• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Statement-gevulde Amsterdam Fashion Week houdt momentum vast

Statement-gevulde Amsterdam Fashion Week houdt momentum vast

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |VERSLAG

Amsterdam Fashion Week september 2019 was een wervelwind. Dat is tenminste de indruk die het evenement bij ondergetekende heeft achtergelaten. Van het openingsevenement van Ronald van der Kemp, tot de Lichting awardshow en de levende reuzenslakken bij Ninamounah in de Nieuwe Kerk tot Duran Lantink’s statement tegen overconsumentisme. De modeweek zorgde voor genoeg gespreksstof onder de aanwezigen, dat was zeker.

De start van het evenement was al anders dan verwacht. In plaats van een catwalkshow waren de modellen van Ronald van der Kemp gedrapeerd door het Moco museum en verschenen ongeveer een uur later ook op motoren, met een oldtimer cabriolet en op de fiets bij de locatie. Ook al kon het toegestroomde publiek, in de vorm van pers, influencers en clientèle, niet altijd evenveel zien door de onconventionele set-up, de aandacht kon niet verslappen. Knipperde men even met de ogen en de volgende spectaculaire entree van een model was al weer gemist. Voor de fotografen bleek het vastleggen van het evenement ook niet gemakkelijk, zo vertelde een van de aanwezige fotografen een dag later aan FashionUnited. De opening door Ronald van der Kemp vond grotendeels buiten in het donker plaats zonder catwalk. De fotografen hadden hierover geen briefing ontvangen en renden van hot naar her. Bij het zien van de opzet zou ongeveer de helft van de uitgenodigde fotografen zijn vertrokken, zo was te horen een dag later.

Beeld: Ronald van der Kemp (RDVK) door Team Peter Stigter

Jong talent vult op AFW-vrijdag de Nieuwe Kerk in Amsterdam

Op vrijdag kreeg jong talent de Nieuwe Kerk tot zijn en haar beschikking. De performance van Kunstbende-winnaar Aron Groos werd door een groot deel van de aanwezigen gemist omdat deze plaatsvond terwijl de gasten van de Ferry Schiffelers-show hun plaatsen zochten. De oplettende genodigde kon echter een fantastisch concept zien van Groos dankzij modellen met allen hun eigen karakter die zich drapeerden door de kerk en tussen de aanwezigen hun poses aan namen.

Beeld: Ferry Schiffelers door Team Peter Stigter

De show van de Lichting-winnaar van 2018: Ferry Schiffelers, is een ode aan ambacht en ‘stoffige technieken’. In de statement-looks is een groot aantal aan technieken te spotten, mits men weet waar men op moet letten. Borduren, haken, breien: noem het maar op en het is verwerkt in de collectie van Schiffelers. De focus op deze ambachten ontnam de aandacht niet voor unieke ontwerpen die moment van verwondering met zich meebrachten.

Beeld: Dylan Westerweel door Team Peter Stigter

Misschien wel het hoogtepunt van de dag als men spreekt over ‘jong talent op Amsterdam Fashion Week’ is de Lichting-show. De beste recent afgestudeerde ontwerpers van Nederlands zeven modeacademies tonen hun kunnen. Niet alleen is het een show die laat zijn wat de jongen ontwerpwereld tegenhoudt, maar aan het einde van de show wordt ook nog een winnaar uitgeroepen. Dit jaar ontvangt de winnaar 10.000 euro en een jaar lang een platform op Not Just a Label, maar ook de uitnodiging om volgend jaar weer terug te keren op Amsterdam Fashion Week. Na indrukwekkende collecties van alle veertien ontwerpers, wordt Dylan Westerweel van ArtEZ uitgeroepen tot winnaar. Zijn collectie die bevraagd wat een man sexy maakt is niet alleen kleurrijk en maatschappelijk relevant, maar ook nog eens ontzettend goed gemaakt dankzij de diverse technieken en ambachten die hij heeft toegepast. Het belooft zeker wat voor zijn terugkomst in 2020 en men kan daar alleen maar naar uitkijken.

De dag wordt in de Nieuwe Kerk afgesloten door Ninamounah, die twee jaar geleden zelf meedeed aan de Lichting-show. Als gesproken wordt over statements, dan is het merk Ninamounah zeker een die ter sprake komt. Niet alleen begon de show met toepasselijk, maar ook lichtelijk griezelig orgel-werk in de Nieuwe kerk, ook werd de finale van de show begeleidt door een intense drumsolo en droegen de modellen tijdens de show levende reuzenslakken met zich mee. Waar een gedeelte van de genodigden druk foto’s aan het maken was deinsde een gedeelte ook terug. Er hoefde maar één model te struikelen en de slak verliezen op iemands schoot… Gelukkig was dit een tafereel wat alleen in horrordromen voorkomt en niet werkelijkheid werd tijdens de show.

Statement-gevulde Amsterdam Fashion Week laat aandacht niet verslappen

Over karakteristieke locaties was er deze september-editie van Amsterdam Fashion Week niet te klagen. Waar donderdagavond het Moco Museum de hoofdrol speelde en de Nieuwe Kerk op vrijdag voor een flinke dosis sfeer zorgde, vonden de talks en shows zaterdag plaats in het recent geopende Capital C onder een indrukwekkend glazen dak.

Beeld: Duran Lantink via Batavia Stad Fashion Outlet

Duran Lantink schudde iedereen letterlijk en figuurlijk wakker met zijn show/rave die duidelijk zijn visie over het consumentisme neerzette. Niet alleen verknipte hij overstock items van Batavia Stad Fashion Outlet, maar ook liet hij een meute ‘consumenten’ de catwalk halverwege de show bestormen. Hij zette daarmee het beeld van een drukke winkelstraat op zaterdag neer, consumenten op zoek naar het volgende koopje.

Beeld: Natan Couture

Wie helemaal overprikkeld is na alle shows van de afgelopen dagen, vindt op zaterdagavond rust bij couturehuis Natan die de cruise collectie voor zomer 2020 neerzet. Lichte en luchtige stoffen maken vrouwelijke silhouetten met hier en daar een pop of colour. De rust in de collectie is ook terug te vinden in de make-up looks (gedaan door Mac Cosmetics) die erg ingetogen zijn, in tegen stelling tot de full face aan make-up die bijvoorbeeld bij de show van Ronald van der Kemp te zien waren. Het is alsof Amsterdam Fashion Week letterlijk de make-up van het gezicht afhaalt en zich klaar maakt voor het einde van de dag. De clientèle van ontwerper Edouard Vermeulen kijkt opgetogen naar alle items en het kost ook niet al te veel moeite om Koningin Máxima voor te stellen in en wit ensemble van een van haar favoriete modehuizen.

Al met al was het een editie van Amsterdam Fashion Week waar goed over nagepraat kan worden. Met enkele grote namen op het programma en veel jong talent biedt de modeweek genoeg variatie om voor elke mode-fan wat wils te hebben.

Hoofdbeeld: Team Peter Stigter

AFW
Amsterdam Fashion Week
Duran Lantink
Dylan Westerweel
Ferry Schiffelers
Lichting 2019
Natan
Ronald van der Kemp