• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Best of: Opinie artikelen 2017

Best of: Opinie artikelen 2017

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Traditiegetrouw blikken we terug tegen het einde van het jaar. Een selectie, lezenswaardige opinie artikelen gepubliceerd in 2017.

Gaat haute couture haar oorspronkelijke rol herontdekken?

Januari - De haute couture heeft haar oorsprong in Parijs en heeft in de loop der tijd veel verschillende fases doorgemaakt.Lange tijd betekende haute couture de avant-garde, het breken met het systeem, permanente uitvinding - en dit alles in dienst van de klant. Het is haast overbodig erop te wijzen dat dit principe van innovatie is veranderd en zich van haute couture naar confectie heeft verplaatst.

Lees meer: FashionUnited / Herve de Winter < /a>

Beeld: Julien Fournié dr.

Kledingafval verbranden? Helaas is ‘afval niet nieuw in de modeindustrie’

Retailers als H&M en Bestseller, het moederbedrijf van Jack & Jones, Vero Moda en Vila, zetten een aantal marketingstrategieën in die consumenten aanmoedigen om ongewenste kleding te hergebruiken om zo duurzamer te zijn. Tegelijkertijd verbranden ze echter ook ongewenste, beschadigde en mogelijk schadelijke kleding achter gesloten deuren volgens nieuwe mediaberichten, waarmee ze een gemengde indruk geven.

Lees meer: FashionUnited / Vivian Hendriksz< /a>

Foto: William Farr, installatie artiest en beeldmaker.

Oproep tot verandering

Mode als branche staat zeer onder druk; of je nu naar de vakbeurzen gaat of naar Amsterdam Fashion Week het is allemaal in een “oud” denken en structuur. Ik vind daarin geen enkele visie terug hoe we met al dat moois de consument werkelijk kunnen raken en bereiken anders dan met een 20 minuten durende show of een klein exclusief rekje bij de Bijenkorf met een 10-tal items die door de prijsstelling alleen al niche wordt.

Lees meer: Ellen Haeser

Beeld: Studio Haeser website

Wat Donald Trump van LVMH's Bernard Arnault kan leren

De opvallende overeenkomsten tussen Trump en Arnault beginnen al bij het begin van hun beider carrières. Arnault studeerde af als ingenieur en ging daarna aan de slag binnen het bedrijf van zijn vader. Met Arnault aan boord verschoof de focus van het constructiebedrijf langzaamaan richting vastgoed, en dan met name vakantieaccommodaties. Uiteindelijk volgde Arnault zijn vader op als hoofd van het bedrijf. Ook Trump begon zijn carrière binnen het bedrijf van zijn vader, Fred, wiens bedrijf zich specialiseerde in het bouwen van goedkope huizen in Queens en Brooklyn.

Lees meer: FashionUnited / Jackie Mallon

Omslagfoto: Albin Lohr-Jones / DPA, foto Ivanka Trump: Brendan Smialowski / AFP

Een oproep voor meer vrouwelijke creatief directeuren

Zoals het er nu voorstaat, is het grootste deel van creatief directeuren van de meest toonaangevende luxe modehuizen mannelijk. Dat wil niet zeggen dat deze mannen niet getalenteerd zijn of het niet verdienen, in tegenstelling. Maar toch, zelfs in een industrie waar vrouwen verwacht worden aan de top, is het nog steeds geen gelijk speelveld.

Lees meer: FashionUnited / Kristopher Fraser< /a>

Beeld: Andrew H. Walker / Getty Images North America / AFP

Mode in de ban van slechte smaak?

Niet zo lang geleden betekende vulgariteit een soort lugubere en gulzige overdaad. Degene die ervan beschuldigd werden, hadden zichzelf omgetoverd tot zachtaardige blancmange in pasteltinten, met een huid van wezens op het punt van uitsterven en gouden juwelen, afgemaakt met Nouveau-Riche kapsels en plastische chirurgie. Deze look van Dior Couture uit Fall 2000 illustreert wellicht mijn punt.

Lees meer: FashionUnited / Jackie Mallon

Foto: Balenciaga.com, Ikea.com

Dress to impress - zo maak je een goede indruk in de mode industrie

‘Wat moet ik aan?’ Een veel voorkomende vraag die in de mode industrie extra gewicht krijgt vanwege het credo dress to impress dat geldt in de industrie. Voor een sollicitatie of een drukke dag op het kantoor: FashionUnited weet de no-go’s en hoe je wél een goede indruk maakt.

Lees meer: FashionUnited / Barbara Russ

Illustraties: Studio Iva (IGM: studio_iva)

Het probleem van New York Fashion Week

New York, zoals de Amerikaanse mode, heeft de commercie altijd omarmd. New York Fashion Week was nooit een platform voor doorwrocht ontwerp zoals de couture shows in Parijs, of voor erfgoed en ambachtelijkheid zoals te vinden in Milaan. Niet sinds Helmut Lang zijn collectiepresentatie in 1988 van Parijs verhuisde naar New York, is het aantal inkopers uit Europa zo klein geweest als nu. In feite gaat vrijwel niemand nog naar New York om een week lang modeshows te bekijken.

Lees meer: FashionUnited / Don-Alvin Adegeest< /a>

Foto credit: Calvin Klein SS18, source: Calvin Klein Facebook

Klaar met drama; Wanneer verdween het spektakel van de modeshow?

November 2017 - Tegenwoordig, dankzij Instagram, kan iedereen het gevoel hebben dat ze op de eerste rij bij een modeshow zitten naast Anna Wintour. Maar de meeste moderne catwalks lijken meer op een lopende band van merchandise; steriele presentaties, vaak niet te onderscheiden van de volgende. Niet zo lang geleden waren dingen heel anders: modeshows waren spektakels, happenings. De memorable, zelfs na decennia, blijven in het collectieve geheugen aanwezig: Alexander McQueen’s schaakbord catwalk van Lente ‘05, of het levensgrote hologram van Kate Moss die rond draaide in ruches terwijl de soundtrack van Schindlers List draaide de herfst daarna.

Lees meer: FashionUnited / Jackie Mallon

Collage: Vivienne Westwood SS '93 - Flickr: Vivienne Westwood (14) via Wikimedia Commons, John Galliano/Dior SS '03 - PIERRE VERDY / AFP

Homepage foto: Alexander McQueen SS ‘07 - PIERRE VERDY / AFP

Best Of
december 2017
eindejaarsartikel
JAAROVERZICHT
opinie
Terugblik