• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Grand Seigneur voor Gemeentemuseum Den Haag

Grand Seigneur voor Gemeentemuseum Den Haag

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Goed nieuws voor het Gemeentemuseum Den Haag: het museum ontvangt de ‘Grand Seigneur’, de hoogste modeonderscheiding van Nederland. De jury was unaniem over de winnaar, meldt branche-organisatie Modint. De prijs wordt op 4 februari uitgereikt.

Volgens juryvoorzitter Han Bekke, tevens voorzitter Modint, is de onderscheiding toegekend vanwege ‘de jarenlange inzet van het Gemeentemuseum door met prachtige tentoonstellingen mode in historisch perspectief en onder de aandacht van een breed publiek te brengen’. Ook roemt de jury de rol van het museum in het borgen van het culturele erfgoed van mode, waarbij nog steeds aankopen worden gedaan om de omvangrijke collectie aan te vullen.

Museumdirecteur Benno Tempel is erg blij met de prijs: “Nederland is uitgegroeid tot een echt modeland. Onze modeontwerpers oogsten enorm veel internationale waardering. In eigen land is het Gemeentemuseum Den Haag, met een van de belangrijkste modecollecties ter wereld; het museum dat vol trots jaarlijks een grote modetentoonstelling maakt voor een breed publiek met een internationale impact.”

Vanaf 1986 presenteerde het museum vele modetentoonstellingen, waaronder Chanel en romantische mode. De huidige tentoonstelling ‘Ode aan de mode’ is nog tot 7 februari 2016 te bezoeken.

De Grand Seigneur is in 1984 ingesteld om personen dan wel ondernemingen of instellingen te onderscheiden die door daad, prestatie en persoonlijkheid tot vorming van een beter begrip van mode en kleding hebben bijgedragen. Eerdere winnaars waren Viktor & Rolf, Lidewij Edelkoort, mode-illustrator Piet Paris, modejournaliste Fiona Hering, schoenontwerper Jan Jansen, Marlies Dekkers, G-Star Raw, Claudia Sträter, Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. In 2014 werd de laatste Grand Signeur uitgereikt aan modeontwerper Jan Taminiau .

Gemeentemuseum Den Haag
Grand Seigneur
ode aan de mode