52 procent meer faillissementen verwacht in 2023
bezig met laden...
Het aantal faillissementen in Nederland stijgt dit jaar naar verwachting met 52 procent en in 2024 met 39 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat schrijft kredietverzekeraar Atradius in haar faillissementsvooruitzichten voor 2023 en 2024.
Een deel van de bedrijven komt in de problemen nu de coronasteun is stopgezet. Ook spelen de stijging van de energieprijzen, de hoge rente en de economische terugval sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een rol. Atradius verwacht dat het aantal faillissementen wereldwijd dit jaar met 34 procent zal stijgen.
In Nederland werd er in 2020 en 2021 een flinke afname in het aantal faillissementen waargenomen. Maar, met de geleidelijke stopzetting van de overheidssteun die tijdens de coronacrisis was verstrekt, is er in het vierde kwartaal van 2022 een aanzienlijke toename van bedrijfssluitingen opgetreden. Het totale stijgingspercentage gedurende het gehele jaar 2022 bedroeg uiteindelijk 14 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Volgens Atradius wordt er dus voor 2023 zelfs een nog grotere toename van 52 procent verwacht.
“De verwachte stijging van het aantal faillissementen is weliswaar substantieel, maar moet wel in perspectief worden geplaatst. Het aantal faillissementen komt immers van een historisch laag niveau”, zegt Atradius-econoom Theo Smid.
In Nederland ging er dit jaar een groot aantal bedrijven failliet. In september en augustus waren dat Kids Love Sneakers, Hengst Footwear, Doek B.V. en Posteritas Holding B.V. (Grote Nederlandse franchisenemer van Vero Moda en Vila), Satisfashion, Klein Kleding Sliedrecht B.V.,Grosso Moda Nederland B.V. en DMK Design B.V. (de eigenaar van damesmodemerk Slippely en ondermodemerk Cavello).