Museum, motoren en modellen: Ronald van der Kemp opent AFW

Een selecte groep van modeminnend Nederland is donderdagavond verzameld voor het Moco Museum in Amsterdam. Het is de locatie waar Amsterdam Fashion Week wordt afgetrapt, maar rond de aangekondigde begintijd wordt er in het museum nog druk opgezet. Op het programma staat een show van Nederlands ontwerper Ronald van der Kemp (RDVK), maar wat te wachten staat is nog compleet onduidelijk terwijl de genodigden geduldig, of sommigen wat minder, voor het hek van het museum wachten.

Eenmaal binnen in het museum lijkt de opzet van het evenement duidelijk. Let op: lijkt. Er zijn nog wat verrassingen door de avond heen. In de zalen van het streetart museum zijn niet alleen kunstwerken van Jeff Koons, Banksy en Takashi Murakami te vinden, maar ook modellen in de nieuwste collectie van Ronald van der Kemp. Als levende standbeelden zijn ze gedrapeerd door het drie verdiepingen tellende gebouw. Het geeft de kans om echt dichtbij de kleding te komen, alhoewel men niet al te dicht bij de modellen durft. De ruimtes in Moco zijn klein waardoor het erg knus kan worden in de kamers en af en toe een bezoekers-stop wordt ingelast totdat meerdere mensen weer de kamer hebben verlaten. Via de gift shop, ‘Exit through the gift shop’ is de titel van de documentaire over de kunstenaar Banksy, verlaten de genodigden het museum en komen in de tuin van het pand aan het Museumplein terecht. Wie denkt alles gezien te hebben en al bijna op zijn fiets naar huis zit, wordt snel tegengehouden. “Er komt nog iets.” Maar wat, dat is op dat moment nog verre van duidelijk.

Mensen helpen zich aan een drankje en bestuderen de tuin. In de vragende blikken van mensen is af te lezen dat iedereen zich probeert in te beelden of nog een catwalk gaat plaatsvinden en of er ergens een plek is waar de modellen kunnen staan, mochten ze nog komen. Wanneer de tuin is volgestroomd en iedereen door de pr-dames wat verspreid is, ‘zodat je het goed kunt zien’, wordt, men kan het alleen bombastische, muziek ingezet. Alle ogen zoeken door de menigte. Is er ook maar iets te zien wat op een model lijkt? Wordt er een catwalk uitgerold?

Na, wat een eeuwigheid lijkt maar in werkelijkheid maar enkele seconden zijn, merkt de menigte het model op te midden van het Museumplein. Op de dramatische en toch enigszins griezelige muziek, de Adams family kan elk moment tevoorschijn komen, dendert een model in een witte jurk over het Museumplein. Ze is alleen zichtbaar door de spotlight die de man voor haar met zich meedraagt. Als een onheilspellende geest loopt ze richting het museum. Het is de start van een rits aan dramatische entrees, de een nog gekker dan de ander.

Van der Kemp heeft gekozen om zijn Wardrobe 10, eerder al getoond tijdens Paris Haute Couture Week, te tonen tijdens het openingsevenement van Fashion Week. Voor wie niet bekend is met het werk van de couturier: Van der Kemp werkt met reststoffen en maakt daardoor duurzame couture. De silhouetten in het werk van Van der Kemp verschillen dan ook in de collectie omdat hij afhankelijk is van welke stoffen hij tegen komt. De ontwerper gaf in 2015 al aan dat hij geen collectie maar een ‘garderobe’ waarin alle stukken uniek zijn. De looks van Wardobe 10 die op donderdagavond rondom het Moco Museum te vinden zijn, verschillen dan ook van een zwart powersuit tot een multi-kleuren fringe-jurk en een blauwe metallic jurk met ruches die zo door kan voor een prom-dress uit de jaren tachtig. Opvallend zijn de AFW-sweaters die de ontwerper een eigen twist heeft gegeven. De sweaters zijn afkomstig van de vorige Amsterdamse modeweek in maart en zijn daardoor aan te wijzen als restmaterialen. Van der Kemp heeft honderd stuks een make-over gegeven en daardoor geupcycled. Ook deze sweaters zijn te spotten op de modellen tijdens het evenement.

Museum, motoren en modellen: Ronald van der Kemp opent AFW

Openingsavond Amsterdam Fashion Week: Ronald van der Kemp in het Moco Museum

Overal vanaf het Museumplein komen modellen aan bij het Moco Museum. De genodigden, nog steeds binnen de hekken van het museum, drukken zich uiteindelijk maar tegen de hekken aan of klimmen er zelfs in. Nadat een groepje modellen aankomt op de fiets worden nieuwsgierige toeristen naar de zijkant van de straat gewezen. Een paar seconden later is het herkenbare geronk van motoren te horen waarmee nog meer modellen ten tonele verschijnen. Als laatste draait een old-timer cabriolet de straat op met minstens vier modellen op de achterbank. Dit alles onder luide rockmuziek, wat meteen een krachtige sfeer neerzet.

Uiteindelijk verzamelen alle modellen, en het zijn er veel, in de tuin van het Moco Museum en ontstaat er een tableau vivant. Onder luid geklap verschijnt ook de ontwerper zelf in zijn kenmerkende leren jack. Het was misschien niet het openingsevenement dat het publiek van Amsterdam Fashion Week had verwacht, maar het schudt wel wakker. In plaats van de gewoonlijke shows was dit een evenement waar je de aandacht niet kon laten verslappen. Het roept de vraag op hoe de rest van de modeweek, of beter gezegd het mode weekend, zal verlopen. Daar is maar een manier voor… To be continued.

Museum, motoren en modellen: Ronald van der Kemp opent AFWMuseum, motoren en modellen: Ronald van der Kemp opent AFWMuseum, motoren en modellen: Ronald van der Kemp opent AFWMuseum, motoren en modellen: Ronald van der Kemp opent AFWMuseum, motoren en modellen: Ronald van der Kemp opent AFWMuseum, motoren en modellen: Ronald van der Kemp opent AFWMuseum, motoren en modellen: Ronald van der Kemp opent AFW

FashionUnited is ook vrijdag en zaterdag aanwezig tijdens Amsterdam Fashion Week. Volg de coverage op de Instagram-account FashionUnitedHQ of houd de website in de gaten. Nooit meer iets missen? Meldt u dan hier aan voor de FashionUnited nieuwsbrief.

Beeld: Ronald van der Kemp (RVDK), credits Team Peter Stigter.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN