• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • ‘Boekhoorn wil deel Hema-winkels verkopen aan franchisers’

‘Boekhoorn wil deel Hema-winkels verkopen aan franchisers’

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Marcel Boekhoorn wil een deel van de Hema-filialen verkopen en de bakkerij afstoten, dit meldt het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen. Het doel van de verkoop is volgens de ingewijden geld ophalen voor de buitenlandse expansie. Hema heeft nog niet op de berichtgeving gereageerd.

De verkoop van de eigen Hema-winkels zou volgens de FD-bronnen in januari 2019 gepland zijn, nadat de overname formeel is afgerond. De financiële krant noemt de verkoop van de Hema-winkels opvallend omdat Hema onder de oude eigenaren een scherp conflict had met de franchisenemers. De vorige eigenaar, het Britse Lion Capital, zag de zelfstandige ondernemers als struikelblok in het verkoopproces.

De verkoop van een gemiddelde winkel kan volgens het FD tussen 1 miljoen euro en 1,5 miljoen euro opleveren. Volgens de bronnen van de krant gaan hoogstwaarschijnlijk de winkels in de kleinere plaatsen in de verkoop en niet de meest winstgevende winkels in de grote steden.

Naast de verkoop van de Hema-filialen meldt de krant dat Boekhoorn ook de bakkerij wil afstoten. De bakkerij is op zeven locaties in Nederland gevestigd. Er zouden zo’n 350 werknemers werkzaam zijn.

Van de 545 Hema-winkels in Nederland zijn er 250 winkels in handen van zelfstandige ondernemers. Zij lieten in oktober middels een persbericht weten enthousiast te zijn over de overname. Met de overname van Nijmegenaar Boekhoorn kwam een einde aan de geschillen met de vorige eigenaar. “De geschilpunten uit het verleden zijn zeer constructief besproken en opgelost. De rechtszaken en opzeggingen zijn van tafel. Over de e-commerce kosten zijn nieuwe afspraken gemaakt”, aldus de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB), waarin de franchisenemers zijn verenigd, destijds in een persbericht.

De eventuele verkoop is een van de resultaten die de overname van de keten door Ramphastos Investments, het bedrijf van Boekhoorn, met zich meebrengt. Eerder deze maand meldde het FD dat Boekhoorn vier van de acht huidige directieleden heeft laten gaan. De reden van het vertrek is volgens de woordvoerder van Hema het slagvaardiger maken van de winkelketen. Het bedrijf moet hierdoor sneller en op een eenvoudigere manier haar groeistrategie ontwikkelen en uitvoeren.

franchisenemers
HEMA
Lion Capital
Marcel Boekhoorn
Ramphastos Investments
Vereniging Aangesloten Bedrijven