• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • ABN Amro: Omnichannel-strategie cruciaal voor voortbestaan kleding retailers

ABN Amro: Omnichannel-strategie cruciaal voor voortbestaan kleding retailers

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Zonder de sterke omzetgroei uit online verkopen zou de kledingbranche niet 2 procent zijn gegroeid, maar 5 procent zijn gekrompen, aldus ABN Amro in een persbericht. Veel kleding ondernemers profiteren namelijk niet van de economische groei en de tweedeling in de kledingbranche wordt steeds groter.

ABN Amro voorspelt een nulgroei voor de kleding retail in 2019. Meer dan de helft van de kleding ondernemers zag de omzet vorig jaar namelijk al dalen. Bij ruim een kwart van de retailers bedroeg de daling meer dan 10 procent.

De zichtbaarheid, zowel in de winkelstraat als online, is doorslaggevend voor de omzetgroei van kleding retailers, aldus ABN Amro. Kledingwinkels op zichtbare en drukke locaties of die veel omzet via de website genereren, zagen de gezamenlijke omzet snel toenemen. Voor winkels op minder prominente locaties geldt het tegendeel, aldus het onderzoek.

Voor retailers die niet een eigen webshop kunnen runnen door de kosten adviseert ABN Amro zich aan te sluiten bij een bekend online platform. Ook helpt het om samen te werken met andere partijen of de website in te zetten als oriëntatiekanaal. “Hoewel het vanuit deze cijfers verleidelijk lijkt de focus te richten op het verhogen van de online verkopen, moet dit geen doel op zich worden. Het is namelijk niet eenvoudig om de online omzet te laten bijdragen aan de winst, onder meer door de hoge retourpercentages. Twee op de vijf pakketten worden teruggestuurd en hiermee gaan veel kosten gepaard”, aldus Sonny Duijn, Sector Econoom Retail van ABN AMRO, in het bericht. “Kledingwinkeliers die het zich niet kunnen veroorloven om zelf online te gaan verkopen, hebben toch twee digitale groeikansen. Zij kunnen samenwerken met andere partijen, al dan niet via een platform, of hun website inzetten als oriëntatiekanaal. Eén op de drie consumenten oriënteert zich voor een kledingaankoop immers online. Na een online oriëntatie kan een consument gerichter op pad, wat ook retailers buiten zichtbare locaties kansen biedt. Bovendien denken wij dat voor retailers op minder zichtbare locaties het van belang is om een passend ‘omnichannel’- bedrijfsmodel te kiezen en de service, in de winkel en online, op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.”

ABN AMRO
Kleding
Omnichannel
Retail