• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Overzicht: Dit was de 25e editie van Amsterdam Fashion Week

Overzicht: Dit was de 25e editie van Amsterdam Fashion Week

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De zilveren editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam zit erop. Volgens de organisatie trok het mode-evenement net zoveel bezoekers als de afgelopen twee edities: 25.000. FashionUnited toog afgelopen week niet alleen af naar de Westergasfabriek voor de catwalkshows en slotdag Future Generation ‘The Next Day’, maar bracht ook een bezoek aan de Dynamic Store, een nieuw onderdeel van het downtown-programma.

MBFWA Dynamic Store: waar creativiteit en commercie samenkomen

De Dynamic Store in de A’dam toren sluit aan bij de nieuwe visie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam, waarbij een brug wordt geslagen tussen het catwalkprogramma en het off-schedule programma. In de tijdelijke winkel verkopen Elvira ’t Hart en Winde Rienstra, Anbasja Blanken en Antoine Peters hun producten. Designer Olaf Hussein vertelt tijdens een panel talk, gehost door Valerio Zeno, over de ups en downs van het ondernemerschap.

Lees: hier de complete reportage.

David Laport in het Foam

Tijdens het Met Gala in mei droeg Solange Knowles een fel gele jurk uit de eerste collectie van David Laport. De 29-jarige Amsterdamse ontwerper heeft op maandag 4 juli stukken van zijn hand gepresenteerd in het Foam museum. Meer zien? Klik dan hier.

Foto: Bete Photography

Openingsavond: Danial Aitouganov wint Lichting 2016

De elfde editie van wedstrijd Lichting, een prijs voor de beste afstudeercollectie van een van de zeven Nederlandse mode-academies, vond plaats op de openingsavond. Danial Aitouganov van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) sleepte de juryprijs Lichting 2016 in de wacht. Voor zijn expressieve en kleurrijke collectie nam de van oorsprong Russische ontwerper de vierde feministische golf als uitgangspunt.

Voor het eerst werd naast de juryprijs ook een publieksprijs uitgereikt. Deze ging naar Marlou Breuls, eveneens afkomstig van Amfi. Breul’s volledig rode collectie viel op door de bonte mix aan stoffen en spannende details, zoals ringen, magneetjes en grote ruches. Haar collectie was gebaseerd op het non-conformisme.

Lees de complete reportage: Maatschappelijke vraagstukken bij Lichting winnaars 2016.

Foto: Peter Stigter

Liselore Frowijn: “Elke Vlisco-stof vertelt een verhaal”

Op de derde avond van het catwalkprogramma presenteerde Liselore Frowijn haar nieuwe collectie, gemaakt in samenwerking met Vlisco, het Nederlandse textielbedrijf uit Helmond dat sinds 1846 stoffen maakt voor vooral de West-Afrikaanse markt. Hoewel de bijzondere stoffen en samenwerkingen voor de collectie de hoofdrol spelen, gaat de aandacht tijdens de catwalkshow vooral uit naar de bijzondere aankleding. “Het wordt een botanische jungle vol bloemen en planten; en er komen zes grote gelaste bomen,” zei Frowijn voorafgaand aan de show.

Wilt u meer lezen? Klik dan hier.

Foto: Peter Stigter

Kijken naar de toekomst van mode bij Future Generation

Vorm geven aan de toekomst van mode door middel van nieuwe technologieën. Dat is wat Edge Company wil bereiken met het evenement Future Generation ‘The Next Day’. Niet alleen wordt ieder uur een 6-minuten durende modeshow gegeven in de Gashouder, ook is er in het Transformatorhuis een expositie te zien en staat de Westerliefde in het teken van virtual reality. Aan reacties van bezoekers te horen, is de modeshow die ieder uur in de Gashouder wordt gegeven, het meest mysterieus.

Alles over de slotdag op maandag 11 juli: Future Generation ‘The Next Day’.

Foto: FashionUnited

Dit verdient Amsterdam aan de Amsterdam Fashion Week

Wat verdient een kleinere stad als Amsterdam nou aan de halfjaarlijkse Fashion Week? Volgens de berekeningen van FashionUnited, genereert de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam in totaal 27,5 miljoen euro aan inkomsten per seizoen. Meer cijfers vindt u hier.

Foto: Campagnebeeld 25e editie AFW - credit: FashionUnited

Wilt u weten hoe de modeweek zich eigenlijk precies heeft ontwikkeld? Bekijk dan: Tijdlijn - Overzicht van ruim 10 jaar fashion week in Amsterdam. Van de veelbelovende start tot kritiek over commercialisering en teveel entertainment.

Amsterdam Fashion Week vond plaats van 1 juli tot en met 11 juli. De volgende editie is in januari.

Amsterdam Fashion Week
amsterdamfashionweek
MBFWA