• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Dit zijn de meest high-end fashion stores van Nederland

Dit zijn de meest high-end fashion stores van Nederland

Door Esmerij van Loon

21 jul. 2017

Retail

Onlangs opende in Amsterdam Menage Men met exclusieve designermerken voor heren. Het is het tweede filiaal van Menage dat eind 2016 een dameszaak opende. Hoewel in de hoofdstad iedere week wel een nieuwe kledingwinkel open gaat, is de komst van luxe retaillocaties als deze bijzonder in ons land. De belangstelling voor exclusieve mode en design is onder consumenten flink gegroeid, maar daarvoor ook diep in de buidel willen tasten is slechts een kleine groep gegeven. Ook de ‘doe maar gewoon’ mentaliteit heerst in Nederland nog vaak en het aanbod is niet altijd even orgineel. Toch zijn ze er, die luxe zaken met een eigenzinnig inkoopbeleid en opvallend genoeg zijn de meeste al decennia gevestigde namen in het Nederlandse retaillandschap. Een selectie.

Kiki Niesten

Kiki Niesten toont online de etalages van haar winkel. 'Mode is niet digitaal,' staat er. 'Wij verkopen kleren en die moet je zien, aanraken en passen.' Mode kan ook heel vermoeiend zijn, vindt Niesten. Ze leende haar oogwallen voor het bag bag project van kunstenaarsduo Lernert & Sandert. Naast de bekende winkel in de Stokstraat exploiteert Kiki Niesten twee filialen van Kiki’s Stocksale, een in Maastricht en een in Amsterdam.

Jones

Jones werd in 1988 geopend in Arnhem door Judith ter Haar en Gerhard Harmsen. Toen Jean Paul Gaultier en Diesel nog totaal onbekend waren in Nederland, werden ze al bij Jones verkocht. De winkel laat zich voorstaan op een eigenzinnig aanbod met aandacht voor vernieuwing, duurzaamheid en ambachtelijkheid. Ter Haar stond aan de wieg van de Arnhem Mode Biënnale en was co-founder van Arnhem Coming Soon (nu de winkel van ArtEZ). In het merkaanbod van Jones namen als Comme des Garçons, Sofie D'Hoore, Dries van Noten en Maison Martin Margiela.

Van Ravenstein

Dit icoon van de Amsterdamse grachtengordel ging in 1991 van start als een kleine winkel in de Runstraat. De zaak, opgericht door Gerda van Ravenstein en haar schoonzus Linda, verhuisde zes jaar later naar de hoek Huidenstraat - Keizersgracht waar die nu nog zit. Mooie merken kreeg je als prille winkel niet zomaar vertelde Van Ravenstein 2009 in Het Parool. De eerste ontwerper die ze inkocht, was Dries Van Noten; voordat ze het kreeg moest ze bewijzen dat ze een afgewogen keuze kon maken uit de collectie. Dries van Noten verkoopt de winkel nog steeds, daarnaast merken als Vetements, A.F. Vandervorst en Walter van Beirendonck.

Menage a Trois

Menage a Trois is de nieuwste high end retaillocatie in ons land. In december 2016 ging de dameswinkel open in de vleugel van Hôtel Droog,half juli is daar een winkel voor heren bijgekomen . De naam refereert aan de drie pijlers, mode, beauty en interieur. In het aanbod designermerken als Y-Project, Joseph, Chalayan, Marni (heren) en Schueller De Waal (dames).

Wendela van Dijk

Een opvallend breed merkaanbod en een mix van designer labels en meer alledaagse draagbaarheid, dat typeert damesmodewinkel Wendela van Dijk in Rotterdam. Van Haider Ackermann en Helmut Lang tot Humanoid en Stutterheim. Hier zijn ook vaak jonge Nederlandse designerlabels te vinden. Zo heeft Wendela van Dijk het kersverse label van Erik Frenken al ingekocht.

Azzurro Due

Naast de damesmodewinkel Azzurro Due omvat familiebedrijf Azzurro Fashion, opgericht in 1984, ook de winkels Azzurro, Azzurro Kids en Four by Azzurro voor mannen. In 2002 nam Edward de Jonge Urbach het moderetailbedrijf over van zijn ouders. Zijn vrouw runt de kindermodewinkel en zijn zus Azzurro Due. Die laatste is vorig jaar verhuisd naar de Van Baerlestraat in Amsterdam. In het winkelaanbod exclusieve labels als Loewe, Céline en The Row.

Open het menu door op de knop te klikken in de linkerhoek van het menu en klik op de iconen in de kaart om meer te leren over de winkels en locaties.

En verder..

Camelot Fashion in Bergen

Merken: Marni, Isabel Marant Étoile, Acne, Humanoid, Alexander Wang, Martin Margiela MM6

Delscher in Goes

Merken: Barbara Bui, Etro, Kenzo, Natan, Tibi

ENNU in Amsterdam

Merken: Balenciaga, Rick Owens, Sacai, Ann Demeulemeester

Margreeth Olsthoorn in Rotterdam

Merken: Hendrik Vibskov, Veronique Branquinho, Frenken, Rick Owens

Moise in Amsterdam

Merken: Lemaire, Marni, Helmut Lang

Foto's: Van Ravenstein exterieur (1); Kiki Niesten (2+3), fotografie: Valentina Vos; Jones (4) Van Ravenstein (5) Menage Men (6)