• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Decoded Future: Commercieel relevante catwalktrends SS20 voor retail

Decoded Future: Commercieel relevante catwalktrends SS20 voor retail

Door Jackie Mallon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

New York - Terwijl inkopers en merchandisers kijken wat de consument wil in het lenteseizoen, zette Stylus tijdens zijn Decoded Future-evenement in New York City de belangrijkste uitkomsten van de internationale catwalks op een rij. Dit zijn de meest commercieel relevante catwalktrends SS20 volgens Stylus’ analisten.

Foto’s: Marc Jacobs en Michael Kors SS20, via Catwalkpictures

Lente/zomer 2020 trends: kleur

Wit van top tot teen zal domineren, vooral bij materialen als ‘frisse’ poplin en linnen. Maar ook mooie pastelkleuren - lavendel, korenbloem, mint, citrien - zullen volop aanwezig zijn voor gemakkelijke kledingstukken tot een pak. Helemaal aan de andere kant van het spectrum bevinden zich fellere kleuren. Voor wie durft gaat voor een total look in pittige sinaasappel-oranje, verzadigd groen, groenblauw (of zoals in het Engels teal) en neon.

Foto’s: Courreges en Ottolinger SS20, via Catwalkpictures

Modematerialen SS20

Denim blijft van grote invloed, of het nu gepatcht, gerafeld of geribbeld is. Wel in een meer geklede variant dan voorheen, zoals was te zien tijdens op de catwalk bij de de super-vrouwelijke ontwerper Molly Goddard. Casual denim kledingstukken zijn ‘overdyed’ om mee te gaan met de pasteltrend. Gingham (de ruit) voor pakken, patchwork voor jurken en allerlei gehaakte items (crochet) zullen populair zijn. Raffia, niet langer uitsluitend gebruikt voor accessoires, in kleding, en kant van top tot teen wordt uitgevoerd in de meest felle kleuren van het seizoen. Satijn en taft zijn ook perfecte stoffen voor felle kleuren. Decoratieve brokaat en jacquard bieden een luxueuze look, met name in pakken. Weelderige gedrapeerd jersey zal weer te zien zijn in jurken, en leer in pastelkleuren is in opkomst.

Foto’s: Fendi en Louis Vuitton SS20, via Catwalkpictures

Patronen lente/zomer 2020

Micro-bloemenpatronen blijven in trek, maar grote bloemenprints bieden een tegenhanger voor de ingetogenheid van driedelige pakken, trenchcoats en (losvallende) muumuu-jurken. Bij Anna Sui en Marc Jacobs in New York zien we enkellange jurken met een print waarin meerdere bloemen worden gecombineerd. Op Europese catwalks stalen kunstzinnige verf prints de show, samen met retro jaren zestig-invloeden zoals te zien bij Louis Vuitton en Paco Rabanne. Paisley-, sterren-, dieren- en botanische prints zijn andere blijvende thema’s. Ombré komt terug in een zachtere uitvoering, het wordt gebruikt aan de zoom, of all-over plaatsingen.

Foto’s: Marc Jacobs en Simone Rocha SS20, via Catwalkpictures

Key looks SS20: Historical Romance, Global Traveler, New Minimalism

Historische romantiek zal terugkomen in ultra-vrouwelijke tule met delicaat borduurwerk of in rijke contrasterende bloemenprints. Global Traveler viert wereldwijd etnisch vakmanschap met silhouetten bestaande uit meerdere lagen. Het nieuwe minimalisme verenigt transparantie, pastel en precise cutting.

Foto’s: Burberry and JW Anderson SS20, via Catwalkpictures

De belangrijkste kledingstukken voor lente/zomer 2020

De geupdate trenchcoat wordt belangrijk. De statement-regenjas en -bikerjack komen er in gewaagde stof- en kleurencombinaties, terwijl de safari-, tuxedo- en smokingjassen ook goede opties zijn. Print broekpakken, pyjama’s en korte broeken zijn gewild. After-dark glamour keert terug in de vorm van een all-in-one jumpsuit, vaak met één schouder, uitgevoerd in print of in satijn. Is het overdag? Kies dan voor denim of een ander utility-geïnspireerd materiaal. ‘Gathered hem trousers’, broeken met aangerimpelde zoom, en paper bag taille-broeken zijn interessant, net als de wijde pijp. Jaren vijftig achtige midi rokken met Mini-Crini’s* als contrast, vaak verfraaid met bubble hem, een aangerimpelde zoom met ruches effect. Ruches uit de jaren tachtig komen terug in jersey breisels en de little black dress verschijnt met kunstzinnige(re) details. En tot slot: de witte blouse.

*Een mini-crini is een korte hoepelrok dat doet denken aan een lamp(enkap). De naam werd als eerst gegeven aan een Vivienne Westwood ontwerp.

Door gastredacteur Jackie Mallon, die les geeft aan de faculteit van diverse modeprogramma's in New York en ook de schrijfster is van 'Silk for the Feed Dogs, een roman die zich afspeelt in de internationale mode-industrie.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.com. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: Comme des Garçons, Dolce & Gabbana, Christopher Kane, and Dries Van Noten, SS20, Catwalkpictures

Decoded Future
Lente/Zomer 2020
lente/zomer 2020 trends
SS20
Stylus
Trends