• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Verduurzaming in de mode-industrie: zeven inspanningen van mei 2023

Verduurzaming in de mode-industrie: zeven inspanningen van mei 2023

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Beeld: Wear
Maandelijks selecteert fashionUnited een aantal verduurzamingsinspanningen uit de mode-industrie uit binnen- en buitenland. Vandaag: zeven wetenswaardigheden uit mei.

Wear lanceert tweedehands kledinglijn

De Rotterdamse start-up Wear tovert tweedehands sneakers om in een nieuw paar schoenen. Het idee daarachter is de CO2-uitstoot te verminderen en de afvalberg te verkleinen. Die boodschap trekt Wear nu door in een pre-loved kledinglijn. De kledingcollectie draagt de naam 'Fuck New’ en bestaat uit 75 unieke T-shirts in diverse kleuren en maten. Sommige shirts bevatten nog logo’s van andere merken, schrijft Wear, want het gaat immers om tweedehands shirts. Consumenten kunnen een shirt aanschaffen voor 24,95 euro.

Oxious herstelt productiefouten zodat collecties alsnog weg naar consument vinden

In Nederland verdwijnt jaarlijks driehonderd kilo textiel op de afvalberg. Dat wil Oxious tegengaan en start daarom in de wijk Rotterdam Feyenoord de Oxious Talent Factory (OTF). Het internationale textielbedrijf wil recyclebaar textiel verwerken tot nieuwe producten en productiefouten herstellen, zodat afgekeurde collecties alsnog hun weg vinden naar de consument, zo staat in het persbericht.

Ellen MacArthur Foundation rolt volledige versie Circular Startup Index uit

Non-profitorganisatie Ellen MacArthur Foundation rolt de volledige versie van de Circular Startup Index uit, zo meldt de organisatie in een persbericht. De index moet het makkelijker maken voor bedrijven om startups gericht op de circulaire economie te ontdekken zodat vervolgens verdere innovatie en versnelling gestimuleerd kan worden. De index bevat vijfhonderd startups die uit diverse sectoren, industrieën en werelddelen komen.

Het Zweedse Asket opent winkel in Stockholm speciaal voor resale

De nieuwe winkel biedt onder andere kleding uit het in 2021 gelanceerde ‘Revival Program’ aan. Het ‘Revival’ programma vroeg klanten alle niet meer gebruikte Asket-items terug te sturen, ongeacht de staat. Sinds de lancering heeft Asket zo’n 2500 kledingstukken verzameld, die na schoongemaakt en gerepareerd te zijn opnieuw werden verkocht. Er worden tevens samples uit fotoshoots in de winkel beschikbaar gesteld, samen met geretourneerde kledingstukken die niet doorverkocht mochten worden in het standaard assortiment.

Europese steden doen fast fashion in de ban

Meer dan dertig bestuurders van wereldsteden kwamen bijeen op ChangeNow, een evenement gericht op oplossingen voor de planeet, om hun zorgen te uiten over de schadelijke gevolgen van fast fashion. Vertegenwoordigers van tien Europese steden tekenden de Slow Fashion Declaration. Deze gezamenlijke inspanning is erop gericht er bij de Europese Unie, de G7 en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op aan te dringen voorschriften vast te stellen die het speelveld tussen ondernemers van slow fashion en conglomeraten van fast fashion gelijktrekken.

Lululemon en Samsara Eco slaan handen ineen en recyclen nylon

Lululemon investeert voor de eerste keer in een recyclingbedrijf en Samsara Eco maakt zijn debuut binnen de kledingindustrie dankzij deze samenwerking. De twee bedrijven maken samen nieuw gerecycled nylon en polyester van kledingafval, waardoor er alternatieven met een lagere impact ontstaan voor belangrijke materialen in de kledingindustrie, aldus het persbericht van Samsara Eco.

Tricorp Workwear tekent samenwerking voor slimme labels om te voldoen aan DPP- en UPV-eisen

Techbedrijf Twintag en EE Labels, een leverancier van gespecialiseerde geweven labels en oplossingen voor productidentificatie, zijn een samenwerking aangegaan met Tricorp Workwear om hun kleding te voorzien van slimme geweven QR-codes, dat maaktd EE Labels destijds bekend via LinkedIn. Tricorp Workwear treedt in deze samenwerking op als pionierende klant.
Duurzaamheids inspanningen