• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Profiel - Wie is Virginie Viard?

Profiel - Wie is Virginie Viard?

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Naar eigen zeggen heeft zij een hekel aan de schijnwerpers. Aan de relatieve anonimiteit van Virginie Viard, directeur van Chanel’s creatieve studio en Karl Lagerfeld’s rechterhand, komt met het overlijden van haar mentor echter plots een einde. Chanel heeft aangekondigd dat Viard het wereldberoemde merk onder haar hoede krijgt om zo ‘het erfgoed van Gabrielle Chanel en Karl Lagerfeld te behouden’.

Maar wat weten wij over Viard? De Française, telg uit een familie van zijdeproducenten, volgde een studie textiel en ging toen aan de slag als kostuumontwerpster voor theater en film. In 1987 werd zij via een gemeenschappelijke vriend, een kamerheer van Prins Rainier van Monaco, voorgesteld aan Karl Lagerfeld. Een stageplek in het haute couture borduuratelier van Chanel volgde en leidde tot een vriendschap en nauwe samenwerking met Lagerfeld die ruim dertig jaar tot zijn overlijden deze week zou voortduren.

Lagerfeld’s rechterhand

Toen Lagerfeld in 1992 Chanel verliet om creatief directeur van modehuis Chloé te worden, ging Viard met hem mee en toen hij in 1997 terugkeerde naar Chanel, nam hij haar opnieuw mee. Zij werd benoemd tot coördinator van haute couture, en in 2000, van de pret-a-porter collecties.

Lagerfeld en Viard hadden een enorm hechte samenwerking en vriendschap. Hij noemde haar zijn rechterhand en zijn linkerhand. “Virginie is de meest belangrijke persoon, niet alleen voor mij maar voor het atelier, voor alles,” zei hij in een Netflix documentaire. “Onze relatie is essentieel, versterkt door een heuse vriendschap en genegenheid.”

Ook Viard sprak vol lof en liefde over haar mentor. In een interview met de London Telegraph in 2017 zei ze: “Ik probeer te anticiperen wat hij mooi zou vinden. Ik vind het heerlijk om hem te behagen maar ook om hem te verassen.”

Als directeur van de creatieve studio van Chanel was het Viard die de schetsen van Lagerfeld tot leven bracht. Zij onderhield de contacten met de naaisters in de verschillende ateliers en leidde alles in goede banen. “Ik visualiseer de show, maak alles gereed voor hem, neem beslissingen over stoffen, coördineer met de teams en onderhoud contact met de leveranciers,” zei ze in een interview met Elle. “Ik zie mezelf graag als de persoon die hem helpt zijn visie tot leven te brengen.”

De toekomst van Chanel

Toen Lagerfeld de onthulling van de Chanel Haute Couture collectie op 22 januari niet bijwoonde wegens ‘vermoeidheid’, maakte Viard na afloop namens hem een buiging. Afgelopen oktober vergezelde zij hem al toen hij na de show de catwalk opliep. De geruchtenmolen draaide op volle toeren en men verwachte dat Lagerfeld, oftewel ‘de Kaiser’, af zou treden.

Als creatief directeur van Chanel zal Viard nu toch de schijnwerpers die zij ooit meed moeten omarmen. Alle ogen zullen op haar gericht zijn als zij op 5 maart de pret-a-porter collectie van Chanel voor herfst/winter 2019-20 presenteert. Wat men van haar kan verwachten is onbekend. Zal zij dichtbij de visie van haar mentor blijven of zal zij haar eigen esthetiek introduceren? Naar eigen zeggen houdt zij niet van trends en kleed zich liever in tijdloze, opopvallende stukken. Wat dat betreft past haar modebeeld heel goed bij het huis van Chanel.

Meldt u aan voor de FashionUnited nieuwsbrief om automatisch op de hoogte te blijven.

Beeld: Foto's 1 & 3 Chanel SS19 © Catwalkpictures.com, foto 2 Bertrand Guay / AFP

Chanel
Karl Lagerfeld
Virginie Viard