• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • In beeld: Hoe Ikea flirt met de modewereld

In beeld: Hoe Ikea flirt met de modewereld

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Ikea is niet een van de eerste bedrijven waar mensen aan denken bij het woord ‘mode’. Toch zet de Zweedse interieurketen de afgelopen jaren voorzichtige stappen in de modewereld. Ter ere van het 75-jarige jubileum van de interieurketen zijn speciale T-shirts en sweaters gelanceerd met typische Ikea uitspraken of voorwerpen erop. Wie denkt dat het de eerste uitstap naar de mode is van het Zweedse bedrijf heeft het mis. Een overzicht van de grootste samenwerkingen.

De eerste keer dat Ikea in aanraking kwam met de modewereld is in 2016. De keten kondigt aan voor het eerst samen te werken met modeontwerpers. Ikea maakt drie limited edition collecties in samenwerking met Europese modeontwerpers. Britse mannen modeontwerper Katie Eary bijt het spits af. Denk aan kussens, tafellakens en tafelservies met diverse prints. De collectie kreeg de naam ‘Giltig’ en is alleen verkrijgbaar bij Ikea Canada destijds.

Ook een modeontwerper van Belgische bodem is uitverkoren om een van de eerste te zijn om met Ikea samen te werken: Walter van Beirendonck. De ontwerper baseert de ontwerpen destijds op ‘een verhaal van vijf magische wezens in de wolken,’ die de ontwerper ‘Wondermooi’ noemt. Verschillende personages uit het verhaal vormen de basis voor de prints. Onder andere kussen, dekbedovertrekken, servies en vloerkleden zijn onderdeel van het aanbod. Speciaal voor de Glödande-collectie verkoopt Ikea ook T-shirts met de fabelfiguren uit het verhaal in de winkels.

Zweedse textielontwerper Martin Bergstrom is de derde mode ontwerper die samenwerkt met Ikea in 2016.

Hoe Ikea de modewereld instapt

Ook 2017 staat in het teken van mode samenwerkingen voor Ikea. De eerste van het jaar is ontworpen door Brits ontwerper Kit Neale. Waar mode samenwerkingen inmiddels niet meer nieuw zijn voor de Zweedse gigant, is de samenwerking wel een primeur op een ander gebied. De collectie is de eerste festival-collectie van het bedrijf. Niet alleen slaapzakken zijn te koop, maar ook tenten met kleurrijke prints behoren tot de collectie van Neale. Ikea vertelt destijds dat de uitstapjes naar de mode wereld helpen een eigen identiteit te creëren. “Als interieurbedrijf kunnen we ontzettend veel [ van de mode ontwerpers, red.] leren,” aldus Hendrik Most, creatieve leiding van Ikea Zweden destijds in een persbericht.

Ikea gaat nog een stap verder wanneer het in 2017 samenwerkt met de iconische Franse conceptstore Colette. De samenwerking draait om ‘de speelsheid en eigenzinnige benadering van design’ en het eerste item is dan ook een nieuwe uitvoering van de welbekende Frakta-tas. De plastic tas, die normaal gesproken uitgevoerd is in blauw met gele lussen en omgekeerd, is nu wit met de bekende blauwe Colette-stippen. “Design is altijd belangrijk voor ons geweest. We zijn blij dat we de afgelopen twintig jaar hebben gewerkt met grote designmerken en designers. Toen Ikea contact met ons opnam, voelden we ons heel vereerd. Het is een geweldig idee dat deze Colette x Ikea-collectie een nieuw thuis zal vinden in veel huizen,” aldus creatief directeur van Colette, Sarah Andelman, destijds in een persbericht.

Later in het jaar gaat Ikea ook de oceaan over voor samenwerkingen. Amerikaanse ontwerper Chris Stamp van het merk Stampd geeft zijn eigen draai aan een Ikea-collectie. De streetwear ontwerper focust zich vooral op de mogelijkheid van het opbergen van sneakers en kleding.

In Beeld: De mode samenwerkingen van Ikea op een rij

Stylist van de sterren en modeontwerper Bea Akerlund slaat begin 2018 de handen ineen met Ikea. Een 35-koppige interieurcollectie is het resultaat. De link naar de modewereld is duidelijk te zien met items zoals een vaas in de vorm van een laars, een vissenkom in de vorm van een hoge hoed.

Tijdens de samenwerking met Walter van Beirendonck worden voor korte tijd al T-shirts verkocht bij Ikea, maar het bedrijf gaat in 2018 weer een stap verder. Drie-delige pakken. Samen met kleermaker William Hunt van de bekende Savile Row uit Londen [een straat met beroemde kleer- en pakken makers, red.] lanceert Ikea vier gekleurde pakken. Enthousiastelingen kunnen helaas de pakken niet kopen in de winkels, ze zijn alleen maar beschikbaar als prijs tijdens een wedstrijd.

De echte knaller, waar de hele modewereld het over heeft in 2018, is de samenwerking van Off-White. De collectie is in de lente van 2019 pas beschikbaar voor het grote publiek, maar tijdens een pop-up gedurende Paris Fashion Week bleek de vraag groot. De 500 tapijten die beschikbaar waren, waren binnen enkele minuten uitverkocht. Op de tapijten waren woorden zoals ‘Keep Off’, ‘Blue’, ‘Gray’ en ‘Still Loading’ te zien. Het tipje van de sluier van de rest van de collectie werd al gelicht, zo bevat de collectie ook een papieren tas met het woord ‘sculpture’ en een glazen kast en een klok met het woord ‘temporary’. Virgil Abloh, de creatief directeur van tevens Off-White én Louis Vuitton heeft vooral een kunstzinnige aanpak toegepast. “Je kunt vergeten dat dit ‘maar’ tapijten zijn. Het kan ook een kunsttentoonstelling zijn,” aldus de ontwerper in juni tegen InStyle Magazine.

Ikea wordt steeds bekender met de modewereld en de vraag naar de producten, vooral van grote namen zoals Colette en Off-White blijkt steeds groot te zijn. Dit jaar kondigde Ikea en Adidas ook een samenwerking aan, maar wat dit precies inhoudt, is nog geheim. Ikea houdt niet alleen de modewereld steeds nauwer in de gaten, maar ook de modewereld heeft een oogje op de Zweedse interieurketen. Wie herinnert zich nog de Balenciaga-tas die verdacht veel leek op de Frakta-tas?

Hoofdbeeld: Ikea Facebook

Beeld: Ikea

Adidas
Bea Akerlund
chris stamp
Colette
IKEA
Katie Eary
martin bergstrom
Off White
Walter Van Beirendonck
william hunt