• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Shapewear, romantiek en de 90’s: dit zijn de grootste trends van 2019

Shapewear, romantiek en de 90’s: dit zijn de grootste trends van 2019

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Elk jaar voorspelt men de trends, maar welke trends ontpoppen zich nou echt? Het einde van 2019 komt dichtbij en daarom blikken diverse platforms terug op de modefenomenen. Met behulp van data van Lyst en Stylight zet FashionUnited de grootste trend van 2019 op een rij.

Over de top en romantiek

Grote en wijde silhouetten gevuld door tulle waren veelvuldig te zien op catwalks en in de winkels. De samenwerking van Giambattista Valli en H&M is maar een van de vele voorbeelden van deze trend. Ook het thema van het Met Gala van dit jaar droeg bij aan deze trend. Over de top it is. “2019 was het jaar van extravagante ontwerpen. Het kon niet groot genoeg,” aldus Stylight. Bij deze trend hoort ook de romantische sfeer die versterkt wordt door parels en edelstenen. Merken zoals Ganni, Cecilie Bahnsen en Jacquemus bracht de grote pofmouw terug. Stylight meldt dat zoekopdrachten naar het merk Cecilie Bahnsen in 2019 met 93 procent zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar.

90’s

Zowel Lyst als Stylight kunnen er niet omheen: in 2019 waren de jaren ‘90 terug. We zagen het in de vorm van bucket hats, hoge veterlaarzen, crop tops, schoenen met een vierkante neus en slipdresses.

Shapewear op de voorgrond

Aan het begin van het jaar werd al aangekondigd dat het fietsbroekje, nergens heen ging. Shapewear is dan ook op de voorgrond getreden dit jaar. De zoekopdrachten naar fietsbroekjes bij Lyst zijn in het jaar met 137 procent gestegen en de vraag naar bodysuits en gympakjes noteerden een groei van 83 procent. Kim Kardashian speelde dit jaar perfect in op deze trend met haar nieuwe shapewear merk. Het merk zorgde even onder ophef onder de Japanse gemeenschap vanwege de naam die het in eerste instantie kreeg: Kimono. Toen Kardashian zich bedacht en het merk toch Skims noemde ging het stof liggen, maar was de trend van shapewear nog lang niet voorbij.

Beeld: Fendi, Milan Fashion Week, SS19, CatwalkPictures

De trends van 2019: welke voorspellingen kwamen uit?

Streetwear gaat nergens heen

Het wordt bijna saai om te zeggen, maar streetwear was nog steeds groots aanwezig. Naar het merk Off-White werd zowel op Stylight als op Lyst het meeste gezocht.

Survival-modus

“In een politiek turbulent jaar, zoeken consumenten steeds vaker mode op om in te overleven,” aldus Lyst in de jaarlijkse round-up. De algehele trend van utility-wear met cargo-broeken en safari-jassen beleefde flink momentum in 2019. Ook heuptassen en stevige laarzen zagen een toename in zoekopdrachten.

Beeld: Sies Marjan, New York Fashion Week, SS19, CatwalkPictures

Statement tailoring

Als tegenhanger van streetwear, doet tailoring zijn intrede. Oversized blazers, pakken met shorts en kleurrijke pakken kwamen veel voor onder de zoekopdrachten.

David Koma SS2020, © Catwalkpictures.com

In december volgen traditiegetrouw meer terugblik (2019) en vooruitblik (2020) artikelen. Altijd up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen in de modeindustrie? Meldt u hier aan voor de FashionUnited nieuwsbrief!

Altijd up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen in de modeindustrie? Meldt u hier aan voor de FashionUnited nieuwsbrief!

Hoofdbeeld: via H&M, Giambattista Valli x H&M

JAAROVERZICHT
Lyst
Shapewear
Streetwear
Stylight
Trends
Trends 2019
utilitywear