La Collerette: “Het kraagje moet een basic als de little black dress worden”

De grens tussen kleding en sieraden vervagen, dat is wat La Collerette doet. Het bedrijf uit Den Bosch verkoopt high-end losse kragen, basic en speciale edities. Denk aan een victoriaanse kraag, een ruffle kraag of de klassieke overhemdkraag. FashionUnited blaast nieuw leven in de serie ‘Mijn Niche’ uit 2011 en 2012. Mede-oprichter van La Collerette, Noëlle van Balen, bijt het spits af.

Wat is het verhaal achter La Collerette?

”La Collerette doen we met zijn drieën. Tineke, Marieke en ik. Marieke en ik zeiden als jaren ‘we moeten voor ons zelf beginnen, maar wat gaan we dan doen?’ Tineke en Marieke zijn van het design en ik ben echt van de marketing. ‘We moeten echt iets gaan starten met zijn drieën.’ Marieke en ik dragen al jaren losse kraagjes. Geen extra laag en rare bobbels onder je kleding, maar wel een net kraagje. We zitten hier in Brabant en dat is toch altijd wat gekleder [en een kraagje maakt een outfit meteen netter, red.] Destijds kochten we de kragen altijd in Londen, want in Nederland had je een dergelijk merk niet. Nu was het aanbod van kragen in het buitenland nog steeds niet erg groot, dus dachten we: dat gaan we doen.”

Het nadeel aan deze niche is dat je een seizoen hebt waar niet echt geld binnenkomt. Najaar, winter en voorjaar, daar richten we ons op.

Noëlle van Balen, mede-oprichter La Collerette

“We gaan voor 100 procent draaggemak. We hebben verstelbare bandjes zodat de kraag niet verschuift en verschillende boordmaten. Andere merken hebben vaak one size. Wij hebben geleerd dat bij een langer iemand, de bredere schouders een grotere boordmaat nodig is. Daarom ‘groeit’ ons lijfje mee met de maat, met een centimeter per maat. We wilden sowieso de kragen langer hebben dan degene die we zelf kochten, zodat ze ook met een lage v-hals gecombineerd kunnen worden.”

“We willen een kraagjes alfabet hebben. Feestelijk, zakelijk, comfy maar ook klassiek; we willen een mooie range inzetten. La Collerette valt tussen kleding en accessoires in, je kunt het eigenlijk vergelijken met ondergoed. Met een kraagje kun je net als mooie lingerie alle kanten mee op. We zijn aan het bouwen naar dat La Collerette een basic is. We zeggen dat elke garderobe een kraagje kan gebruiken, zoals een little black dress of goede jeans. Het moet een goede basic musthave worden.”

Wat is moeilijk aan deze niche?

Het is moeilijk omdat we überhaupt in een niche zitten en we echt op die hals en dat kraagje blijven. Je wil als bedrijf blijven vernieuwen en dat doen we met ontwerpen en samenwerkingen. Het vernieuwen blijft een uitdaging, maar voor ons was het geweldig dat vorig jaar De Bijenkorf erkende dat het product vernieuwend is, ook al is het concept al langer bekend. Vroeger heette het een ‘bedriegertje’, zo noemen oudere klanten van ons dat.”

“Het is ook lastig omdat het een product is voor najaar, winter en voorjaar. Daar richten we ons echt op. Dat is het nadeel van deze niche, je hebt een seizoen waar niet echt geld binnenkomt. Maar we proberen het positieve ervan in te zien: we gaan in de zomerperiode aan de slag met leveranciers, spotten we trends en maken nieuwe ontwerpen. We maken, omdat we het ook zonde vinden als stof wordt weggegooid, ook sjaaltjes voor in de zomer. Zo geef je dat seizoen ook een draai.”

La Collerette is meer een sieraad of accessoire waar je een outfit mee af kunt stijlen. Iemand die dat begrijpt, is voor ons een droomklant.

Noëlle van Balen, mede-oprichter La Collerette

Wat staat er op het programma voor La Collerette

”We werken nu weer aan nieuwe producten en lijnen, maar we willen de concurrentie ook niet wakker maken, dus daar zijn we nog voorzichtig mee. Daarnaast willen we nu naar meer verkooppunten, graag naar maximaal 50 in Nederland. We zijn begonnen als webshop en hebben nu voor ons gevoel het perfecte product en de productie goed op de rit, dus kunnen we nu verder naar de retailers. We willen graag samenwerken met mooie en kleinere retailers zodat we bijvoorbeeld ook een special item kunnen maken [het bedrijf maakt bijvoorbeeld ook special editions voor samenwerkingen] en La Collerette ook bijzonder is voor het bedrijf. Dat ze door het hebben van La Collerette beter kunnen concurreren met de andere winkels in de straat. Bij ons gelden geen verplichte afname-aantallen, we willen vooral dat de winkels het leuk vinden om ons in het aanbod te hebben en hierdoor kan dat makkelijker.”

Wie is een droomklant?

“Mijn gevoel zegt dat het iemand is die met één of twee basis kraagjes vier of vijf verschillende looks kan neerzetten. We produceren niet voor niets eco-friendly en sustainable en het mooie is dan ook dat je met één kraagje vier verschillende looks kan neerzetten. Je hoeft geen totaal nieuw item te kopen om een outfit bijzonder te maken, daarom geldt La Collerette meer als een sieraad of accessoire, je kunt er een outfit mee afstijlen. Iemand die dat begrijpt, is voor ons een droomklant.”

Als je geen liefde ervoor hebt, dan wordt storytelling moeilijk.

Noëlle van Balen, mede-oprichter La Collerette

Welke tips heb je voor mode-ondernemers met een niche merk, of die deze willen starten?

“Allereerst het is moeilijk te zeggen of je geld ermee gaat verdienen of niet, je moet het doen vanuit een passie. Dat is onze redding geweest. Daarnaast, ook al staan er andere mensen op met eenzelfde product, of gaan deze eerder live, ga nooit live in een niche als je niet achter je product, kwaliteit of innovatie staat. Dat heeft ons denk ik heel ver gebracht, het perfecte product. Want als je zelf niet achter je product staat, als je geen liefde ervoor hebt, dan wordt je storytelling moeilijk.”

Beeld: La Collerette

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN