Tien duurzame textiel innovaties om beter te leren kennen
bezig met laden...
Overmatig water- en chemicaliën gebruik, overproductie en het onvermogen om met reststoffen om te gaan - de kleding- en textielindustrie wil zo graag stappen vooruit zetten, maar loopt eigenlijk ver achter wat betreft processen en milieubewustzijn. Toch is het ook een industrie waarin baanbrekende innovaties plaatsvinden, waaronder grondstofbesparende alternatieven voor katoen, vezels op petroleum-basis zoals acryl, polyester, nylon en spandex en vezels met zelfherstellende kracht, die volledig kunnen worden afgebroken.
Geweldig, toch? Met het oog op de groeiende wereldbevolking en de grotere vraag naar duurzame kledingstukken, lijken deze innovaties precies op het juiste moment plaats te vinden. In een serie waarvan de eerste aflevering ruim een jaar geleden voor het eerst verscheen, nam FashionUnited enkele van de meest innovatieve en toegankelijke duurzame textiel innovaties onder de loep. Een overzicht.
Veelzijdige alternatieven voor katoen: hennep, lotus en brandnetels
Dat we onze lijst aftrappen met dit dynamisch trio, is geen toeval. Alle drie de materialen zijn op zichzelf staande winnaars. Neem bijvoorbeeld hennep: het is een snelgroeiende plant die weinig water en geen herbiciden, pesticiden, synthetische meststoffen en GMO-zaden vergt. Daarnaast verbetert hennepteelt de gezondheid van de bodem door de vitale voedingsstoffen. Verder voorkomt de plant bodemerosie. Hennepvezels doden bacteriën, wat ze van nature antimicrobieel maakt. Bovendien hebben de vezels een goede warmtecapaciteit vergeleken met alle andere vezels, zijn ze eenvoudig te mengen met kleurstoffen en verkleuren ze niet snel. Wat wil men nog meer? Helaas bestaat de associatie met de Cannabis sativa-plant, een recreatieve drug. Dat heeft het gebruik van industriële hennepvezels in met name de Westerse markt belemmerd. Aangezien bekende merken als Adidas, Quicksilver en Patagonia hennep hebben gebruikt voor hun aanbod, is het vezel echter populairder geworden in de kledingindustrie.
In landen als Thailand en Myanmar gebruikt men al eeuwenlang lotusvezels. Deze brengen een luxueuze stof voort die aanvoelt als een combinatie van zijde en linnen. Tegenwoordig herontdekken ondernemingen het materiaal. Ze gebruiken het voor bijvoorbeeld effen witte formele T-shirts die licht in gewicht, zacht, zijdeachtig en extreem ademend zijn. Ze hebben een bijna mediterend effect op de drager. Wellicht kunnen kantoren bulken van deze T-shirts inkopen, om zo te profiteren van zen medewerkers? Men zegt dat het regelmatig dragen van lotus T-shirts hoofdpijn, hartkwalen, astma en longproblemen kan genezen.
Naast hennep en lotus zijn ook brandnetelvezels bijzonder veelzijdig. Ze houden de drager ‘s zomers koel en ‘s winters warm. In tegenstelling tot hennep bestaan er geen juridische problemen rondom brandnetel, wat de plant tot een levensvatbare en legale oplossing maakt. Verder hebben brandnetels veel minder water en pesticiden nodig om te groeien.
Lederalternatieven die je tot veganist maken: appels, ananas en paddenstoelen
Leer is een vervuilend materiaal: niet alleen in het productieproces, maar ook gezien het feit dat dieren worden gedood voor hun huid. Steeds meer consumenten keren deze wrede praktijken de rug toe en zoeken veganistische alternatieven. Dit klinkt logisch, aangezien er stijlvolle oplossingen bestaan.
Neem bijvoorbeeld deze modieuze handtassen, die eruit zien en aanvoelen als iets wat tussen echt leer en kunstleer zit en zelfs in de smaak vallen bij professionals. Ze zijn gemaakt van appels; het afval dat voortkomt uit de sapproductie, om precies te zijn. Het proces is alles behalve eenvoudig, maar het eindresultaat mag er absoluut zijn.
Zelfs de bladeren van ananassen kunnen worden getransformeerd tot een natuurlijk, niet-geweven textiel genaamd Piñatex. Het lijkt opvallend veel op leer. Daarnaast is de eeuwenoude traditie van het produceren van een lederachtige substantie uit paddenstoelen heruitgevonden. Paddenstoelenleer is organisch, gluten- en chemicaliënvrij en heeft een zeer gemarmerd, fluweelachtig oppervlak. Het beschikt over sterk absorberende, antibacteriële en antiseptische eigenschappen, is licht van gewicht en isoleert goed. Wat wil men nog meer?
Ontbijt benodigdheden als geweldige textielvezels: koffie en bananen
Voor velen bestaat het ontbijt, naast andere ingrediënten, uit koffie en bananen. Maar wist je ook dat ze als enorm duurzame textielalternatieven dienen? Koffiedik kan worden omgezet in garen met natuurlijke geureigenschappen, UV-bescherming en 200 procent snellere droogtijd dan katoen. Het multifunctionele garen kan vanzelfsprekend worden gebruikt voor diverse producten, zoals outdoor- en sportkleding en huishoudelijke artikelen.
Om niet achter te blijven, maken mensen in Japan sinds de dertiende eeuw vezels uit bananenschillen. Hoewel de productie enige tijd daalde vanwege de populariteit van vezels als katoen en zijde uit China en India, maakt het nu comeback in de mode industrie. Het vezel wordt wereldwijd gebruikt voor diverse producten, van theezakjes en autobanden tot sari’s en bankbiljetten van de Japanse Yen. Niet alleen de Minions worden hier enthousiast van.
Bijzonder, maar effectief: kapok, kelp en inktvissen
Tenslotte hebben we nog drie bijzonder textiel alternatieven. Neem bijvoorbeeld kapok, een natuurlijke cellulosevezel afkomstig uit de gedroogde vruchten van de kapokboom. Het is de meest duurzame vezel op de hedendaagse markt. Dit samen met antimot-, antimijt- en isolerende eigenschappen en een zijdezachte en droge textuur, maken het tot een enorm bruikbare, duurzame vezel.
Uit het biopolymeer ‘alginaat’ in kelp kunnen zelfs composteerbare garens en draagbare stoffen worden gemaakt. Daarnaast beschikken inktvisgenen over zelfherstellende eigenschappen. Middels een milieuvriendelijk en goedkoop proces worden thermoplastische vezels uit de genen onttrokken, die later worden verwerkt tot een biologisch afbreekbaar en volledig recyclebaar weefsel. Bijkomstige zorgen over milieuvervuiling zijn niet nodig. Het vezel heeft dezelfde werking als lijm, wat het versnipperen van microvezels in de wasmachine minimaliseert. Op die manier wordt de plastic vervuiling in oceanen verminderd.
Kritische lezers zullen hebben gezien dat de lijst eigenlijk uit elf verbazingwekkende duurzame textiel innovaties bestond. De lijst lijkt zelfs onuitputtelijk. Het goede nieuws is dat er momenteel nog meer milieuvriendelijke textiel alternatieven worden ontdekt en ontwikkeld. Houd dus je ogen open en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking: Tessa Guntlisbergen.
Beeld: Koffie - Singtex Industrial CO. LTD.; lotus - Samatoa Lotus Textiles website; brandnetels - Gesine Jost collection via Gesine Jost website; appels - happy genie; pineapples - Piñatex; kapok - Flocus Facebook; inktvis - Tandem Repeat website