• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Unaniem lof voor Mode Stipendium ontvanger Duran Lantink in de kerk van Ruigoord

Unaniem lof voor Mode Stipendium ontvanger Duran Lantink in de kerk van Ruigoord

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode|Verslag
Duran Lantink, de veertiende ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium. Credits: RVDA, Reinier van der Aart

De top van de Nederlandse mode-industrie komt woensdagmiddag samen in de kerk van kunstenaarsdorp Ruigoord voor de officiële aankondiging van de veertiende ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium. De stimuleringsprijs voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers bestaat uit een financiële bijdrage van 50.000 euro en een ketting ontworpen door Ted Noten. De Dutch Fashion Foundation is partner in de uitvoering van het stipendium en begeleidt de selectie en presentatie van de prijs. Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, onderstreept voor de aankondiging het belang van de 'Homo Ludens' (Latijn voor "spelende mens") in de mode. Westerhof haalt een reeks citaten van wijlen ontwerpster Vivienne Westwood aan om haar punt te versterken.

Westwood was punk. Een rebel. Iemand die op een speelse manier de spot dreef met de mode-industrie. Westwood zag mode niet alleen als iets om geld mee te verdienen. Ze zag mode als iets veel machtiger dan dat: een tool om tot de verbeelding te spreken en maatschappelijke verandering teweeg te brengen.

De meeste aanwezigen in Ruigoord weten wie de winnaar van de grote Nederlandse modeprijs is. Toch hing er voor de officiële aankondiging een zekere spanning in de lucht, maar zodra Westerhof de naam van Duran Lantink noemt klinkt hard applaus en luid gejuich. De Nederlandse modeontwerper werkt met restmaterialen en maakt luxe, duurzame mode. Recent werd hij benoemd tot creatief directeur bij Jean Paul Gaultier.

De vorige winnaar geeft de wisseltrofee - een ketting - altijd door aan de volgende winnaar. Zo geeft ontwerper Camiel Fortgens de ketting op het podium aan Lantink. Over Lantink zegt hij: “Ik vind het heel leuk dat ik de prijs aan hem kan doorgeven. Ik vind zijn werk indrukwekkend, wat hij doet, en ik heb altijd vol verwondering naar hem gekeken.”

Camiel Fortgens, de vorige ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium, op het podium met Angélique Westerhof Credits: FashionUnited

Het podium aan mensen buiten de mainstream

Lantink staat bekend om zijn meerdere samenwerkingen met mensen buiten de mainstream. Lantink is “een uitgesproken pleitbezorger van inclusiviteit,” onderstreept Westerhof. “Hij zet zich al jaren in voor vrijheid van expressie, voor diverse lichamen en identiteiten — en dat doet hij niet half. Hij heeft daar écht werk van gemaakt.”

Meerdere artiesten krijgen tijdens de feestelijke viering van het Cultuurfonds Mode Stipendium het podium. Deze artiesten staan overigens langer op het podium dan Lantink zelf. Danser Bruin Parry, bekend als multi getalenteerde kunstenaar met downsyndroom, trapt het feest af. Zangeres Mira Thompson zong vervolgens haar eigen versie van het nummer ‘Heroes’ van David Bowie, begeleid door Djuwa Mroivili op de piano.

Bruin Parry Credits: RVDA

Tijdens de vertoning van de film ‘Sistaaz of the Castle’ is het voor het eerst muisstil in de kerk. Dit komt doordat de moderator van de avond, Aukje Dekker, van tevoren stellig benadrukte dat het respectvol zou zijn om stil te zijn tijdens deze film. Dus het publiek is twintig minuten stil en kijkt naar de levens van SistaazHood, een groep transgender sekswerkers in Kaapstad, Zuid-Afrika, die mode gebruiken om te dromen over een beter leven. De meeste vrouwen zijn dakloos en wonen onder een brug in de buurt van Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad (Zuid-Afrika). De film, oorspronkelijk uitgebracht in 2019, maakt deel uit van een lopende samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse groep, Lantink en kunstenaar Jan Hoek.

Een sterrol in Parijs

Dat Lantink de prijs wint, was in november 2024 al besloten. Het geld gebruikte hij om zijn collectie 'Duranimal' te tonen tijdens Paris Fashion Week, een cruciale stap in zijn internationale doorbraak. Douwe de Boer en Diek Pothoven van modemerk Martan delen over Lantink: “Hij heeft het beste - zijn geldprijs - al ingezet om deze vliegende start op het internationale toneel te maken.”

Lantink mag niets zeggen over zijn recent aangekondigde creatief directeurschap bij Jean Paul Gaultier. De gasten zijn desalniettemin trots op zijn nieuwe rol. Onder hen Oscar Raaijmakers, voormalig docent van Lantink aan de Rietveld Academie en daarna tijdens zijn vervolgopleiding aan het Sandberg Institute. Raaijmakers vertelt: “Er was op de academie altijd al bekend dat er iets heel origineels en authentieks zat in zijn manier van werken. Wat hij in de afgelopen tien jaar heeft bereikt is heel indrukwekkend, vooral ook door de nieuwe rol die hij in Parijs heeft gekregen. Dat is zeer indrukwekkend."

Een eigen koers in het modesysteem

Naast zijn maatschappelijke engagement zet Lantink zich ook sterk in voor duurzaamheid. Zijn werkwijze, waarbij hij gebruikmaakt van deadstock en gerecyclede materialen om luxueuze ontwerpen te creëren, werd door velen op de feestelijke uitreiking geprezen. Onder hen ook Ronald van der Kemp, pionier op dit vlak en oud winnaar van het stipendium. Met zijn label RVDK weet Van der Kemp al meer dan elf jaar tweedehandsmode naar het niveau van haute couture te tillen. Zijn aanpak verenigt circulaire principes met sociale verantwoordelijkheid - een pad dat moeilijk vol te houden is in een industrie die draait op snelheid en winst. “Ik vind het geweldig dat een rebel zoals Duran heeft gewonnen,” zegt Van der Kemp. “Hij is origineel en ik hoop dat hij zijn rebelse karakter weet te behouden binnen het grote modesysteem waarvan hij nu deel uitmaakt. En dat hij het systeem misschien zelfs een beetje weet te kantelen.” Van der Kemp vervolgt: “Veel mensen veranderen zodra succes lonkt. Vasthouden aan je principes en er een levensvatbaar model van maken is bijzonder lastig. Mij is het na elf jaar gelukt — maar het vraagt om vasthoudendheid en een sterke eigen koers.”

Te midden van de luide muziek van DJ Slimfit deelt Danie Bles, oprichter van Amsterdam Fashion Week, haar bewondering: “Ik vind het terecht. Hij is een genie. Wat ik het mooiste vind, is hoe dicht hij bij zichzelf blijft. Zijn scherpe gevoel voor humor, zijn tomeloze toewijding — hij weet altijd iets te maken dat geloofwaardig en eigen is. Dat is bijzonder knap.”

De lof voor Lantink klinkt unaniem. En terecht. Deze uitreiking markeert meer dan zijn persoonlijke mijlpaal: het is een collectieve erkenning van een nieuwe koers in de mode. Eén waarin duurzaamheid, inclusiviteit en verbeelding geen bijzaak zijn, maar het uitgangspunt. In zijn dankwoord noemt hij twee dierbaren: zijn moeder en zijn oma. En, met een korte lach, voegt hij eraan toe: “Oh ja, en het Cultuurfonds.”

Duran Lantink Credits: RVDA
Lees ook:
Camiel Fortgens
Duran Lantink
Dutch Fashion Foundation
Iris Ruisch
Mode Stipendium
Ronald van der Kemp