• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Lidewij Edelkoort: ‘Bruin wordt het nieuwe zwart’

Lidewij Edelkoort: ‘Bruin wordt het nieuwe zwart’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |TRENDSEMINAR

“Zwart is altijd goed,” zo wordt vaak gedacht als men niet weet wat te dragen. Dit gaat niet lang meer op, zo voorspelt trendforecaster Lidewij Edelkoort. Zwart zal verdwijnen en worden overgenomen door bruin. Een kleine schokgolf gaat door de zaal in het Compagnietheater, veel zwarte kleding items zijn te spotten onder het aanwezige publiek. “Bruin rukt al langer op, maar nu is het de tijd om het groot aan te kondigen.” De komende dertig jaar zal het draaien om bruin, aldus de boodschap van de trendseminar. Passend genoeg heet de seminar, georganiseerd door Appletizer, dan ook ‘The Brown Age’.

De oplettende kijker heeft de afgelopen seizoenen al genoeg bruintinten kunnen zien in het mode aanbod (Celine, Fendi, natuurlijk Burberry, maar ook Dunhill en Prada). Voornamelijk door de retro-trends en de jaren zeventig vibe rukt de kleur op, maar ook meer de duurzame aspecten en natuurlijke kleuren geven bruin een rentree in de winkels. Edelkoort is vrij duidelijk “Bruin is in harmonie met elke andere kleur. Het zorgt dat kleuren mooier worden, het ondersteunt ze. Zwart in combinatie met pastel lijkt op Engelse drop en in combinatie met primaire kleuren is het De Stijl. ”

Voor wie de schok van de aankondiging van Edelkoort nog in hun lijf zit, geeft de trendforecaster aan dat zwart niet plotsklaps zal verdwijnen. “Mode zal nog wel zwarte accenten hebben, zwart is niet meteen weg. Bruin wordt langzaam ingevoerd.” Een trend die Edelkoort al meerdere seizoenen zag gebeuren, maar vandaag is de dag dat ze voelde dat het juist was om bruin groot aan te kondigen.

Trendseminar Lidewij Edelkoort Autumn Winter 2020-21: Bruin zal zwart vervangen

De trendforecaster maakt al snel duidelijk dat veel variatie te vinden in het concept van ‘bruin’. Zij voegt hier ook de ecru’s, baksteen en brons schakeringen aan toe. Voor iedereen wat wils als het ware. Het silhouet zal niet meer ‘slick and sharp’ zijn maar ‘warm en gezellig’. Voor wie erg gehecht is aan zwart en donkere koele tinten kan volgens Edelkoort terecht bij de trend die ze heeft genoemd ‘sepia’. Tijdens de trendseminar komen veelvoudige kleine hoofdstukken, aldus trends, voorbij waaronder ‘sepia’. “Wie niet weg wil van zwart kan zich daar vinden, sepia is een kouder soort bruin.”

De nieuwe beweging en het verdwijnen van zwart zorgt ervoor dat geliefde prints zoals een bloemenprint of een ruit een totaal andere uitstraling krijgen. Waar bij een ruit die in het zwart is uitgevoerd vaak de referentie naar punk omhoog komt, is een ruit in een bruintint vaak gelinkt aan de “college” stijl die meer preppy doet ogen. Wat kleur al niet kan doen in de modewereld.

De herintroductie van bruin (“Er waren tijden dat niemand zwart in zijn kast had, zoals de jaren zeventig”) zorgt er ook voor dat anders gekeken moet worden naar stoffen. “Bruin vraagt om andere stoffen, dikker, steviger. Corduroy wordt dan ook bijzonder belangrijk, aldus Edelkoort. De afgelopen seizoenen was corduroy dan ook al in diverse collecties te spotten. “Bruin sijpelt in allerlei stoffen om te bewijzen dat het net zo veelzijdig is als zwart.”

Of het nu de jaren zeventig trend is, of meer workwear of zelfs een herinnering aan de jaren dertig met capes, handschoenen en hoeden, Edelkoort weet het publiek roerend te overtuigen dat bruin de nieuwe ít-kleur zal zijn. “Bruin wordt wakker van een sabbatical met een vengeance.

Header credits: Prada AW 2017-18, Burberry AW 2019-20, Pringle of Scotland AW 2019-20 via Catwalkpictures
Beeld in tekst: Fendi Men’s AW 2019-20, Celine AW 2019-20, Dries van Noten Men’s AW 2019-20 via Catwalkpictures

autumn winter 2020-2021
aw 20-21
bruin
Fall 2020
FW20
herfst 2020
herfst/winter 2020
Lidewij Edelkoort
Trends
TRENDSEMINAR
Zwart