• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Het debuut van Vegan Fashion Week in Los Angeles

Het debuut van Vegan Fashion Week in Los Angeles

Door Dale Arden Chong

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REPORTAGE

Los Angeles - Met slechts een paar dagen te gaan voordat de ready-to-wear fall/winter 2019 modeweken van start gaat met New York Fashion Week, heeft de eerste Vegan Fashion Week ooit op 1 februari zijn grote debuut gemaakt in downtown Los Angeles. De veganistische modeweek is een initiatief van Emmanuelle Rienda, dierenrechten advocaat en de oprichter van de creative agency Le Frenchlab. In het weekend waren er events voor zowel ontwerpers, media en influencers als voor het grote publiek om bij te wonen en meer te leren over de animal rights movement in de modeindustrie.

Geschreven door Dale Arden Chong voor FashionUnited

Over het diverse publiek van het event vertelt Rienda aan FashionUnited: “Het is echt geweldig, en ik ben ervan overtuigd dat dat de boodschap is. We willen niet alleen een (specifiek) vegan event zijn, maar een mainstream event waar we mensen tonen wat mogelijk is. We willen dat zij weten dat er high-end producten zijn met compassie en liefde voor alle soorten wezens op onze planeet,” aldus de organisator.

Vegan Fashion Week ging vrijdagavond van start met een intieme soirée in het Natural History Museum of Los Angeles County, waar de genodigden als eerste geselecteerde kledingstukken van diervrije ontwerpers (ontwerpers van producten vrij is van dierlijke ingrediënten, red.) wereldwijd konden aanschouwen. De items zijn later ook te zien zijn in de modeshow die de volgende avond plaatsvindt in het Fashion Theater van het California Market Center. Tijdens de show, werden de aanwezigen, die zich op hadden gesteld aan de randen van de lobby, ook getrakteerd op plantaardige cocktails uit Los Angeles’ Café Gratitude en hapjes van raw vegan chef Marie-Sophie L, de oprichter van L’Instant Cru.

Diervrije ontwerpers presenteren collecties op de catwalk van Vegan Fashion Week

De openingsshow ging van start met een optreden van Naomi Greene, een eigentijdse harpist en zangeres die een korte reeks liedjes ten gehore bracht. Daarna kwamen de modellen van Margaux the Agency, een ‘boutique agency’ met passie voor de veganistische levensstijl, de catwalk op. Op de planken werden avant gardistische ontwerpen getoond van faux-leer van ananasvezels en appelschillen, en andere kledingstukken gemaakt met duurzame methoden zoals natuurlijke verfstoffen en gerecyclede materialen. Van nepleren capes en jassen tot baljurken, breigoed en accessoires, Vegan Fashion Week presenteerde een grote verscheidenheid aan diervrije kleding van een diverse groep ontwerpers.

Rienda wil veganisme deel uit te laten maken van de modeindustrie en cultuur, vertelt zij als we haar vragen naar de toekomst van het event. “Vegan Fashion Week zal bestaan tot elke modehuis heeft besloten dat dit de norm is,” vertelt ze. “Er is geen ruimte voor wreedheid en ook niet de voor manieren waarmee mode de aarde zo vervuilt.”

Rienda wil Vegan Fashion Week blijven gebruiken als platform om merken te promoten onder een groter publiek, maar ook als een manier om bewustzijn voor dierenrechten te vergroten. “We zijn ervan overtuigd dat we samen een grotere impact kunnen hebben,” deelt ze. “We ondernemen ok actie door mensen die niet hetzelfde eindproduct hebben, samen te brengen.” Riende legt uit dat de deelnemende ontwerpers onder een breed spectrum van veganisten vallen, waarbij sommige volledig veganistisch zijn, terwijl andere volledig duurzaam zijn, maar nog complete vegan producten moeten produceren. Desalniettemin, is het hoofdzakelijke doel van elk merk, volgens Rienda, interactie en samenwerking, en het herdefiniëren van het concept veganisme als resultaat. “Wat belangrijk is dat we al deze mensen samen hebben gebracht en hen aanmoedigen technologieën en innovaties te veranderen en met ideeën te komen voor het creëren van de best mogelijke oplossingen".

Rienda toonde haar adoratie voor elke deelnemende ontwerper. Ze licht Ran Enda uit, de in New York gevestigde Japanse ontwerper, die posities bekleedde bij grote modelabels zoals Ralph Lauren en Diane von Furstenberg voordat zij haar eigen, gelijknamige label ENDA startte. “(Enda) had een heel comfortabele positie (bij Ralph Lauren), maar door haar overtuigingen, besloot ze daar weg te gaan en haar eigen merk op te richten,” vertelt Rienda, waarbij zij duidelijk maakt dat voor de meeste ontwerpers, veganisme een lifestyle is die hen ertoe heeft aangezet te veranderen hoe zij de modeindustrie benaderen.

Volgens Rienda was de locatie keus voor Los Angeles snel gemaakt. “(Los Angeles) is de grootste stad die bont en testen op dieren, en heel recent foie gras, in de ban heeft gedaan. Ik ben ervan overtuigd dat Californië klaar is de belangrijke boodschap dieren te beschermen,” vertelt ze. “Ik geloof ook dat Los Angeles de hoofdstad van high-end ethisch verantwoorde mode kan zijn - de ethische avant-garde sector.”

Het event eindigt met een met een privé fondsenwerving op 4 februari. Rienda wil met Vegan Fashion Week op wereldtournee.

Het origineel van dit artikel verscheen 4 februari op FashionUnited.com. Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra en Esmée Blaazer

Foto’s: Dale Arden Chong voor FashionUnited

Emmanuelle Rienda
Vegan
VEGAN FASHION WEEK
veganisme
veganistisch