• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mode elite brengt ode aan wijlen Karl Lagerfeld

Mode elite brengt ode aan wijlen Karl Lagerfeld

Door AFP

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Grote namen uit de modeindustrie en beroemde fans kwamen bijeen voor de herdenking van wijlen Karl Lagerfeld. De Amerikaanse zanger Pharrell Williams, actrices Helen Mirren en Tilda Swinton, beeldend kunstenaar Jeff Koons, ontwerpers Valentino en Stella McCartney en modellen Claudia Schiffer, Gigi Hadid, Carla Bruni en Monica Bellucci waren aanwezig in het Grand Palais, de plek waar Lagerfeld zijn spectaculairste Chanel shows organiseerde. Een hele opkomst voor de man die verklaarde dat hij ‘liever zou sterven’ dan aftreden.

Het eerbetoon, getiteld ‘Karl For Ever’ ademde de kenmerken van de big budget producties van Lagerfeld, met aanwezige sterren, adembenemende decorstukken en een overvloed aan stijl.

Anna Wintour trapte de herdenking af voor het toeziend oog van een van de machtigste mannen in de mode, LVMH eigenaar Bernard Arnault. Hij gaf Lagerfeld een ‘baan voor het leven’ bij het Italiaanse modehuis Fendi. Alain Wertheimer, die samen met zijn broer Gerard eigenaar is van Chanel, had eveneens een vergelijkbaar "tot de dood ons scheidt" contract met de Duitse modeontwerper, en dat maakte hem tot een van de rijkste mannen van Frankrijk. Voor de gelegenheid gaf de teruggetrokken Wertheimer zijn eerste interview en prees Lagerfelds legendarische geleerdheid. Zittend voor de grote privé-bibliotheek van ‘Kaiser Karl’, zei hij: "Het is niet de moeite waard om te praten over de dingen die Karl Lagerfeld niet wist".

Chopin, tango en katten…

Verschillende vrienden van de ontwerper, inclusief de dame die voor zijn kat Choupette zorgde - naar verluidt nu de rijkste katachtige ter wereld - zijn gefilmd tegen dezelfde achtergrond terwijl zij herinneringen ophaalden. Hun getuigenis op het reusachtige videoscherm werd afgewisseld met levende lezingen, dans en muzikale prestaties van kunstenaars die Lagerfeld liefhad.

De Franse presidentsvrouw Brigitte Macron, wiens cultuur en stijl Lagerfeld adoreerde, bevond zich eveneens onder de genodigden, terwijl het model en actrice Cara Delevingne zijn favoriete schepsel speelde; een kat.

Swinton reciteerde een passage uit Virginia Woolf's "Orlando" en de Chinese pianist Lang Lang Lang speelde Chopin op een Steinway (piano) die Lagerfeld ontwierp.

De modemaker had een bijzonder zwak voor tango. De veelgeprezen Argentijnse groep Duitse Cornejo vloog van Buenos Aires naar Parijs om wat Lagerfeld zijn "Latijnse rap" noemde, op te voeren.

De Amerikaanse danser Lil Buck gaf The Dying Swan (expressieve ballet solo, de stervende zwaan, red.) een street twist - waarbij high en street culture werden gecombineerd, iets waar Lagerfeld ook in uitblonk - terwijl Pharrell Williams "Gust of Wind" zong met twee dansers op de achtergrond.

Zoals Lagerfeld zou hebben gewild, werd er meer gelachen dan gehuild. Mirren las enkele van zijn scherpe en grappige "Karlisms" (quotes, red.) voor, terwijl Paganini ten gehore werd gebracht door de Britse violiste Charlie Siem.

De Franse actrice Fanny Ardant droeg het gedicht "The Fan" van Stephane Mallarme voor, een knipoog naar het object dat Lagerfeld als dirigeerstok gebruikte en inzette om rook tijdens feestjes weg te wuiven.

Zoals de aristocratische dandy die opmerkelijk geliefd was, ooit zei: "I am very much down to earth, Just not this earth". (AFP)

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Esmee Blaazer

Foto's: Christophe Archambault / AFP

Chanel
karl for ever
Karl Lagerfeld
Menswearcatwalkseason
Paris Fashion Week Men