• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • FNG-topman Dieter Penninckx in de cel, Anja Maes onder toezicht geplaatst

FNG-topman Dieter Penninckx in de cel, Anja Maes onder toezicht geplaatst

Mensen

Door Nora Veerman

14 sep. 2020

Dieter Penninckx, medeoprichter van de failliete modegroep FNG, zit achter de tralies. Dat melden Belgische media, waaronder Nieuwsblad.be en De Tijd. Penninckx wordt verdacht van financiële fraude. Zijn vrouw Anja Maes is eveneens gearresteerd, zij staat momenteel onder elektronisch toezicht. Penninckx en Maes vormen samen met Manu Bracke het voormalig management van FNG.

In augustus beschuldigde beurswaakhond FSMA Penninckx, Maes en Bracke van marktmanipulatie. Daar kwamen later nog verdenkingen van schriftvervalsing, valsheden in de jaarrekening, misbruik van vennootschapsgoederen en belemmering van het onderzoek bij. Eind augustus werd het drietal onder strikte voorwaarden vrijgelaten, maar vrijdag werd Penninckx alsnog gearresteerd omdat hij zich niet aan die voorwaarden zou hebben gehouden, zo bevestigde het parket van Antwerpen zaterdag. Om wat voor voorwaarden het gaat, werd door het parket niet toegelicht. Ook Maes werd aangehouden, maar zij werd dezelfde dag weer vrijgelaten - zij het onder elektronisch toezicht. Bracke hield zich wel aan de voorwaarden.

Het onderzoek naar FNG duurt voort. Er zijn aanwijzingen dat FNG aandelen zou hebben geparkeerd in een Nederlandse stichting zonder betrokkenen over financiële risico's te informeren, en dat de boekhouding van bepaalde overnames niet precies volgens het boekje zou zijn gegaan. De verdachten riskeren tot tien jaar cel.

Failliete FNG valt uiteen: topman achter de tralies en onderdelen verkocht

Intussen valt het failliete FNG langzaam uit elkaar: steeds meer delen van het bedrijf worden opgekocht door andere modespelers. Zo werden filialen van Brantano aan VanHaren verkocht, en nam Martijn Rozenboom FNG Nederland over, waaronder Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso, Steps en Promiss vallen. Fred & Ginger, Baker Bridge en CKS zijn deels overgenomen door de Claes Retail Group. Aan het begin van september werd aangekondigd dat de overgebleven FNG-winkels voor 15.000 euro per stuk onder de hamer gaan.

Gerelateerd uit het archief:

Homepagebeeld: FNG