• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Teatum Jones wint de Womenswear International Woolmark Prize 2015/2016

Teatum Jones wint de Womenswear International Woolmark Prize 2015/2016

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Teatum Jones heeft de Womenswear International Woolmark Prize gewonnen. Het Britse modelabel, onder leiding van Catherine Teatum en Rob Jones, won de prijs die ze tijdens een speciaal evenement dat onderdeel was van New York Fashion Week.

De winnende collectie van Teatum Jones werd geïnspireerd door het Wool Utopia van de Engelse non Agnes Morrogh-Bernard in 1892. De non richtte toen de Foxford Woollen Mills op, om luxe wollen dekens te weven en hoop te geven aan een verarmde stad. Catherine Teatum en Rob Jones reisden voor de collectie af naar diezelfde fabriek om exclusieve dekens opnieuw te produceren – ditmaal met moderne ingrepen, zoals geometrische folieprints en met de hand borduurde rokken en jasjes.

“Ik vond het originele concept en de vertaling ervan fantastisch, net als de romantiek van de kledingstukken,” zegt jurylid André Leon Tally na de bekendmaking. “Ze hebben goede research gedaan en ik geloof dat er klanten zijn die goed zullen reageren op het verhalende karakter. Het was geweldig.” Jurylid Thakoon Panichgul vult aan: “De winnaar gebruikte wol op innovatieve manieren. Ze toonden artisanale elementen door middel van wollen kant, color blocking en double-face wol voor driedimensionale kwaliteit.”

Stuart McCullough, managing director van The Woolmark Company: “Teatum Jones heeft wol op een unieke en commerciële manier laten zien. We zijn enthousiast over hun visie op Australische Merino wol, het voelt echt als iets nieuws.”

Catherine Teatum en Rob Jones, de ontwerpers achter het Londense Teatum Jones, zijn dolblij met hun prijs. “Het is geweldig, we zijn vereerd en opgewonden, en dit is nog maar het begin, een tipje van de sluier. Deze award geeft ons de mogelijkheid om de magie van wol te onderzoeken, en zo onze klanten de romantiek van wol te laten ervaren. Deze competitie geeft ons de mogelijkheid om fysiek aanwezig te zijn bij lanceringen in de winkel en de magische ervaring door te geven aan de klanten.”

Womenswear International Woolmark Prize voor Teatum Jones

Het Britse duo wist voor hun collectie een Franse kantproducent te overtuigen om voor het eerst geometrisch kant uit Merino wol te produceren, dat geïnspireerd was op de randen van dekens. Daarna reisden Teatum en Jones af naar Italië, waar ze een stretch wol ontwikkelden, die vergelijkbaar is met een scuba duikpak. Het kant en de stretchwol combineerden ze tot een ‘luxe materiaal dat fungeerde als basis voor hun structured tailoring’.

“Voor onze regionale inzending hebben we onze textielontwikkeling flink gepusht tot innovatie in Merino wol. We ontwikkelden verschillende technieken, die indruk maakten op de juryleden. Voor deze capsule collectie besloten we de sterkste technieken te kiezen en deze verder te ontwikkelen, te verfijnen en de schoonheid ervan te maximaliseren,” legt Teatum Jones uit.

Teatum Jones win 100.000 Australische dollar en maakt capsule collectie

In de regionale voorrondes deden meer dan 70 genomineerden mee. J Koo (Azië), Teatum Jones (Britse eilanden), Taller Marmo (India, Pakistan en het Midden Oosten) en Tanya Taylor (USA) wonnen de regionale voorrondes en showden ook hun collectie tijdens de wereldwijde finale, evenals de uit Nederland afkomstige Nanna van Blaaderen (Europa).

Teatum Jones wint een bedrag van 100.000 Australische dollar (60.000 euro) voor de ontwikkeling van het label en krijgt ook een mentor ter ondersteuning. Daarnaast wordt er voor de International Woolmark Prize een capsule collectie ontworpen, die verkocht zal worden bij ‘s werelds meest prestigieuze warenhuizen en boektieks. Zo is de collectie straks te koop via MyTherese.com, David Jones (Australië), Harvey Nichols (Engeland), Boutique 1 (Verenigde Arabische Emiraten), Isetan Mitsukoshi (Japan), Saks Fifth Avenue (USA) en de nieuwe retailpartners Verso (België) en Boot the Shop (Zuid-Korea).

De International Menswear Woolmark Prize werd in januari gewonnen door de Indiase ontwerper Sukethdir. De regionale voorronde in Europa leverde overigens twee Nederlandse winnaars op; Nanna van Blaaderen won in de categorie Womenswear en de ontwerper Jonathan Christopher sleepte de regionale prijs menswear in de wacht.

Beeld: The Woolmark Company


Teatum Jones
Woolmark Company
Woolmark Prize