• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • De baan van… een archiefmanager bij een bekend modehuis

De baan van… een archiefmanager bij een bekend modehuis

Door Aéris Fontaine

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Archives. Credits: Ula Kuźma / Unsplash

Parijs - De modearchieven zijn vaak een weinig bekende afdeling die door studenten over het hoofd wordt gezien ten gunste van creatievere sectoren, maar ze worden tot leven gebracht door gepassioneerde professionals. Als documentalisten of archivarissen dragen ze bij aan de reputatie van luxe modehuizen en werken ze samen met culturele instellingen en creatieve afdelingen.

Om deze baan achter de schermen beter te begrijpen, sprak FashionUnited met een expert in het vak. Met bedekt gezicht onthult 'M.', verantwoordelijk voor de archieven bij een groot modehuis in Parijs, hoe haar dagelijks leven eruitziet.

Wat zijn je belangrijkste taken als archiefbeheerder?

We hebben twee hoofdtaken in het archief. De eerste is het inventariseren van de collecties. We hebben alle stukken bewaard vanaf het begin van het bedrijf tot nu. We hebben geen aankoopbeleid, maar we hebben meer dan tienduizend werken die gecatalogiseerd moeten worden. Om dit te doen, moeten we een klein inventarislabel maken met belangrijke informatie en het inventarisnummer, dat gekoppeld is aan een digitale database waarin we alle belangrijke informatie invoeren, zodat we de stukken gemakkelijk kunnen vinden als we ze nodig hebben. De database fungeert ook als een inventaris van armaturen, zodat we weten wat we in huis hebben. Het kan ook nuttig zijn vanuit het oogpunt van een aankoopbeleid, omdat we een paar gaten in onze inventaris hebben.

Helaas kunnen we vanwege ruimtegebrek, zoals vaak het geval is bij veel modehuizen, niet alles archiveren. We zullen vooral de haute couture in de kijker zetten, omdat dit unieke stukken zijn, kunstwerken die het huis weerspiegelen, maar we archiveren ook de andere prêt-à-porterlijnen.

We verpakken ook een beetje. We zijn geen getrainde erfgoedconservatoren. Daarom doen we een beroep op externe dienstverleners die gespecialiseerd zijn in preventieve conservering en eventueel restauratie als dat nodig is. We hebben echter wel een basis voor het verpakken, wat betekent dat we geschikte materialen gaan kopen, museummaterialen zoals vloeipapier, neutrale kartonnen dozen die na verloop van tijd niet bederven en ervoor zorgen dat de items goed bewaard blijven, hoezen om de kleding af te dekken en gevoerde hangers.

We hebben dus deze basis die ons in staat stelt om de conservering van het kledingstuk te garanderen, omdat we ervoor moeten zorgen dat de inventaris niet verschuift of verslechtert in de loop van de tijd. Als we een kledingstuk op een bepaald moment hebben gefotografeerd, is het ideaal dat het zo min mogelijk is veranderd als we het een paar maanden of jaren later uit het archief halen.

Het tweede aspect betreft het beheer van bruiklenen, die net zo nuttig zijn binnen als buiten het huis. Interne leningen zijn voornamelijk leningen voor ateliers. Ontwerpers komen naar ons toe zodra ze een nieuwe collectie voorbereiden en op zoek zijn naar inspiratie. Sommige ontwerpers hebben heel specifieke wensen en vragen om een heel specifiek stuk. Maar dit kan ook in de vorm van thematische zoekopdrachten.

We hebben ook uitleningen met de pers, die gelden voor recentere stukken, omdat we geen oude, historische stukken op shoot sturen uit angst ze te beschadigen.

We nemen ook deel aan tentoonstellingen, hoewel we er op dit moment zelf geen voorbereiden. We doen niet veel retrospectieven; over het algemeen lenen we maximaal één tot drie looks uit aan musea en culturele instellingen voor tentoonstellingen. Gemiddeld nemen we deel aan vijf of zes tentoonstellingen per jaar over de hele wereld. Net als bij interne bruiklenen kan dit een heel specifiek verzoek van de tentoonstellingscurator zijn, of een vager idee over het thema van de tentoonstelling, in welk geval we bepaalde stukken selecteren om te laten zien. Dit zijn vaak grootschalige tentoonstellingen en daarom zijn de tentoongestelde stukken vaak haute couture of heel visueel opvallend.

Het derde aspect, dat op ons niveau nog in ontwikkeling is, is een communicatiestrategie, waar we mee te maken krijgen wanneer we met de pers en culturele instellingen werken. Maar we willen de archieven zowel intern als extern tot leven brengen. Onze archieven zijn gesloten voor het publiek en op dit moment willen we ze niet openstellen. We willen echter wel een intern storytelling-programma ontwikkelen en nieuwkomers in het bedrijf verwelkomen om de archieven te presenteren aan iedereen die geïnteresseerd is. Tegelijkertijd willen we graag deelnemen aan meer tentoonstellingen en publicatieprojecten met onderzoekers op het gebied van modegeschiedenis.

Hoe ziet jullie typische dag eruit?

Als we 's ochtends aankomen, beginnen we met een vrij snel overzicht van actuele zaken, erfgoed, mode en cultuur. Daarna komen de opdrachten. Het is belangrijk om te onthouden dat opdrachten van lange duur zijn. De dag kan worden onderbroken door dringende verzoeken voor interne uitleningen aan de studio's of de persafdeling, maar die zijn vrij zeldzaam.

We gaan een inventaris maken, wat vrij eenvoudig is in het modehuis omdat alles gerangschikt en gesorteerd is op chronologie en, binnen de chronologie, op collectie. We kiezen dus een categorie en doen de inventaris, met andere woorden we nemen het stuk, proberen het te definiëren, fotograferen het, voeren alle informatie in de digitale database in en gaan verder met het volgende. We hebben ook een fotostudio, dus we wisselen de rollen af: als de ene persoon de inventarisatie doet, maakt de andere foto's van de items.

Vervolgens verpakken we de onderdelen met behulp van onze voorraad. Vaak verpakken we onderdelen die op een bepaalde manier waren opgeslagen opnieuw en leggen we ze op een andere plek om ze beter te kunnen bewaren. Maar we zijn nooit ver weg van onze e-mails en telefoons in geval van nood, vooral wanneer we een collectie voorbereiden.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Toegang hebben tot een klein museum. Ik heb het geluk in een modehuis te werken waar ik uitzonderlijke stukken van dichtbij kan zien, en dat is echt een kans voor mij. Dat is het deel dat ik het leukst vind: elke dag verbaasd zijn en vakmanschap, knowhow en uitzonderlijke stukken ontdekken. Ik hou ook van het idee om een heel verhaal te creëren rond het erfgoed van een huis. Ik vind het leuk om andere mensen van het label te ontmoeten en met ze te praten, ze rond te leiden in de archieven en ze te vertellen over onze geschiedenis. Door mijn baan heb ik de mogelijkheid om te helpen de archieven tot leven te brengen, want het is makkelijk om te eindigen met dode voorraad, terwijl erfgoed en archieven voor zichzelf kunnen spreken.

Wat zijn de ideale kwalificaties voor deze baan?

Wat betreft studies is het vrij ingewikkeld omdat we in Frankrijk niet echt culturele studies hebben ontwikkeld, of in ieder geval modestudies, laat staan erfgoedstudies. Maar er zijn een paar heel goede cursussen aan La Parsons, het IFM, de Sorbonne en de École du Louvre. Je moet iets gestudeerd hebben dat te maken heeft met de culturele wereld, en idealiter de culturele wereld van de mode, maar er is geen standaardcursus, tenminste niet hier.

Ik interviewde mensen voor stages en had een breed scala aan profielen, met mensen met een creatieve achtergrond en anderen met een meer literaire achtergrond. Wat echter opviel bij alle kandidaten die we selecteerden en interviewden, was een grote passie voor modegeschiedenis en archieven.

En welke kwaliteiten zijn daarvoor nodig?

Ik denk dat je heel nieuwsgierig moet zijn en meer te weten wilt komen, maar ook een goede kennis moet hebben van het bedrijf waar je solliciteert en van modegeschiedenis in het algemeen. Je moet regelmatig naar modetentoonstellingen gaan en op de hoogte blijven van wat er speelt.

Binnen het bedrijf doen we niet veel redactioneel werk. Daarom is het niet nodig om goed te kunnen schrijven. Aan de andere kant zitten we heel vaak in onze reserves en archieven. We verwachten dat mensen nauwgezet, delicaat en geduldig zijn, want we kunnen het ons niet veroorloven om de stukken in een haast te behandelen en ze te verpesten.

Het is een baan voor de lange termijn en we hebben opdrachten die veel tijd in beslag nemen. Het fotograferen van hele collecties kost bijvoorbeeld tijd en je moet de tijd nemen om het goed te doen. Het is ook een baan die een zeker gevoel voor organisatie vereist, want het is een groot museum dat we moeten beheren en dat vereist zeer nauwgezet werk. De tentoongestelde stukken moeten netjes zijn, gemakkelijk te vinden en goed bewaard.

Tijdens de sollicitatiegesprekken was ik op zoek naar mensen die rustig en geduldig waren, want in tegenstelling tot veel banen in de modewereld, waar je werkt in spanning en op hoge snelheid, zijn wij een beetje verwijderd van die levendigheid.

Welk advies zou je geven aan iemand die dit beroep wil kiezen?

Ik zou zeggen: ga erop uit en ontmoet de professionals. Het is een klein bedrijf en daarom zijn de mensen erg vriendelijk en erg gepassioneerd over wat ze doen. Ze beantwoorden graag vragen en vertellen wat meer over wat ze doen.

In Parijs hebben we het geluk dat we gemakkelijk toegang hebben tot archieven in plaatsen zoals het Yves Saint Laurent Museum, de Dior Gallery en instellingen die open zijn voor het publiek zoals het Palais Galliera en het Musée des Arts Décoratifs. Je moet dus nieuwsgierig zijn en niet aarzelen om ze te ontmoeten.

De identiteit van onze geïnterviewde is geverifieerd.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited FR. Vertaling en bewerking naar het Nederland door Caitlyn Terra.

Lees ook:
De baan van
Workinfashion