• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Sisteract: 6x zusterliefde in de mode

Sisteract: 6x zusterliefde in de mode

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen |ACHTERGROND

Niks gaat boven de band die zussen hebben. Waar geruzied kan worden over ‘geleende’ kledingstukken, zullen de meeste zussen ook nooit zonder elkaar kunnen. Het is één ding om veel van je zus(sen) te houden, maar een ander ook samen een bedrijf te starten. In het kader van themamaand ‘workinfashion’ zet FashionUnited zes ‘sisteracts’ op een rijtje.

Spijkers en Spijkers

Wie beter om dit artikel mee te beginnen dan de Nederlandse glorie van de tweelingzussen Riet en Truus Spijkers. “Wij zijn één ontwerper,” aldus de zussen tegen de krant Tubantia in 2017. Ze kunnen het zich niet eens voorstellen om een ‘éénling’ te zijn, aldus het duo tegen de Volkskrant. De zussen zijn een bekende in de Nederlandse modewereld evenals hun kenmerkende kleurrijke ontwerpen met een grafische touch.Voor hun stijl ontvingen Truus en Riet onder andere het Cultuurfonds Mode Stipendium, de Robijn Fashion Award en sleepten de in Hyères ook een prijs in de wacht. De zussen opende dit jaar hun eerste eigen winkel in Arnhem en zijn hard bezig om ook in China het merk onder de aandacht van de consument te krijgen.

Felder Felder

Daniela en Annette Felder mogen dan wel vanuit Londen werken, maar de tweelingzussen komen oorspronkelijk uit Duitsland. De zussen studeerden aan Central Saint Martins, een gerenommeerde ontwerpschool in Londen. De tweeling vindt het niet altijd makkelijk om samen te werken aangezien ze zo close zijn, aldus het duo tegen Hello Magazine in 2012, maar heeft al vroeg geleerd om rationele beslissingen te maken en niet altijd hun band mee te laten spelen. Het voordeel van samenwerken als zussen: de mogelijkheid om volledig eerlijk te zijn en elkaar blind te vertrouwen. “We houden elkaar ook in balans. Als de een iets meisjesachtig maakt, dan zal de ander het wat stoerder maken,” aldus het duo tegen het magazine. Het damesmerk Felder Felder staat bekend om elegantie met een rauw randje. Voor deze stijl hebben ze dan ook een New Faces Award, Best German Label abroad binnengesleept naast een British Fashion Award nominatie. Fans van het merk zijn onder andere Gwyneth Paltrow, Rihanna en Florence Welch.

Les Soeurs

Wat is een betere naam voor een modelabel van zussen dan het letterlijke woord? Clio, Kay en Julie Hendrickx zijn de personen achter Belgisch mode- en accessoires merk Les Soeurs. Kay is het creatieve brein en belandde al snel achter de naaimachine, Jules volgde een opleiding voor juweelontwerp en Clio is in charge van marketing en communicatie. De Gladys-armband, een gladiator armband, betekende hun doorbraak. “Dat is echt plezant eigenlijk, met uw zussen samenwerken,” aldus de Belgische zussen tegen De Kleine Ring.be. “Wij kennen elkaar door en door en gaan veel sneller over tot de orde van de dag. We hebben ook geen schrik om elkaar tegen de schenen te schoppen want we kunnen het wel hebben en zien elkaar erna nog even graag.”

Rodarte

Rodarte is een veelgenoemde naam op de rode loper. Het merk van zussen Kate en Laura Mulleavy is geliefd in Hollywood voor de elegante van de ontwerpen. Kate beschrijft hun band nog als ‘een persoon opgesplitst in twee’ tegen Vogue US in 2016. Tegen The Cut vertelt Laura begin dit jaar dat ze alles delen, behalve kleding. “Alleen misschien als het een heel extravagant Rodarte ontwerp is dat we allebei niet veel zullen dragen, dan kunnen we het delen.” De zussen winnen onder andere de Womenswear Designer of the Year Award van het CFDA en zijn genomineerd geweest voor een Andam-Award en Design of the Year. De zussen ontwerpen regelmatig voor verschillende balletten, waaronder Het Nationale Ballet.

Atelier Feryn

Nog een zuster drie eenheid in de mode: Atelier Feryn

Yanne, Mira en Liza Feryn maakten eerst kostuums voor musicalproducties, maar zijn nu gefocust op lederbewerking zoals tassen, portemonnees en zogeheten ‘wegloopbandjes’ voor kinderen met daarop de gegevens van het kind. “Toen bleek dat de zusjes elkaar aanvulden waar de ene tekort schoot en elkaar vooruit trokken, waar de andere wat achter bleef, verwonderde het niemand dat ze de handen in elkaar sloegen om samen veel te bereiken,” aldus de beschrijving over de Belgische zussen Feryn op de website van het merk.

Mary-Kate en Ashley Olsen

Mary-Kate en Ashley Olsen kennen velen van hun rol als van Michelle in Full House. Daarna speelden ze de hoofdrol in verschillende films en groeiden zij uit tot stijliconen wegens hun excentrieke modestijl. Op hun zesde werkten ze al samen met modebedrijf Dualstar en op hun twaalfde ontwierpen ze een collectie voor Walmart. Inmiddels zijn de twee de trotse eigenaar van luxe merk The Row, vernoemd naar Savile Row in Londen waar veel tailleurs en high-end merken te vinden zijn. Voor de Row hebben de zussen twee keer een Womenswear Designer of the Year Award ontvangen van het CFDA en ook een keer een Accessories Designer of the Year. Ook hebben de tweelingzussen een merk in een lager segment dan The Row, Elizabeth & James, vernoemd naar hun kleinere zus en broer.

In de maand augustus focust FashionUnited op het thema werken in de mode. Voor alle Work in fashion reads, klik hier.

Beeld: Mary-Kate en Ashley Olsen, via The Row

Ashley Olsen
Atelier Feryn
Façon Jacmin
Felder Felder
kate mulleavy
laura mulleavy
Les Soeurs
Mary-Kate Olsen
riet spijkers
Rodarte
Spijkers en Spijkers
The Row
truus spijkers
Workinfashion