Doorstart voor MS Mode
bezig met laden...
MS Mode kan een doorstart maken onder oud-eigenaar Coolinvestments. GA Europe, dat gespecialiseerd is in het herstructureren van retailbedrijven, neemt de activiteiten over. Samen met de Rabobank, GA Europe en Coolinvestments hebben de curatoren Frits Kemp en Cees de Jong overeenstemming bereikt over de doorstart.
GA Europe, die ook Schoenenreus herstructureerde, werkt momenteel de plannen uit om MS Mode ‘financieel en operationeel weer gezond’ te maken. De winkels zullen voorlopig open blijven voor de verkoop van huidige voorraden. Na deze periode zal MS Mode de operatie voortzetten als onderdeel van de Coolinvestments Group.
Hoe de toekomst van MS Mode er nu uit gaat zien is nog niet duidelijk; daar moet binnen ‘enkele weken’ meer over bekend worden gemaakt. “GA Europe zal de komende tijd onderzoeken welke maatregelen in binnen- en buitenland noodzakelijk zijn voor een gezonde exploitatie in de toekomst en zo snel mogelijk duidelijkheid scheppen aan klanten, medewerkers en partners,” zeggen curatoren Kemp en De Jong in een persbericht.
Het was niet eenvoudig om een overnamepartij te vinden voor MS Mode. Er was weliswaar grote interesse voor het internationale modebedrijf, maar de financiering van de doorstart leverde veel problemen op waardoor een aantal potentiële overnamekandidaten voortijdig afhaakte. De Ondernemingsraad van MS Mode heeft daarom een ‘klemmend beroep gedaan op Coolinvestments’, die zich bereid verklaarde om de doorstart te financieren.“Deze doorstart is heel goed nieuws voor veel medewerkers en de vele klanten die MS Mode een warm hart toedragen,” reageren de curatoren.
GA Europe neemt MS Mode over
Het is een opvallende move, want eerder lieten Roland Kahn en zakenpartner Jaco Scheffers nog weten hun handen er vanaf te trekken. Tot het faillissement waren ze de eigenaar van MS Mode.“We zijn geen bieding aan het voorbereiden,” zegt Scheffers in augustus tegen NRC. Het zou ook ‘niet logisch’ zijn volgens Scheffers. Volgens de zakenpartner van Kahn is ‘hun tijd voorbij’ en ‘is het hen niet gelukt’. Daarnaast zou R&S Holding juist wel interesse hebben om het failliete bedrijf over te nemen, maar die wilde dat nooit officieel bevestigen.
Roland Kahn liet begin september in een interview met RTL Z weten dat de controle op de bedrijfsvoering bij MS Mode ernstig tekort schoot, omdat hij onderhandelde over een overname van V&D. ''De tijd die we bezig waren met V&D heeft zijn weerslag gehad op onze focus op MS Mode. Wij hadden veel vertrouwen in het management en daar zijn fouten gemaakt. Als wij de tijd niet in V&D hadden gestopt, hadden die misschien voorkomen kunnen worden.'' Maar hij wees ook naar huisbank Rabobank, die het modebedrijf ten onrechte had laten vallen. Volgens Kahn was MS Mode ‘absoluut’ levensvatbaar geweest, en had hij nog anderhalf jaar nodig gehad om de winkelketen weer gezond te maken. ''Er werd aan de bank niet gevraagd om er méér geld in te stoppen. De bank wilde gewoon het krediet afbouwen naar nul. Als het gaat regenen heb je een grotere of dezelfde paraplu nodig, maar die paraplu was er niet meer,” aldus de retailondernemer.
MS Mode maakt doorstart met oud-eigenaar
MS Mode vroeg begin augustus uitstel van betaling aan, wat op 11 augustus werd omgezet in een faillissement. Het bedrijf had naar eigen zeggen last van ‘tegenvallende resultaten als gevolg van een negatief sentiment in de modebranche’. Ook speelde de zachte winter mee; er werd minder winterkleding verkocht en dat moest vervolgens met kortingen de deur uit.
Er zou op korte termijn 7 miljoen euro nodig zijn om de keten te redden. Rabobank, die al 30 miljoen euro in MS Mode zitten, wilde dat niet financieren omdat het risico te groot zou zijn. Ook de aandeelhouders hielden de hand op de knip, omdat het al duidelijk was dat het niet bij die 7 miljoen zou blijven. Het bedrijf kon toen niet anders dan surseance van betaling aanvragen.
Kort na het faillissement sloten de curatoren tijdelijk de winkels van MS Mode; ook zij lagen overhoop met de Rabobank, dit keer over de winkelinkomsten. Zo zou Rabobank, die meer dan 30 miljoen euro in de keten heeft zitten, alle inkomsten inclusief btw opstrijken. De curatoren -toen nog bewindvoerders- staken daar een stokje voor en toen ze er samen met de Rabobank niet uitkwamen, besloten ze om alle MS Mode-winkels te sluiten. Na een weekend vol overleg konden de partijen het eens worden en gingen de deuren maandag 15 augustus weer open.
MS Mode maakt doorstart dankzij GA Europe
MS Mode heeft bijna 400 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In totaal werken er circa 2.300 mensen bij het bedrijf. In Nederland heeft MS Mode 130 winkels, die goed zijn voor 660 banen. De modeketen werd in 1964 opgericht door MAx Abram. MS Mode maakte later deel uit van Maxida, die ook V&D en De Bijenkorf onder zijn hoede had. MS Mode viel sinds 2010 onder Excellent Retail Brands, het mode-imperium dat geleidt wordt door retailondernemer Roland Kahn. De ketens Coolcat, Sapph, America Today en Wonder Woman vallen daar ook onder.
Beeld: Facebook MS Mode