoudiger. Als de bezoeker geïnteresseerd is in een product dat zij zien een video, is het handig als het slechts een klik vergt om naar de desbetreffende productpagina te gaan.

De Nederlandse moderetailer Studio Anneloes is een goed voorbeeld van een webshop die video’s met klikbare linkjes gebruikt om het winkelen zo snel en eenvoudig mogelijk te maken.

4. Presenteer tevens overzichtsvideo’s op categoriepagina’s: Veel online shoppers zoeken een specifiek item, bijvoorbeeld een ‘strapless jurk’ of ‘zakelijke jurk’. Gebruik video’s om deze bezoekers van categorieën naar subcategorieën te leiden. Dat is nog een manier om het winkelen leuker en sneller te maken. Luister meer (audiofragment in Engels)

5. Let op de belichting: Belichting is alles! Slechte belichting kan een video korrelig maken, ongeacht de kwaliteit van de camera. De kleur kan ook anders lijken, waardoor de klant zich misleid kan voelen. Natuurlijk licht is de beste optie, maar als dat geen mogelijkheid is, is het goed idee een belichtingsprofessional in te huren.

6. Vraag modellen te bewegen: Wat is het nut van het bekijken van een video dat lijkt op een foto? Laat modellen bewegen, zo wordt zichtbaar hoe kledingstukken vallen. Indien mogelijk, vraag modellen te lopen.

In deze video van e-tailer Catwalk Junkie zie je het model bewegen om het product dat ze draagt op de best mogelijke manier te laten zien.

7. Zoom in op details: Is het product uniek door details, zoals borduurwerk of bloemenprint, zoom daar dan op in, zodat bezoekers een goed beeld krijgen.

Het Nederlandse merk PlusBasics zoomt in, waardoor zowel de stof als de print beter te zien zijn.

Hoe integreer je video’s in modewebwinkels: Don’ts

1. Maak video’s niet te kort: Veel retailers denken dat bezoekers geen geduld hebben voor een lange video. Als een video te kort is geven ze geen goed beeld van de kledingstukken. Volgens Balogun is te lang geen probleem, te kort kan wel schadelijk zijn voor de verkopen. Luister meer (audiofragment in Engels)

2. Plaats video’s niet op YouTube: Het kan verleidelijk zijn je video’ste publiceren op YouTube, omdat het een gratis en toegankelijk platform is. Volgens Balogun en Rood is dat echter een van de grootste fouten die een online verkoper kan maken, dit is waarom: Luister meer (audiofragment in het Engels)

3. Huur niet zomaar iemand in als model: Model staan lijkt misschien makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is lachen naar de camera (of lachen met je ogen, zoals voormalig model Tyra Banks zou zeggen) en een keer ronddraaien, toch? Fout. Professionele modellen weten hoe ze goed op camera staan en, belangrijk nog, hoe een outfit goed op beeld komt. “Veel beginnende e-tailer vragen iemand die ze kennen en geen ervaring heeft. Dat zie je in de video. Het resultaat is dan niet zo goed,” aldus Rood.

4. Less is more: “Video’s hoeven niet spectaculair te zijn. Dat is een misverstand. Een schouwspel is eerder afleiding,” merkt Balogun op. “Ga voor praktische, functionele video’s die items weergeven en op die manier de bezoeker helpt.” Fancy, campagneachtige video’s kunnen effectief zijn voor branding, maar het uiteindelijke doel van een webshop is te converteren.”

De twee experts adviseren online winkeliers ook om neutrale achtergronden te gebruiken bij het vastleggen van producten, omdat de nadruk moet liggen om het product. Vermijd afleiding! Luister meer (audiofragment in Engels)

5. Gebruik niet dezelfde video’s op meerdere pagina’s: Veel retailers gebruiken dezelfde video’s voor de promotie van een aantal producten. Ze kleden een model bijvoorbeeld in een T-shirt en rok en gebruiken hetzelfde beeldmateriaal voor beide categoriepagina’s. Balogun en Rood adviseren e-tailers voor elk item een andere video te maken. Luister meer (audiofragment in Engels)

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking: Tessa Guntlisbergen.

Video’s: eigendom van Exposar en Orangevine

Homepagefoto’s: Pixabay

e-stores
expert advies
Exposar
from Exposar
Instagram IGTV
Instagram Stories
Jelle Rood
Moriam Hassan Balogun
MULTIMEDIA
Online Shoppen
Orangevine
Video
video webshop
video webwinkel
videomarketing
WEBSHOP
Webwinkel
YouTube