• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Frans Molenaarprijs: winnende collectie Josephine Goverts heeft hoogste couturegehalte

Frans Molenaarprijs: winnende collectie Josephine Goverts heeft hoogste couturegehalte

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Het was het langste juryoverleg ooit. Simeon Morris, had een rustige collectie. Dat vonden het beoordelingspanel een heel goed statement in een tijd waarin alles maar moet schreeuwen. Tung Trinh vonden de leden innovatief en fris. En Sunanda Koning zette een heel krachtig beeld neer. "Maar het blijft een coutureprijs," zegt jurylid Jhim Lamoree. De keuze viel daarom op Josephine Goverts. Zij ging naar huis met 10.000 euro.

Goverts was, met haar 21 jaar, de Benjamin van de genomineerden. Voor haar afstudeercollectie stelde ze zichzelf de vraag: wat is goede smaak? Ze liet zich inspireren door de Carlton kast van Ettore Sottsass, een abstracte en bijna onbruikbare boekenkast van een postmoderne ontwerper. Het resultaat: een collectie met veel vlechtwerk, cut-outs en loshangende wit lederen draden.

De jury: kunsthistoricus Jhim Lamoree, José Teunissen, lector fashion aan mode-academie Artez in Arnhem, Lous Geerlings, stylist en fotograaf, Milou van Rossum, modejournalist van NRC, Ruud van der Peijl, style- en imagemaker, Fiona Hering, Vogues's fashion features director en Ronald van der Kemp, een door de wol geverfde modeontwerper. Ze waren allemaal onder de indruk van Goverts.

Lamoree over Goverts’ collectie: "Alles klopte, ze had alles tot in de details afgewerkt." Ook zegt hij: "Uiteindelijk hebben we gekozen voor de meest overtuigende vormen, innovatief werk en een eigen authentiek beeld."

Alle genomineerden Frans Molenaarprijs studeerden aan Artez

De andere genomineerden waren Lilian Admiraal, Maartje Janse en Max Zara Sterck. Dit jaar waren alle jonge ontwerpers die meedongen naar de prijs afgestudeerd aan Artez in Arnhem. Dat is voor het eerst, maar toch niet heel opvallend. De winnaars van de afgelopen vijf jaar hadden allen gestudeerd aan de Gelderse mode-academie. Oud-Artez studenten Fred Farrow, Magnus Dekker, Peet Dullaert en Liselore Frowijn gingen eerder met de prijs naar huis. Vorig jaar won Karin Vlug.

Het was de twintigste keer dat de Frans Molenaarprijs werd uitgereikt. Molenaar riep de prijs in 1996 in het leven om jonge ontwerpers met couturetalent een duwtje in de rug te geven. À la Frans Molenaar werd er wijn gedronken en bitterballen gegeten. Maar niet voordat er een moment van stilte werd gehouden voor de overleden couturier. De Frans Molenaarprijs gaat overigens nog jaren door. Daar heeft de ontwerper voor gezorgd in zijn nalatenschap.

Laatste foto: Quintin Chamard-Bois

Frans Molenaar
Frans Molenaar Prijs
Frans Molenaarprijs
fransmolenaar couture prijs
josephine goverts