• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Koopzondag: in bijna 70 procent van de gemeenten elke zondag mogelijk

Koopzondag: in bijna 70 procent van de gemeenten elke zondag mogelijk

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De koopzondag rukt verder op. In bijna 70 procent van alle gemeenten, 68 procent om exact te zijn, mogen winkels elke zondag open, zo blijkt uit een onderzoek van Detailhandel Nederland. Twee jaar geleden lag dit aandeel nog 13 procent lager, aldus de brancheorganisatie.

Afgelopen week werd in de gemeente Zwolle nog besloten om de koopzondag mogelijk te maken elke week. Volgens Detailhandel Nederland willen nog dertig andere gemeenten de zondagsopenstelling verruimen. “Een hele mooie ontwikkeling. Consumenten kunnen straks op momenten die hen het beste uitkomen hun boodschappen of aankopen doen. Uiteraard zouden we in de overige gemeenten ook graag een bredere winkelopeningstijden-regeling zien,” aldus Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland in het persbericht.

Beweeg over de grafiek om meer te weten te komen.

In gemeenten waar het nog niet mogelijk open is om élke zondag de winkeldeuren te openen, is het vaak wel mogelijk om onder strikte regels op een zondag open te gaan. De winkels mogen niet op elke zondag open, maar bijvoorbeeld wel eens per maand. Ook gelden er verschillende regels voor de winkels in het centrum of op woonboulevards, de laatst genoemden mogen vaak wel open in deze gemeenten. Waar zondagsopeningen nog een hekel punt zijn in sommige gemeenten, zijn feestdagen in de helft van de gemeenten geen probleem. Daar mogen alle winkels op elke feest dagen open. In andere gemeenten... In andere gemeenten mogen supermarkten vaak wel open zijn. In één op de elf gemeenten mogen winkels zelfs het hele jaar open; 7 dagen per week, op feestdagen en tijdens de avonden van goede vrijdag en 24 december.

“Detailhandel Nederland is blij dat winkeliers zelf mogen bepalen wanneer zij hun winkels openen, steeds gewoner wordt,” aldus het persbericht. Toch wil de brancheorganisatie meer aandacht vragen voor de openingstijden op feestdagen, de zondagochtend en de typen winkels die de deuren mogen openen. “Daar ligt nog een uitdaging,” aldus Detailhandel Nederland in het bericht.

Koopzondag rukt op: mogelijk in 70 procent van de gemeenten

De winkeltijden zorgen nog steeds voor onenigheid in verschillende gemeenten. Afgelopen december kregen de winkels Only for Men en Shoeby nog een proces-verbaal omdat het in de gemeente Geldermalsen verboden is om op zondag de winkeldeuren te openen. De winkels waren geopend op de (zon)dag voor kerst. Ook was voor 4 mei een hoop te doen over de koopavond in Rotterdam, die samenviel met dodenherdenking. Winkels in de stad wilden hun zaken open houden, en de in 2013 ingevoerde verordening stond hen dat toe. Omdat het nog niet was voorgekomen dat dodenherdenking samen met de koopavond in de stad viel, was dit nog nooit aan het licht gekomen. Uiteindelijk werd verordening door de gemeente aangepast waardoor het voor winkeliers niet toegestaan was de deuren na 19.00 uur open te houden.

Beeld: Fashionunited

Detailhandel Nederland
Koopzondag
MULTIMEDIA
Openingstijden
winkelopeningstijden
winkeltijden
zondagsopenstelling